Den stigende vækst i e-handel har medført rekordhøj efterspørgsel på det europæiske logistikmarked, både fra lejere og investorer, hvilket understøtter en stigende lejevækst og et faldende afkastniveau – og det er en tendens, vi også genkender i Danmark.
Af Laura Eckardt
D. 05.05.22
Vores internationale samarbejdspartner Savills, har udarbejdet en analyse af den europæiske logistiksektor. Undersøgelsen peger på, at coronapandemien har været medvirkende til en stigning i e-handel, der har resulteret i rekordhøj aktivitet på det europæiske logistikmarked. En høj aktivitet, der både kan ses blandt investorer og lejere i sektoren.
Opsving over hele linjen
I 2021 oplevede Europa et økonomisk opsving som betød, at euroområdets økonomi voksede med 5,1 procent fra -6,5 procent i 2020. De seneste fremstillings-PMI’er[1] i euroområdet nåede 58,7 i januar 2022. 58,7 indikerer således fortsat vækst i logistiksektoren. Coronapandemien har givet vind i sejlene for virksomhedernes onlinesalg. Fra 2020 til 2021 steg onlinedetailsalget fra 28 procent til 29 procent i Storbritannien. I Danmark har vi tilsvarende set en stigning under coronapandemien, da e-handlens andel af den samlede omsætning steg til 13,3 procent i udgangen af 2021, hvilket er en stigning fra 10,1 procent siden 2019 [2].
Rekordlav tomgang i 2021
Ifølge Savills undersøgelse blev der i fjerde kvartal 2021 registreret, at der var udlejet mere end 40 mio. logistikkvadratmeter i Europa, hvilket markerer et rekordår i udlejningsaktiviteten på logistikmarkedet. Den høje aktivitet kommer ifølge Savills grundet virksomhedernes øget lagerbehov samt ønske om at nedbringe leveringstiden til et minimum og undgå leveringsforsinkelser.
I et stærkt konkurrencepræget e-handelsmarked er leveringstiden en potentiel konkurrencefordel. Dette har medført yderligere efterspørgsel på lager- og logistik ejendomme. 46 procent af de europæiske virksomheder forventer at øge deres lagerareal i løbet af 2022.
I Danmark kan vi i de største byer genkende samme tendens ved en massiv efterspørgsel og et meget begrænset udbud, hvilket kun er blevet endnu mere udtalt det seneste år.
Den lave tomgang er en aktuel problemstilling i logistiksegmentet i Europa. Antallet af tomme logistikkvadratmeter er faldet fra 5,1 procent til 3,5 procent i løbet af 2021 – dette er rekordlavt. I Danmark er udbuddet af ledige kvadratmeter i logistiksegmentet faldet til 1,4 procent, og er dermed kendetegnet som et af mest underudbudte markeder.
Logistikinvesteringer stiger fortsat
De europæiske logistikinvesteringer nåede i 2021 op på 62 mia. euro. Det er en stigning på 79 procent i forhold til det femårige gennemsnit. Storbritannien har tydeligt lagt sig i spidsen og udgør 31 procent af aktiviteten, svarende til 19,5 mia. euro. Danmark ligger dog på et noget lavere niveau sammenlignet med vores nabolande Sverige og Norge.
I lyset af coronapandemien har value-add investorerne i stigende omfang fået øjnene op for europæiske logistikfaciliteter på sekundære lokationer. I Danmark ser vi tilsvarende, at flere udenlandske investorer begynder at udvide deres geografiske fokus for at finde mulige logistikfaciliteter. Det er især uden for landets største byer, at der kan findes ældre og utidssvarende logistikfaciliteter med udviklingspotentiale.
[1] PMI (Purchasing Managers' Index) benyttes til at indikere virksomhedernes forventninger til den økonomiske vækst. Tal under 50 angiver et fald i den økonomiske aktivitet, mens tal over 50 tyder på stigende økonomisk aktivitet.
[2] Kilde: Retail Institute Scandinavia (2022)
Seneste artikler
Optimisme at spore i Q4 2023
Rentetoppen er ved at være nået, og vi ser ind i en stabilisering af renterne. Det – og et opsparet transaktionsbehov – vil bidrage til, at aktiviteten stiger på transaktionsmarkedet i slutningen af året.
Nordicals Trekantområdet: Lager- og logistikejendomme er en sikker investering
Midlertidig opbremsning i transaktionsmarkedet betyder mindre i forhold til den attraktive investering på mellemlang og lang bane i Trekantområdet. Det siger lokal Nordicals-partner, der forklarer, hvorfor Trekantområdet også fremover vil være Danmarks logistikhub.
Aabenraa og Haderslev satser massivt på flere lager- og logistikejendomme
Med forventning om yderligere vækst inden for lager- og logistiksegmentet går to sønderjyske kommuner målrettet efter at drage mere fordel af placeringen i grænselandet, hvor motorvej E45 i tilfælde af en ny midtjysk motorvej vil blive endnu vigtigere. Både Aabenraa og Haderslev kommuner arbejder netop nu på grundsalg og flere udstykninger til erhvervsprojekter.
Enormt byudviklingsprojekt skal fremtidssikre Randers
Udviklingsplan for Flodbyen Randers sætter den overordnede retning for byudviklingen, klimatilpasningen og etableringen af ny infrastruktur i midtbyen, hvor et 59 hektar stort område står over for en gedigen transformation. Den skal gøre Randers endnu mere attraktiv som både investerings- og bosætningsby, siger lokal Nordicals-partner.
”I Herning får vi altid tingene til at ske, fordi vi kæmper og står sammen”
Et driftigt erhvervsliv og alsidigt kulturliv samt en speciel evne til at få ting ført ud i livet ligger dybt i Hernings dna. Det forklarer lokale Nordicals-partnere i dette portræt af Herning, der igen i år netop er blevet kåret som en af Danmarks mest erhvervsvenlige kommuner, og som kan se frem til en solid befolkningsvækst.
Til top