Markedsudvikling | 03.04.2025
Antallet af udbudte butikskvadratmeter til leje i Svendborg Kommune har i flere år ligget relativt stabilt – og endda med positiv udvikling de seneste tre kvartaler, viser nye tal. Nordicals Svendborg giver et opdateret markedsindblik og kigger ind i den videre udvikling.
Den fysiske detailhandel i stort set alle danske kommuner kæmper en hård kamp mod den stadig stigende e-handel.
Det gælder også i Svendborg, men i modsætning til den generelt nedadgående udvikling for den fysiske detailhandel klarer markedet sig relativt godt i den sydfynske kommune.
Det gælder både udviklingen de seneste kvartaler og siden starten af coronapandemien, viser nye Nordicals-beregninger baseret på data fra Ejendomstorvet.
Således er antallet af udbudte butikskvadratmeter til leje i Svendborg Kommune faldet de seneste tre kvartaler, ligesom udviklingen har været positiv, når 1. kvartal 2025 sammenlignes med 1. kvartal 2020 – altså det kvartal, hvor store dele af Danmark blev lukket ned som følge af coronapandemien.
Faldende gennemsnitsstørrelse
Ser vi først på den seneste udvikling, er antallet af udbudte butikskvadratmeter til leje i Svendborg faldet hvert kvartal siden 2. kvartal 2024, hvor 5.681 kvadratmeter var udbudt på Ejendomstorvet mod 4.099 kvadratmeter i 1. kvartal 2025. Det svarer til et fald på 28 procent i løbet af tre kvarter.
I samme periode er antallet af udbudte butikslejemål blot faldet med ét – til 15 fra 16 lejemål. Det betyder, at de udbudte butikslejemål i dag har en gennemsnitsstørrelse på 273 kvadratmeter mod 355 kvadratmeter for ni måneder siden – svarende til et fald på 82 kvadratmeter.
Zoomer vi ud og ser på samme udvikling de seneste fem år, er antallet af udbudte butikskvadratmeter til leje i Svendborg faldet med 20 procent til 4.099 kvadratmeter ved indgangen til 2025 fra 5.137 kvadratmeter ved indgangen til 2020.
I løbet af denne femårige periode er antallet af udbudte butikslejemål faldet med fire til 15 fra 19 lejemål. Det medfører, at gennemsnitsstørrelsen i denne periode faktisk er steget med 3 kvadratmeter. Til 273 kvadratmeter fra 270 kvadratmeter.
Godt og stabilt butiksudlejningsmarked
Alt i alt må Svendborg konkluderes at have et ganske godt og stabilt butiksudlejningsmarked, selvom data skal tages med forbehold på grund af kommunens begrænsede størrelse.
”Svendborg har altid været kendt for at være en driftig handelsby med en aktiv bymidte og et velbesøgt aflastningscenter i form af Svendborg Storcenter-området,” fortæller Ulrich Nielsen, partner og erhvervsmægler i Nordicals Svendborg.
Han forklarer, at der – ligesom tidligere – i en periode har været større rotation i markedet.
”Der har været en vis strukturel ledighed, hvor lejere flytter fra dyrere adresser til billigere lokationer – modsat tidligere. Når det er sagt, er der dog stadig en lav ledighed sammenlignet med andre byer på Fyn,” fremhæver Ulrich Nielsen.
Han forklarer, at de ledige butikslejemål er blevet mere synlige, fordi de oftere ligger på mere trafikerede lokationer.
”Vi oplever en større efterspørgsel på de lidt billigere butikslejemål, der ikke er placeret på hovedgågaden, Gerritsgade. Det er typisk lokalt drevet efterspørgsel til indretning af specialforretninger med varer, som kunderne går efter.”
”Vi oplever i øjeblikket en vis tilbageholdenhed hos de større butikskæder i landet. Tidligere var der stor efterspørgsel fra kæderne, når butikslejemål med gode placeringer kunne overtages,” forklarer erhvervsmægleren.
Forventninger
Hvert år er der forretninger, der siger op i 1. og 2. kvartal, når de har fået overblik over julehandlen. Det har også været tilfældet i år.
Kombinationen af konstant ændringer i forbrugsmønstre og detailhandlen, tidligere historisk lave forbrugertillid og -forventninger samt den aktuelle geopolitiske usikkerhed gør det svært at forudse den videre markedsudvikling.
”Mit bedste bud er, at både antallet af udbudte butikskvadratmeter til leje i Svendborg og butikslejeniveauerne om et år vil ligge i samme niveauer som nu.”
”Generelt er der positive undertoner i markedet, og går det som tidligere, oplever de større byer først udviklingen, hvorefter den ”drypper” videre til købstadsbyerne. Det forventer jeg også sker, når vi kigger fremad,” siger Ulrich Nielsen.
Projekter i pipelinen
I disse år er særligt området omkring Svendborg Storcenter med dagligvareforretninger og boksbutikker meget eftertragtet.
”Men selvom der er enkelte ledige lejemål på hovedstrøgene i bymidten, er der stadig en meget lav ledighed sammenlignet med andre byer,” fremhæver Ulrich Nielsen.
Der er planer om en markant udvidelse af Svendborg Bycenter, og tiden må vise, om planerne bliver fuldført. Herudover arbejdes der stadig på et nyt aflastningscenter i Svendborgs nordlige erhvervsområde.
I 2022 blev Svendborg kåret som ”Danmarks flotteste handelsby” af Detailforum og rådgivningsvirksomheden Cowi.
Den hæderfulde titel er ikke tilfældig, siger Ulrich Nielsen:
”Man kan godt rose Svendborg Kommune for, at kommunen gennem årene har holdt fast i sine forholdsvis stramme krav til ejendommene og butikkernes udformning i bymidten.”
”Der er en lokalplan for bymidten, som nøje beskriver bygningernes udformning, materialevalg, facader, belysning, skiltning mv. Selvom udlejerne til tider har været frustrerede over kommunens afgørelser, har man opnået at holde fast i købstadsmiljøet, som er attraktivt for mange besøgende.”
Seneste artikler
Nordicals bistår Catena i køb af ny logistikejendom til 289 mio. kr.
Nordicals Odense forventer stigende leje på industri- og logistikejendomme
Fortsat godt udlejningspotentiale i industri og logistik i Trekantområdet
En af Esbjergs største og mest attraktive industriejendomme til salg
Nordicals formidler salg af undervisningsejendom fra Aalborg Handelsskole til A. Enggaard A/S
Til top