Børneforældre bliver igen størst i Aarhus

Børneforældre bliver igen størst i Aarhus

Markedsudvikling | 02.02.2023

Data fra Danmarks Statistik, som Nordicals Foresight har bearbejdet om befolkningsfremskrivningen for landets næststørste by, er sikkert både nyttigt og overraskende for boliginvestorer og -udviklere.

Omkring 50.000 fra ind- og udland studerer i Aarhus, og byen er kendt for at være en rigtig studieby med relativt mange unge til følge.

Siden 2018 har personer på mellem 20 og 29 år udgjort den største befolkningsgruppe i Aarhus Kommune, men om få år bliver gruppen overgået af personer i alderen 30-49 år, som er kendetegnede ved en klar overvægt af børneforældre – og som dermed har brug for større boliger til familien.

Det viser data, som Nordicals Foresight-redaktionen har bearbejdet på baggrund af befolkningsstatistikken og -fremskrivningen fra Danmarks Statistik. Nordicals Foresight er et nyt, datadrevet, digitalt indholdsunivers, hvor Nordicals giver perspektiver på, hvad der driver og definerer dagens ejendomsmarked, men i høj grad også, hvad der driver morgendagens marked.

Mange vigtige faktorer
Analysen af befolkningsudviklingen i Aarhus – og løftet til et generelt, nationalt niveau – kan underbygges af mange faktorer, som i forskellige grader påvirker, hvor, hvordan og hvorfor folk bosætter sig, som de gør. Boligpriser, lejeniveauer, boligtyper, boligbehov, boligbyrde, privatøkonomi, lånevilkår, betalingsvillighed, livsstadier, flyttebalance og -mønstre, arbejdspladser, nye individuelle behov og ønsker samt moderne, ændrede strukturerer med blandt andet flere enlige er blandt vigtige faktorer.

Flyttebalance
Denne artikels fokus på befolkningsdata og -fremskrivningen for Aarhus, hvor flyttebalancen viser en klart størst nettotilflytning af de 20-24-årige, der typisk kommer for at studere, mens nettofraflytningen omvendt er størst blandt de 30-34-årige efter endt studie, er vigtig viden for både investorer og udviklere, som overvejer eller planlægger boligprojekter eller at handle med boliger målrettet børnefamilier eller unge studerende, hvor sidstnævnte gruppe især går efter små og mindre værelser eller lejligheder i centralt beliggende etagebyggeri.

Begyndende mangel på familieboliger
Børnefamilier går typisk efter større lejligheder, rækkehuse eller parcelhuse i udkanten eller oplandet til byen, mens den ældste befolkningsgruppe ofte søger noget helt tredje. Det kan være seniorboliger eller seniorboligfællesskaber, som bliver mere og mere udbredte.

”Udviklingen er interessant, fordi vi i en lang årrække har haft for sædvane at rette byens boligprojekter mod de mange studerende. Nu ser vi en begyndende mangel på familieboliger i de fleste områder af Aarhus, og det bør såvel planafdelingen samt byens projektudviklere rette et stigende fokus på, siger Steen Storgaard Møller, der er partner i Nordicals Aarhus.

Han hæfter sig ved, at der de seneste år har været en betydelig udflytning af børnefamilier fra Aarhus Kommune mod især Silkeborg og Horsens, hvor der har været udlagt store arealer til enfamiliehuse og rækkehusbebyggelse.

”Udflytningen har været en effekt af manglende byggejord i periferien af Aarhus,” siger Steen Storgaard Møller.

Bytter plads i 2028-2029
I 2018 overhalede gruppen af 20-29-årige, som vel at mærke blot tæller halvt så mange årgange som de 30-49-årige, gruppen med primært børneforældre, men holder befolkningsfremskrivningen stik, bytter de to befolkningsgrupper igen plads i 2028, så de 30-49-årige igen kommer til at udgøre den største andel. Konkret viser fremskrivningen, at der vil være godt 97.000 potentielt småbørnsforældre og børneforældre i 2023.

I det hele taget vil den fortsatte befolkningsvækst i Aarhus Kommune være drevet af børn, voksne mellem 30 og 49 år og personer over 70 år, viser prognosen.

Ved indgangen til 2023 havde Aarhus, landets næststørste kommune målt på antal indbyggere, 361.500 indbyggere, mens tallet allerede i 2035 vil være vokset til omkring 389.000 – svarende til en samlet befolkningsvækst på 7,6 procent de næste 12 år.

 

Se to grafikker i bunden af artiklen

 

Vil du være opdateret på markedsudviklingen nationalt, lokalt eller regionalt? Eller over det dele?

I vores datadrevne, digitale indholdsunivers Nordicals Foresight kan du læse om faktorer, der påvirker det danske ejendomsmarked. Læs om den nationale udvikling her, mens du i CityForesight her kan følge det professionelle marked i over 20 danske byer og områder.

Befolkningsudvikling i Aarhus

Som grafen viser, har personer i alderen 20-29 år udgjort den største befolkningsgruppe i Aarhus Kommune siden 2018, men i 2028-2029 vil personer i alderen 30-49 år blive den største befolkningsgruppe. En gruppe, der er kendetegnet ved en klar overvægt af børneforældre, hvormed der bliver et større tryk på kommunens boligmasse.

Kilde: Danmarks Statistik (befolkningstallet er per 1. januar 2023, mens den årlige befolkningsfremskrivning er fra 2022)

Flyttebalance i Aarhus Kommune

Kilde: Danmarks Statistik (data per 1. januar 2023)

Til top