Uanset typen af ejendom vil ejerne af erhvervsejendomme skulle fokusere mere og mere på ESG og bæredygtighed, når der skal tages beslutninger om hvordan deres ejendom bliver attraktiv i fremtiden.
Som led i den globale grønne omstilling, er landets største virksomheder samt banker og investorer, allerede omfattet af regler om ESG. Fremover vil vigtigheden af at forstå og sætte sig ind i bæredygtighedstiltag for ejendomme kun brede sig til alle områder af ejendomsmarkedet.
”Generelt ser vi at pensionskasser og store investorer har fokus på ESG, da de stiller krav om bæredygtige ejendomme, og at tingene kan dokumenteres,” siger Henrik Nikolajsen, partner i Nordicals Sjælland.
Stigende tendenser
Tidligere har vi set at ESG og bæredygtighed har været en synlig tendens i kontorsektoren, hvor flere bæredygtighedsfunktioner har været af essentielle karakterer, men vi begynder ligeledes at se en stigende tilbøjelighed til at det får betydning i logistiksegmentet, på samme niveau som ejendommens generelle kvalitet.
”Der er en lettere stigende tendens til, at ESG bliver vigtige parametre når mellemstore eller store virksomheder skal leje sig ind i nye domiciler,” siger Kenneth Hansen, partner i Nordicals Sjælland.
Kigger vi nærmere på logistiksegmentet har der været en høj byggeaktivitet de seneste år, hvor der samtidig har været en opbremsning i udlejningstallene, hvilket har resulteret i en stigende tomgang. Dette har haft den konsekvens at lejerne er begyndt at være mere selektive og deres definition af hvad en ”egnet” logistikejendom indebærer har ændret sig.
”Vi er dog fortsat ikke dér hvor ESG overskygger virksomhedernes krav til den rigtige beliggenhed, tilgængelighed og husleje for lejemålet. I vores hverdag er det sjældent at vi ser virksomheder der aktivt efterspørger ejendomme med en ESG-profil, og skulle en ejendom have en sådan profil, er det kun positivt,” siger Kenneth Hansen.
Fremtidssikring af ejendomme
De lave tomgangsprocenter og lejernes voksende interesse i bæredygtighed, ESG og kvalitet har tvunget investorerne til at navigere og balancere i hvad der ”ønskes” og hvad der er ”tilgængeligt” af bæredygtighedsrenoveringer, for at kunne udleje ejendomme. Med flere valgmuligheder på logistikmarkedet af ejendomme, bør udlejere og investorer være omhyggelige med at analysere og forstå risikoen for hvorfor deres ejendomme på sigt måske vil miste status som attraktive for kommende lejere. Derfor oplever vi også en øget interesse i at forstå hvad man som udlejer og investor aktivt kan gøre for at forbedre fremtidssikringen af ejendomme.
”De professionelle udlejere med relativ store porteføljer er så småt gået i gang med at screene deres ejendomme for mulige forbedringer i ESG-regi. De er opmærksomme på, at det på sigt er et vilkår der får stor betydning i markedet og formentlig også deres finansiering af ejendommen,” udtaler Kenneth Hansen.
I vores seneste magasin af ”Erhvervsejendomme på Sjælland,” som udkommer i uge 47, har vi kigget nærmere på hvilke muligheder der er for ESG-forbedringer og kommer med vores bud på hvad man som udlejer og investor aktivt kan foretage sig for at fremtidssikre sine ejendomme og vedligeholde en attraktivitet på markedet.
Seneste artikler
”Fremtidens vinderbyer bliver de byer, der klimatilpasser og -sikrer”
Nordicals og Proark lander kæmpe lejeaftale med Harald Nyborg
Tidligere Esbjerg bank-hovedsæde solgt
Svendborg ændrer strategi for at imødekomme fremtidens vandudfordringer
Vestegnens Kraftvarmeselskab I/S sætter kontordomicil i Albertslund til salg
Til top