Region Sjælland havde sidste år en omsætning på 10,2 milliarder kroner og det blev derfor det stærkeste transaktionsår nogensinde i regionen. Placeringsbehovet var stort for både danske og udenlandske investorer, og som en del af et stærkt attraktivt sjællandsk marked trak området i Region Sjælland en betydelig del af investeringerne.
Fremtidige projekter i Køge Kommune
Når vi dykker ned på byniveau i regionen, er det interessant at se på Køge, som fra 2023-2026 har planlagte byggeprojekter for samlet 1,7 milliarder kroner. Projekterne fordeler sig på 13 projekter og 80.000 m2, hvoraf 4 af projekterne har en samlet investeringssum på 660 millioner kroner og et areal på 50.000 m2, som er planlagt til at blive DGNB-certificeret (se figur 1 nederst i artiklen).
Som nærmeste nabo til Køge Idrætspark (opført i 2018-2022), der er blevet en erhvervsdynamo i Køge, med flere markante virksomheder og mere end 250 arbejdspladser, henligger 2 byggeretsgrunde, der er en del af et offentligt udbud for Køge Kommune i 2023. ”Trekantsgrunden” på 16.400 m2 med en forventet boligbebyggelse mellem 10.000 – 12.000 m2 etagemeter, er beliggende på hjørnet af Stensbjergvej og Københavnsvej. ”Nettogrunden” på 5.222 m2 med en forventet boligbebyggelse på ca. 5.000 m2 etagemeter, er beliggende på hjørnet af Københavnsvej og Nørre Boulevard.
Det bæredygtige aspekt
Begge projekter vil spille en central rolle i Køge Kommunes udvikling, henover de næste år, som udover at tilbyde et nyt attraktivt boligområde, vil fungere som bindeled og byrum mod det allerede etablerede ”fuglekvarter” samt Nørre Boulevard. Det er særligt interessant at påpege at projektet skal opføres med en samlet arkitektonisk flot bebyggelse med et bæredygtigt miljø, som skal sikre den fortsatte vækst og færdiggørelse af byudviklingen ved Køge Idrætspark.
Køge Kommunes fastsættelse af at projektet skal DGNB-certificeres, bygger videre på den drivende megatrend der i de seneste år har præget bygge- og ejendomsbranchen (se figur 2 og 3 nederst i artiklen). På det danske marked kom bæredygtighedsaspektet på alles læber tilbage i 2012 med lanceringen af DGNB i Danmark. DGNB-systemet er målrettet bygninger og byområder, som skal bæredygtighedscertificeres og bygger på en overordnet tilgang til bæredygtighed ud fra FN’s 3 hovedsøjler: social- økonomisk- og miljømæssig bæredygtighed.
Køges fremtidige udvikling
Dykker vi igen ned på byniveau, kan vi se at Køge Kommune følger godt med, hvad angår planlægning af bæredygtighedscertificeret byggerier, hvor byggeretterne ved Køge Idrætspark er af høj karakter. Køge kommune anses som værende attraktiv som erhvervskommune, hvor den positive udvikling i erhvervslivet forventes at stige de kommende år, grundet de massive investeringer der foregår indenfor kommunens grænser. Her kan fremhæves opførelsen af Universitetshospital Køge, som vil skabe op mod. 3.000 nye arbejdspladser. Logistikklyngen i form af Skandinavisk Transport Center, som er blandt Nordeuropas hurtigst voksende erhvervsområde, er ligeledes blevet udvidet med 500.000 m2 og er i fortsat udvikling. Udviklingen understøtter kommunens behov for bolig- og erhvervsudvikling, da der forventes en stigning i både befolkning og erhvervslivet.
Interessen og den stigende attraktivitet som erhvervskommune der opleves i Køge, skyldes ligeledes placeringen på Sjælland, hvor man har ca. 30-45 minutters kørsel rundt på Sjælland. Vælger man at benytte sig af togforbindelserne fra hhv. Køge Station eller Køge Nord, kan man nå Københavns Hovedbanegård på ca. 30 minutter. Målt alene på transporttid er Køge interessant, set i forhold til en række andre større byer i Region Sjælland. Køge har ydermere en attraktiv beliggenhed, da der er veludbyggede og attraktive byområder, med centrale placeringer til nødvendige faciliteter. Dermed anses de 2 byggeretsprojekter som værende yderst attraktive og interessante, hvad enten man kigger på bæredygtighedsaspektet eller udviklingsmulighederne i kommunen.
Generelt forventes det at Køge vil stå stærkt igennem 2023 på både bruger- og investeringsmarkedet. Køge vil være et af de steder i Region Sjælland, hvor de fleste investorer vil kigge hen i 2023.
Figur 1: Planlagte projekter i Køge Kommune Figur 2: Bæredygtighedscertificeret
byggeri i kommunerne
Figur 3: Bæredygtighedscertificeringer
Seneste artikler
Nordicals formidler salg af usædvanligt stor investeringsejendom i Haderslev
Storkøbenhavn: Disse faktorer driver industri- og logistikmarkedet
Primære kontorer løber fra sekundære kontorer i København
Nordicals Sjælland: Dette område skal du holde særligt øje med
Nordicals bistår Catena i køb af ny logistikejendom til 289 mio. kr.
Til top