Hvad bringer 2025?


Vi kan ikke forudsige, om det bliver hvid jul – men vi tør godt spå om, hvad det nye år bringer på det kommercielle ejendomsmarked.

Vi kigger i krystalkuglen


Traditionen tro kigger vi i krystalkuglen for at komme med vores forudsigelser for 2025. Det gør vi med analyser fra vores Data & Research-afdeling og erfaringer fra vores 24 forretninger på tværs af hele landet. Og vi gør det med fokus på de faktorer, der driver markedet for erhvervsejendomme. Du kan således læse vores forudsigelser for:

  • Ejendomsmarkedet
  • Økonomien
  • ESG

Ejendomsmarkedet


Læs vores forudsigelser for ejendomsmarkedets udvikling i 2025, hvor vi stiller skarpt på transaktionsmarkedet, finansiering og de forskellige segmenter.

Investeringsaktiviteten tiltager


Vi estimerer, at den samlede transaktionsvolumen for 2024 bliver en smule højere end i 2023. Bunden blev med andre ord nået sidste år, og vi bevæger os nu stille og roligt fremad. Den tendens vil fortsætte i 2025. Her vil en faldende rente naturligvis være en stor driver i at bringe køber og sælger tættere på hinanden. Samtidig er der udsigt til, at flere investorer melder deres tilbagekomst på markedet – ikke mindst de udenlandske. Cross border investeringer har på et internationalt plan taget et dyk de seneste år – både mellem de europæiske lande, men i særdeleshed også kapital ind i Europa fra særligt USA. Det har helt naturligt også påvirket det danske ejendomsmarked. Danmark er en lille, åben økonomi, der har stor gavn af åben handel såvel som investeringer fra udlandet – og det gælder også for ejendomsmarkedet.

Kilde: Nordicals og EBD | Transaktionsvolumen i Danmark med prognose for slutningen af 2024 og 2025*
*Q4 2024 er estimeret med baggrund i andelen af volumen, der historisk udgøres af handler i Q4 samt aktuelle data fra den første del af kvartalet. Prognosen for 2025 tager blandt andet udgangspunkt i forventningen om et lavere rentemiljø. øget kapital rejst til ejendomsinvesteringer og flere udenlandske investeringer i danske ejendomme.

Bolig bliver igen størst, mens interessen for kontor stiger


Boligsegmentet har historisk, inklusiv de seneste to år, været det største segment på ejendomsmarkedet. Det forventer vi ikke ændrer sig i 2025. Vi forventer til gengæld mere aktivitet i kontorsegmentet. I takt med, at renterne falder, så der kommer et gap mellem finansieringsomkostninger og afkast på prime kontorer, vil flere større transaktioner blive muliggjort. Interessen for segmentet blandt de store institutionelle investorer er på vej tilbage, og derfor forventer vi, at kontor vil øge andelen af volumen i 2025. Detailmarkedet har haft et par svære år, og i 2024 har segmentet på investeringsfronten groft sagt stået stille. Det skyldes blandt andet vigende forbrugerforventninger og investorusikkerhed ift. segmentet. I Danmark kan et tiltagende privat forbrug dog skubbe i rigtige vej og bidrage til investorernes tro på segmentet. Lager- og logistiksegmentet har de seneste år gået sin sejrsgang, men kan det fortsætte? Interessen er fortsat til stede, men der kan komme til at mangle nye aktiver i markedet.

Kilde: Nordicals og EBD | Segmentfordeling for 2023 og 2024Q1-Q3

Yield gappet åbnes op


I takt med de høje rentestigninger i 2022 forsvandt yield gappet på prime boligudlejningsejendomme i de største byer. Finanseringsomkostninger overgik afkast, og det blev mildest talt svært at regne potentielle investeringer hjem. Siden er afkastet steget, og renterne er nu også på vej ned, hvilket igen åbner yield gappet op. Vi forventer, at det blandt andet vil bidrage til en rolig bevægelse mod, at flere af de største investorer igen vil søge mod core og core-plus aktiver efter en periode, hvor blikket i højere grad har været rettet mod value-add. Det vil dog blive en glidende bevægelse, der først for alvor vil vise sig hen af året.

Kilde: Finans Danmark og Nordicals
Kort og lang rente tager udgangspunkt i effektive realkreditobligationsrenter, hvortil der er lagt et tillæg på 0,75% til bidraggssatser og øvrigt. Renteprognosen tager udgangspunkt i førende danske bankers forventninger til renten det kommende år.

 

Økonomien


Læs vores forudsigelser for den økonomiske udvikling i 2025, hvor vi stiller skarpt på udviklingen i inflationen, renten, beskæftigelsen, danskernes privatøkonomi og meget mere.

Dansk økonomi fortsætter i højkonjunktur


Dansk økonomi har de seneste år haft høje BNP-vækstrater og en stærk beskæftigelsesudvikling. Dansk økonomi vurderes at befinde sig i en højkonjunktur og forventningen er, at det vil fortsætte i 2024-2025 med både BNP-fremgang og fortsat høj beskæftigelse. Det skyldes i høj grad, at der er udsigt til høj eksportvækst, idet vækstudsigterne for Danmarks største eksportmarkeder samlet set er positive. Det er også medvirkende til, at der igen forventes et markant overskud på betalingsbalancen (12,3 procent i 2025). Det understreger, at den danske økonomi er bundsolid, og understøtter det danske ejendomsmarkeds status som et lavrisiko marked at investere i.

Kilde: De Økonomiske Råd, Vismandsrapport, Dansk Økonomi efterår 2024

Det private forbrug tiltager


Udviklingen i det private forbrug har været svag de seneste par år. På trods af BNP-vækst, høj beskæftigelse og stigende realløn har der været stilstand i forbruget. Forbrugerne har dog også oplevet et tab af købekraft efter den høje inflation i 2022 og 2023 medførte et stort reallønstab. Det har bl.a. kunnet ses i forbrugertilliden, der fortsat er negativ. Vi har dog set pæne lønstigninger i 2023 og 2024, hvilket betød at reallønnen for private lønmodtagere var genoprettet i anden kvartal i år. Der forventes reallønsfremgang i 2025, og kombineret med høj beskæftigelse vil det under normale omstændigheder udmønte sig i højere forbrug. Forbruget vil yderligere blive styrket af faldende korte renter. Det private forbrug udgør omkring halvdelen af den indenlandske efterspørgsel, og er derfor en stor driver ift., hvad vi kan forvente af erhvervsmæssig aktivitet.

Kilde: De Økonomiske Råd, Vismandsrapport, Dansk Økonomi efterår 2024

Markedet forventer rentenedsættelser


Både FED og ECB har startet de pengepolitiske lempelser med nedsættelser af styringsrenterne. FED med 75 bp til niveauet 4,50-4,75 procent og ECB med 100 bp til 3,00 procent. Ser vi frem mod udgangen af 2025, er der dog stor forskel i forventningerne til antallet af rentenedsættelser hos de to centralbanker. Mens der pt. er indpriset tre rentenedsættelser fra FED i markedet, så er forventningerne, at ECB tager styringsrenten helt ned til 1,75 procent inden udgangen af 2025. Kaster vi et blik på forventningerne til de danske realkreditrenter, er det primært på de kortforrentede lån, at vi vil se rentefald (da den korte rente vil falde i takt med de forventede rentenedsættelser fra ECB og Nationalbanken). På de lange obligationslån er de forventede rentefald fra centralbankerne allerede indpriset, og derfor er forventningen, at vi kun vil se et moderat fald i løbet af 2025.

Kilde: CME FedWatch Tool & FED | Grafik 1 viser rentesandsynligheder for FED-mødet d. 10. december 2025 baseret på investorernes forventninger d. 16. december 2024
* CME FEDWatch Tool, beregner på baggrund af aktuelle priser på 30-day FED Fund Futures markedets forventninger til FEDs rente. 30 day Fed Funds futures er et af de mest brugte finansielle instrumenter til at hedge renterisko på kort sigt. Fed Funds er dermed en direkte refleksion af markedets forventning til FEDs fremtidige pengepolitik.



ESG


Ved nytårsskiftet åbner vi den sidste låge i vores forudsigelser for det nye år, hvor vi 
stiller skarpt på ESG som et nyt grundvilkår for det kommercielle ejendomsmarked.

Energimærkning bliver afgørende for ejendomsinvesteringer


ESG kommer i 2025 til at drive og definere det kommercielle ejendomsmarked på flere parametre. Det gælder ikke mindst inden for klimarapportering, hvorfor energimærkning af ejendomme bliver en fortsat vigtigere faktor for udviklere og investorer. Ved nytårsskiftet vil vi derfor give eksklusiv indsigt i energimærkning i relation til EU's CSRD-direktiv (Corporate Sustainability Reporting Directive). 
Baseret på bearbejdet data vil vi give indsigt i, hvordan energimærkning fordeler sig på tværs af landet i dag, og hvordan den skal løftes for at overholde morgendagens EU-krav. Det er væsentlig viden for udviklere og investorer – ikke alene i forhold til hvordan de forbedrer indeklimaet og reducerer omkostningerne til energiforbrug, men også hvordan de øger værdien af deres ejendomme og, helt grundlæggende, fremtidssikrer deres ejendomsinvesteringer.

Klimatilpasning handler om fremtidssikring


I den seneste udgave af MarketForesight giver vi flere perspektiver på ESG. Det gør vi med fokus på vandet, der kommer. For klimatilpasning bliver et fortsat vigtigere parameter for udviklere og investorer – ikke alene i forhold til at udvikle ejendomme, men også at fremtidssikre ejendomsinvesteringer. I magasinet besøger vi således Flodbyen i Randers, Ny Rosborg i Vejle, UN17 Village i Ørestad i København og Dokken i Bergen, hvor AP Ejendomme, Vejle Kommune, NREP og Tredje Natur fortæller om deres arbejde med klimatilpasning.

Læs MarketForesight

Til top