Byggeudgifter løber stærkt

I USA nåede inflationen i efteråret det højeste niveau i 30 år, og i Danmark skal vi ti år tilbage for at finde tal i nærheden af de 2,4 procent, som ifølge Danmarks Statistik var årsstigningstakten for forbrugerindekset i september.

Byggeudgifter løber stærkt

Af Nordicals

D. 17.11.21

Endnu hurtigere stiger det såkaldte byggeomkostningsindeks for boliger, som Danmarks Statistik opgør hvert kvartal. De seneste tal, udsendt i september for 2. kvartal, viste en årsstigning på 3,0 procent.

Priserne løber ekstra stærkt for tømrer- og snedkerarbejde, en af de syv underkomponenter i indekset. Her var årsstigningen 4,5 procent fordelt med 2,9 procent for arbejdsomkostninger og hele 5,2 procent for materialer.

"De stigende byggeomkostninger er en stor udfordring for byggebranchen og investorerne. Det kan især være et problem for små og mellemstore entreprenører, som ofte har små indtjeningsmarginer. For projektudviklere er det afgørende, hvordan de har aftalt priser med entreprenører og med de investorer, som overtager de færdige byggerier. De fleste projektudviklere har dog haft en pæn indtjening nogle år, men prisstigningerne giver dem en større risiko,” siger Henrik Garver, administrerende direktør for Foreningen af Rådgivende Ingeniører. 

De stigende byggeomkostninger vil føre til mindre indtjening, mener Henrik Garver og vil ikke udelukke, at projekter kan blive sat på pause eller helt standset. Og det er næppe slut med stigende udgifter lige med det samme.

"Prisudviklingen for 3. kvartal vil formentlig fortsat udgøre en ret stejl kurve, men måske med lidt mindre hældning, end vi så i 2. kvartal.”

De stigende byggeomkostninger hænger sammen med en meget høj aktivitet i branchen med stor efterspørgsel på materialer og arbejdskraft.

Samtidig har coronapandemien med fx fabrikslukninger og restriktioner internationalt betydet produktionsfald og forsinkelser – oveni er så kommet mærkbare prisforhøjelser på transport.

Seneste artikler

Finanstilsynets lånevejledning kan forværre underudbud

Finanstilsynets vejledning for lån til udlejningsejendomme og ejendomsprojekter er overregulering. De firkantede regler kan føre til et underudbud af nye erhvervsejendomme, der i sidste ende rammer erhvervslivet og lejerne.

Klumme: Olie og hvede følger med brugtvognspriserne

Efter en tid med økonomisk usikkerhed ser vi nu de første tegn på, at vi går mod lysere tider. For en måneds tid siden så vi, at brugtvognspriserne i USA begyndte at falde, og nu følger priserne på en lang række råvarer med samtidig med, at finansinstitutternes renteprognoser ser fornuftige ud. Dette er af afgørende betydning for, om vi fortsat kommer til at se et stabilt ejendomsmarked.

Boligøkonom maner til ro: hold igen med hjælpepakker og lad forbruget dæmpe sig

De høje rente- og inflationsstigninger har skabt usikkerhed i den finansielle verden og dermed også i ejendomsbranchen. Men de sidste mange års meget lave inflation har ikke stået mål med den vækst, vi har oplevet. Derfor kan den voldsomme stigning vi ser i øjeblikket ses som en form for tilbagebetaling for lang tid med så lav en inflation, hvorfor boligøkonom Mikkel Høegh fra Jyske Realkredit maner til ro. Så længe vi dæmper vores forbrug og holder igen med økonomiske hjælpepakker, skal der nok komme mere balance i tingene.

Nordicals med rekordregnskab i 2021

Nordicals landede i 2021 rekordomsætning. Resultatet er baseret på fremgang i hele landet, og administrerende direktør, Erik Andresen, melder om et stærkt første halvår af 2022.

Circle House hæver barren for bæredygtigt byggeri

Den almene boligorganisation Lejerbos nye byggeri Circle House, der ligger i østjyske Lisbjerg, er det første almene byggeri i verden, der bygger på cirkulære principper. Circle House bliver bygget til adskillelse, så det i fremtiden er let at genbruge alle elementerne, uden at de taber værdi.

Til top