46 procent af de europæiske virksomheder forventer at øge deres lagerareal i 2022 – det viser ny Savills-analyse

Den stigende vækst i e-handel har medført rekordhøj efterspørgsel på det europæiske logistikmarked, både fra lejere og investorer, hvilket understøtter en stigende lejevækst og et faldende afkastniveau – og det er en tendens, vi også genkender i Danmark.

46 procent af de europæiske virksomheder forventer at øge deres lagerareal i 2022 – det viser ny Savills-analyse

Af Laura Eckardt

D. 05.05.22

Vores internationale samarbejdspartner Savills, har udarbejdet en analyse af den europæiske logistiksektor. Undersøgelsen peger på, at coronapandemien har været medvirkende til en stigning i e-handel, der har resulteret i rekordhøj aktivitet på det europæiske logistikmarked. En høj aktivitet, der både kan ses blandt investorer og lejere i sektoren.

Opsving over hele linjen
I 2021 oplevede Europa et økonomisk opsving som betød, at euroområdets økonomi voksede med 5,1 procent fra -6,5 procent i 2020. De seneste fremstillings-PMI’er[1] i euroområdet nåede 58,7 i januar 2022. 58,7 indikerer således fortsat vækst i logistiksektoren. Coronapandemien har givet vind i sejlene for virksomhedernes onlinesalg. Fra 2020 til 2021 steg onlinedetailsalget fra 28 procent til 29 procent i Storbritannien. I Danmark har vi tilsvarende set en stigning under coronapandemien, da e-handlens andel af den samlede omsætning steg til 13,3 procent i udgangen af 2021, hvilket er en stigning fra 10,1 procent siden 2019 [2]. 

Rekordlav tomgang i 2021
Ifølge Savills undersøgelse blev der i fjerde kvartal 2021 registreret, at der var udlejet mere end 40 mio. logistikkvadratmeter i Europa, hvilket markerer et rekordår i udlejningsaktiviteten på logistikmarkedet. Den høje aktivitet kommer ifølge Savills grundet virksomhedernes øget lagerbehov samt ønske om at nedbringe leveringstiden til et minimum og undgå leveringsforsinkelser.

I et stærkt konkurrencepræget e-handelsmarked er leveringstiden en potentiel konkurrencefordel. Dette har medført yderligere efterspørgsel på lager- og logistik ejendomme. 46 procent af de europæiske virksomheder forventer at øge deres lagerareal i løbet af 2022.

I Danmark kan vi i de største byer genkende samme tendens ved en massiv efterspørgsel og et meget begrænset udbud, hvilket kun er blevet endnu mere udtalt det seneste år.

Den lave tomgang er en aktuel problemstilling i logistiksegmentet i Europa. Antallet af tomme logistikkvadratmeter er faldet fra 5,1 procent til 3,5 procent i løbet af 2021 – dette er rekordlavt. I Danmark er udbuddet af ledige kvadratmeter i logistiksegmentet faldet til 1,4 procent, og er dermed kendetegnet som et af mest underudbudte markeder. 

Logistikinvesteringer stiger fortsat
De europæiske logistikinvesteringer nåede i 2021 op på 62 mia. euro. Det er en stigning på 79 procent i forhold til det femårige gennemsnit. Storbritannien har tydeligt lagt sig i spidsen og udgør 31 procent af aktiviteten, svarende til 19,5 mia. euro. Danmark ligger dog på et noget lavere niveau sammenlignet med vores nabolande Sverige og Norge.

I lyset af coronapandemien har value-add investorerne i stigende omfang fået øjnene op for europæiske logistikfaciliteter på sekundære lokationer. I Danmark ser vi tilsvarende, at flere udenlandske investorer begynder at udvide deres geografiske fokus for at finde mulige logistikfaciliteter. Det er især uden for landets største byer, at der kan findes ældre og utidssvarende logistikfaciliteter med udviklingspotentiale.

[1] PMI (Purchasing Managers' Index) benyttes til at indikere virksomhedernes forventninger til den økonomiske vækst. Tal under 50 angiver et fald i den økonomiske aktivitet, mens tal over 50 tyder på stigende økonomisk aktivitet.

[2] Kilde: Retail Institute Scandinavia (2022) 

LÆS MERE OM
LAGER OG LOGISTIK

Seneste artikler

Finanstilsynets lånevejledning kan forværre underudbud

Finanstilsynets vejledning for lån til udlejningsejendomme og ejendomsprojekter er overregulering. De firkantede regler kan føre til et underudbud af nye erhvervsejendomme, der i sidste ende rammer erhvervslivet og lejerne.

Klumme: Olie og hvede følger med brugtvognspriserne

Efter en tid med økonomisk usikkerhed ser vi nu de første tegn på, at vi går mod lysere tider. For en måneds tid siden så vi, at brugtvognspriserne i USA begyndte at falde, og nu følger priserne på en lang række råvarer med samtidig med, at finansinstitutternes renteprognoser ser fornuftige ud. Dette er af afgørende betydning for, om vi fortsat kommer til at se et stabilt ejendomsmarked.

Boligøkonom maner til ro: hold igen med hjælpepakker og lad forbruget dæmpe sig

De høje rente- og inflationsstigninger har skabt usikkerhed i den finansielle verden og dermed også i ejendomsbranchen. Men de sidste mange års meget lave inflation har ikke stået mål med den vækst, vi har oplevet. Derfor kan den voldsomme stigning vi ser i øjeblikket ses som en form for tilbagebetaling for lang tid med så lav en inflation, hvorfor boligøkonom Mikkel Høegh fra Jyske Realkredit maner til ro. Så længe vi dæmper vores forbrug og holder igen med økonomiske hjælpepakker, skal der nok komme mere balance i tingene.

Nordicals med rekordregnskab i 2021

Nordicals landede i 2021 rekordomsætning. Resultatet er baseret på fremgang i hele landet, og administrerende direktør, Erik Andresen, melder om et stærkt første halvår af 2022.

Circle House hæver barren for bæredygtigt byggeri

Den almene boligorganisation Lejerbos nye byggeri Circle House, der ligger i østjyske Lisbjerg, er det første almene byggeri i verden, der bygger på cirkulære principper. Circle House bliver bygget til adskillelse, så det i fremtiden er let at genbruge alle elementerne, uden at de taber værdi.

Vil du læse mere om udviklingen og bevægelserne på det europæiske marked for lager- og logistikejendomme?

Til top