Befolkningsvækst og transformation af havnen løfter Svendborg

Befolkningsvækst og transformation af havnen løfter Svendborg

Markedsudvikling | 04.09.2023

Fremgangen i indbyggertallet fortsætter i det sydfynske, primært grundet tilflyttende børnefamilier fra hovedstadsområdet. Samtidig sætter nyåbnet, maritimt uddannelsescenter og nyt kontorhus på havnen en tyk streg under Svendborgs maritime historie, som der skal bygges videre på.

Sømænd og hippier har historisk i hobetal søgt mod Svendborg på grund af byens maritime miljø, som orienterer sig mod de syv verdenshave og mere nære farvande.

De seneste år er det dog især børnefamilier fra hovedstadsområdet, der har søgt mod den sydfynske kommune, som målt på flere parametre i disse år vokser og præger den lokale udvikling.

”Børnefamilier – og andre – tiltrækkes især af natur, vand og kultur, fordi Svendborg har et meget stort kulturliv i forhold til byens størrelse. Desuden har Svendborg med byens knap 30.000 indbyggere størrelsen til gode handelsmuligheder kombineret med et hyggeligt købstadsmiljø, som mange godt kan lide,” forklarer Ulrich Nielsen, der er partner i Nordicals Svendborg.

Befolkningsvækst
Befolkningsfremskrivningen viser, at demografien på Sydfyn også i den kommende årrække fortsætter i den rigtige retning målt på indbyggertallet. Således forventer Danmarks Statistik en befolkningsvækst på 3,9 procent i Svendborg Kommune frem til 2035 mod en forventet, samlet befolkningsvækst i Danmark på 3,5 procent i samme periode, 2023-35. Personer over 70 år og i mindre grad personer i alderen 30-49 år, som er kendetegnede ved en klar overvægt af børneforældre, vil – ifølge prognosen – drive fremgangen i Svendborg.

”Fra både lokalpolitisk side og erhvervslivets side har man gjort meget for – og er lykkedes med – at gøre Svendborg endnu mere attraktiv. Her tænker jeg især på udviklingen af et stærkt kulturliv og en begyndende transformation af en stor del af byens industrihavn, hvor der med åbning af den maritime uddannelsesinstitution Simac nu for alvor er blevet taget hul på en udvikling, hvor der i endnu højere grad satses på det maritime, som i mange år har præget byens og områdets udvikling,” siger Ulrich Nielsen.

Også boligbyggeri på havnen
I forbindelse med den helt nye Simac-bygning på 12.500 kvadratmeter er Maritim Erhvervspark, Svendborg også netop blevet færdigopført i form af en 5.000 kvadratmeter stor flerbrugerkontorejendom i 6 etager. Det er projektets vision at skabe et domicil, som kan være med til at understøtte den maritime byudvikling som led i transformationen af Svendborg Havn.

”Udviklingen af havnen, som mange følger tæt og har en stærk holdning til, har været debatteret i årtier, så politikerne er stadig meget bange for at forhaste en omlægning igennem. De vil for alt i verden undgå boliger og beton i et væk. Boligbyggeri er også en del af planerne, men ikke i første række, som man ser i andre byer, hvor havneområder bliver fornyet. Vi er i Nordicals selv involveret i et boligbyggeri på havnen, som jeg desværre ikke kan komme nærmere ind på endnu,” oplyser Ulrich Nielsen.

”Havneudviklingen er nu i gang, og det bliver spændende at se, hvor den ender,” siger erhvervsmægleren.

Lige inden sommerferien besluttede bestyrelsen i UCL, der driver læreruddannelserne, at UCL skal begynde byggeriet af en ny campus på havnefronten i Svendborg. Beslutningen er truffet, efter bestyrelsen sidste år satte projektet med campusbyggeriet på pause, blandt andet på grund af et meget beskedent tilskud til byggeriet og stor usikkerhed om den endelige pris.

Efter planen skal den nye campus åbne i 2026, og til den tid skal UCL kunne byde velkommen til de første 300 af i alt 550 studerende, som byggeriet vil kunne huse. Den nye campus skal være ramme for blandt andet lærer-, sygeplejerske- og pædagoguddannelser.

Læs også ”Fynsk boliginvesteringsmarked står robust trods ændrede markedsvilkår”

Stor efterspørgsel på boliger i Svendborg
Hvis man som investor overvejer at kigge nærmere på Svendborg, er det værd at vide, at byen har en stor efterspørgsel på boliger – det gælder først og fremmest boliger i byen, men også andre steder i kommunen.

”Vester Skerninge, som er en lille by cirka 11 kilometer vest for Svendborg, oplever for eksempel stor tilflytning af også børnefamilier fra København.”  

Det er nærliggende at tro, at mange års stigning i boligpriserne og huslejeniveauerne i Odense har drevet efterspørgslen på boliger i Svendborg Kommune. Det afviser erhvervsmægleren dog.

”Det er ikke vores erfaring. Men mange i Odense har købt boliger herned og pendler til jobbet. De bliver som nævnt tiltrukket af den smukke sydfynske natur, og med åbningen af Svendborgmotorvejen i 2009 kan man komme herned på blot 19 minutter. Motorvejen har helt klart haft en positiv virkning på den lokale bosætning,” siger Ulrich Nielsen fra Nordicals Svendborg.

Læs også ”Fynsk optimisme med Odense som vækstlokomotiv”

 

Vil du være opdateret på markedsudviklingen nationalt, lokalt eller regionalt? Eller over det dele?

I vores datadrevne, digitale indholdsunivers Nordicals Foresight kan du læse om faktorer, der påvirker det danske ejendomsmarked. Læs om den nationale udvikling her, mens du i CityForesight her kan følge det professionelle marked i over 20 danske byer og områder.

Til top