Virksomheder gør sig mere uafhængige af Corona-ramte Kina

INTERVIEW: Martin Roll er rådgiver for Fortune 100-virksomheder over hele verden og driver sin virksomhed fra Singapore. Her fortæller han om situationen i Asien lige nu, hvor bestyrelser og direktioner arbejder på højtryk på at løse de akutte problemer med en smadret vareforsyning efter det kinesiske produktionsstop.

Virksomheder gør sig mere uafhængige af Corona-ramte Kina

Hvordan oplever du, at danske virksomheder kan komme/er i klemme, når produktioner lukker ned flere steder Asien, og vi herhjemme er afhængige af at få produceret og leveret vores varer fra Asien?

De globale supply chains er under hårdt pres, og da virksomhederne generelt har relativt lidt på lager og til gengæld får leverancer ofte, kan det ramme en del virksomheder i udvalgte brancher. Specielt nu da Kinas produktion har været markant nedsat i 8-10 uger, og den dominoeffekt begynder at ramme de globale virksomheder for alvor.

Der findes produktion og leverandører andre steder i verden, men det tager tid for forsyningskæderne at finde nye veje og få logistikken på plads, sikre kvaliteten osv. Krisen vil helt sikkert få virksomhederne til fremadrettet at revurdere det store afhængighed af specielt Kina, da ensidigheden rammer for hårdt – uden at man på kort sigt kan gøre noget. Der vil samtidig komme en diskussion af, hvor sårbar den globale produktion er blevet med delkomponenter fremstillet mange steder i verden, som skal transporteres over store afstande, og jeg tror, der vil komme alternativer.

Netop nu diskuterer jeg strategi med mine globale klienter, om hvordan vi skal revurdere situationen, være agile på kort sigt, men tænke på langsigtede alternativer. Bestyrelser og direktioner rundt om i verden arbejder på højtryk i disse uger.

Aktiemarkederne reagerede kraftigt på Corona-spredningen forleden for så at rette sig igen. Verden holder vejret (bogstavelig talt). Hvordan er situationen lige nu derude?

Asien er under hårdt pres lige nu og meget står stille. Men jeg begynder at se en lysning flere steder. Produktionen i Kina er flere steder på vej tilbage til normalen. Virussen er stadig markant i flere lande, herunder Korea, som er hårdt ramt. Men der er også mange tegn på, at den formentlig har toppet eller vil toppe i den asiatiske region inden for en relativt overskuelig tid. Varmen er på vej med foråret på den nordlige halvkugle, og det giver virussen dårligere betingelser. Det var samme rytme man så med SARS, som klingede af hen mod sommeren. Øjebliksbilledet er alvorligt i Asien, men regionen har prøvet det før og lader sig ikke slå ud. Asiatere er generelt ret pragmatiske.

Hvordan er tilliden i Asien til, at der snart kommer styr på situationen – så erhvervslivet og økonomien ikke bliver så hårdt ramt, som man kan frygte?

Der er klart tillid til, at der snart kommer styr på situationen, selvom erfaringen – og erkendelsen – siger, at det vil tage tid at komme tilbage på normalen.

De økonomiske tab bliver meget markante, og man kan ikke indhente det tabte. Mange virksomheder får slået hul i både første og andet kvartal, og det vil give blodrøde regnskaber for 2020. Singapore er et mønstereksempel på, hvordan situationen skal håndteres, da man meget hurtigt fik lavet effektive karantæneforanstaltninger, lukket skoler og andre institutioner, og fik styr på de folk, der rejser ind og ud. Det vil give Singapore en kæmpe fordel, når situationen begynder at normalisere sig igen.

Martin Roll

Martin Roll er en erfaren global forretningsstrateg og rådgiver for Fortune 100-virksomheder over hele verden, herunder mange asiatiske virksomheder. Han har en dyb indsigt i global strategi, ledelse og branding og et unikt kendskab til globale udfordringer.

Martin Roll er desuden ekspert i familieejede virksomheder og har to bøger på vej om strategi for familieejede virksomheder og om family offices. Han er tilknyttet INSEAD Business School som Distinguished Fellow.

 

Til top