Detailmarkedets udfordringer præger de sønderjyske gågader

Butikslukninger og længere liggetider, men også muligheder og nye lejertyper, har præget handelsbyer over hele landet – og særligt i Sønderjylland.

Detailmarkedets udfordringer præger de sønderjyske gågader

Af Nordicals

D. 08.01.20

”Der skal mere mæglerarbejde til i dag, end der skulle før i tiden,” siger erhvervsmægler Lene Thiim Roelsen fra Nordicals i Sønderjylland.

Hun har fingeren på pulsen, når det kommer til detailmarkedet, for en meget stor del af de sønderjyske butiksudlejninger kommer fra hendes hånd. Det er de nye kundemønstre og tendenser i detailhandlen, hvor nethandlen naturligvis er den vigtigste, som vender op og ned på lejemarkedet i de sønderjyske gågader.

”Dels ser vi, at nogle butikker lukker på grund af manglende omsætning, og dels ser vi, at kædebutikker i dag stiller højere krav til indbyggertallet i de byer, de vil være til stede i. Læg dertil bankernes dalende velvilje mod detailbutikker, og du får opskriften på de lange liggetider for mange butikslokaler,” forklarer Lene Thiim Roelsen.

Eksempelvis er liggetiderne på detailejendomme i Aabenraa Kommune næsten fordoblet siden 2010, viser en opgørelse, Jyske Vestkysten har foretaget. Udfordringerne for de sønderjyske handelsbyer er dog forskellige, og mens Tønder er udfordret af byens størrelse, er bymidterne i Aabenraa og Haderslev også under pres fra eksempelvis Kolding Storcenter. Sønderborg er, blandt andet på grund af størrelsen og geografien, skånet lidt for dommedagsprofetierne. 

Et hårdt udskillelsesløb

Hvor butikkerne i gågaden måske før i tiden konkurrerede med hinanden, er de i dag i samme båd – og stillet over for en ny, ydre fjende. Det enes død er nemlig ikke den andens brød, når den samlede kundeoplevelse i gågaden bliver forringet af tomme lokaler. Og det er uundgåeligt, at en del butikker kommer til at lukke i løbet af de næste år, mener erhvervsmægleren.

”Vi kommer til at se mange flere lukninger. Der findes heldigvis masser af butikker, som nok skal klare konkurrencen. Men det er de butikker, som leverer mere end bare et produkt til en pris. Det er de butikker, som kan levere en god service og en mindeværdig oplevelse, som også vil have en rolle fremover,” fortæller Lene Thiim Roelsen.

Et lys i mørket

Til trods for de tilbageholdende butikskæder og de frembrusende netbutikker ser det dog ikke helt sort ud i de sønderjyske gågader. For der bliver hele tiden fundet nye lejere, og der er bestemt også solstrålehistorier i de sydlige købstæder.

”Vi kommer også til at se, at der åbner flere oplevelses- og spisesteder i gågaderne hernede, for det er sådan, at tendensen er i hele den vestlige verden,” siger Lene Thiim Roelsen og tilføjer:

”Men lige nu er der højt udbud og lav efterspørgsel på detaillejemål, og derfor sidder lejerne med de bedste kort på hånden. Det betyder, at der ofte er meget mæglerarbejde i at finde lejere såvel som forhandle vilkår, priser og eventuelle indretningsomkostninger.”

Lene Thiim Roelsen forudser, at lejerne også fremover vil stå med meget gode kort på hånden. Du kan læse mere om hendes syn på sagen i Jyske Vestkystens tema her (artiklen er bag betalingsmur).

Til top