Investorer er lune på bofællesskaber til seniorer

Massiv efterspørgsel og tilfredse lejere. Sådan lyder nogle af forklaringerne på, hvorfor tre af landets største ejendomsinvestorer er i fuld gang med at bygge seniorbofællesskaber.

Investorer er lune på bofællesskaber til seniorer

Foto: Balancen, Ry - Astrid Maria B. Rasmussen

Der bliver flere og flere modne danskere uden hjemmeboende børn og med fornuftig økonomi, fx fra friværdi i et parcelhus eller anden ejerbolig. Mange af dem vil gerne flytte til en bolig, som er lidt mindre og let at holde – og meget gerne med en form for fællesskab med naboerne. En del foretrækker at flytte til en af de større byer.

Dén målgruppe har en række investorer fået øje på. Derfor er stribevis af projekter målrettet seniorer dukket op de senere år sideløbende med nybyggeri af mere traditionelle ældreboliger og ældreegnede boliger.

Blandt investorerne er en af landets helt store pengetanke, PensionDanmark, som har ejendomme for 32 mia. kr. og gerne vil have flere boliger i porteføljen.

”Der et hul i markedet. Realdania har kortlagt, at der er stor interesse blandt seniorer for bofællesskaber, men kun et meget begrænset udbud. I PensionDanmark vil vi gerne supplere investeringerne i mere traditionelle boliger med fx ungdomsboliger og seniorboliger,” forklarer projektudviklingsdirektør Mia Manghezi.

For to år siden indviede pensionsselskabet seniorbofællesskabet Broen med 29 boliger i Køge på Østsjælland, og sidste sommer fulgte Balancen med 33 boliger i Ry mellem Skanderborg og Silkeborg.

Spritnyt koncept

De to projekter er kun de første skridt på vejen. PensionDanmark lancerer dette forår et helt nyt koncept, Virke, målrettet 50+-årige og udviklet med afsæt i erfaringer fra Køge og Ry.

”Et stærkt fællesskab bliver et vigtigt element i vores kommende Virke-projekter. Vi faciliterer ikke fællesspisning, men skaber attraktive rammer, så beboerne får lyst til fælles aktiviteter. Bebyggelserne bliver udformet med flere lokaler til forskellige fælles aktiviteter i hverdagen. Vi taler om, at det skal være så hjemligt, at man kan gå rundt i hele bebyggelsen med sutsko på,” siger Mia Manghezi.

Der bliver samtidig indrettet gæsterum, så det er let at få besøg, selv om de individuelle boliger er forholdsvis små med et snit inklusive fællesarealer på 75 kvadratmeter for boliger til enlige eller par.

”Vi har også udviklet Virkeværten – en moderne version af viceværten. Virkeværten skal lige gå et ekstra skridt i forhold til den traditionelle vicevært ved at understøtte fællesskabet praktisk. Det giver marginalt højere tidsforbrug, men til gengæld tror vi, at beboerne bliver mere tilfredse – så bliver de typisk boende i længere tid, og administrationen får færre henvendelser over mail og telefon,” pointerer Mia Menghezi.

Et tredje element ved siden af Virkeværten og gode rammer for fællesfaciliteter er en digital platform, hvor det fx bliver muligt at reservere gæsterum og aftale fælles aktiviteter med andre beboere.

De kommende Virke-bebyggelser får 30-50 boliger med formentlig 50-80 beboere. Ifølge projektudviklingsdirektøren skal der ikke være for mange boliger, så kan det nemlig blive svært at føle en tilstrækkelig grad af fællesskab – og der skal heller ikke være så få beboere, at det bliver vanskeligt at sikre opbakning til forskellige aktiviteter.

Virke-fællesskaberne bliver både opført som separate bebyggelser og som del af større byudviklingsprojekter, som PensionDanmark er involveret i.

”I øjeblikket planlægger vi fire Virke-byggerier: Dels i Coopbyen i Albertslund på den københavnske vestegn og i Trælasten i Aarhus, dels taler vi med to jyske kommuner om byggerier,” fortæller Mia Manghezi.

Hun vurderer, at PensionDanmark om fem år vil have opført og projekteret i alt 10-15 Virke-bebyggelser i nogle af landets større byer. Med 30-50 boliger i hver eller samlet 400-600 boliger svarer det til investeringer på 1-2 mia. kr. over fem år eller 300-400 mio. kr. om året afhængig af blandt andet jordpriser.

Vil investere i mellemstore byer

Aarhus-baserede Koncenton med speciale i boliginvesteringer lancerede sin første fond målrettet seniorbofællesskaber for to år siden.

”Indtil videre har vi lanceret fem investeringsfonde med seniorbofællesskaber, og interessen har været så stor, at vi er på vej med en sjette. Lige nu har vi investeret knap tre mia. kr. i omkring 25 seniorbofællesskaber, som enten er opført, ved at blive bygget eller under planlægning. Om tre-fem år forventer vi at have investeret 10 mia. kr. i 6.000-7.000 boliger,” fortæller administrerende direktør Peter Krogsgaard Jørgensen.

Indtil videre har Koncenton holdt sig til top20-byer målt på indbyggertal med projekter i fx Albertslund samt Randers og Odder i det østjyske.

”I takt med at vi investerer mere, bevæger vi os gradvis over mod byer i top50 og måske endda top100. Nogle seniorer vil selvfølgelig ind til de store byer, især hvis der er børn og børnebørn, men mange vil gerne holde fast i den lokale idrætsforening samt venner og omgangskreds i nabolaget. Det vigtigste for os er, at vi har en god driftscase, og foreløbig har vi kunnet leje alt ud og har endda ventelister,” siger Koncenton-direktøren.

Bofællesskaberne omfatter typisk 80 boliger a 60-90 kvadratmeter til enlige eller par. Og Koncenton lægger vægt på at understøtte de fælles aktiviteter, der binder beboerne sammen og bidrager til at skabe tilfredse lejere, der bliver boende.

”Hver bebyggelse får tilknyttet en eventkoordinator, som skal sætte fx petanque, fælles værksted eller biblioteksklub i gang, og så overgår aktiviteterne efterhånden til beboerne. For at være helt ærlige ved vi endnu ikke, hvor meget tid det kræver, men foreløbig kan en enkelt eventkoordinator fint dele sin tid med at betjene de fem bebyggelser, vi har i drift nu,” siger Peter Krogsgaard Jørgensen.

Koncenton blev etableret i 2015 og forvalter i øjeblikket boliginvesteringer for omkring 14 mia. kr.

Hver femte vil bo med fællesskab

PFA, landets største pensionsselskab efter det statslige ATP, vil etablere seniorbofællesskaber, seniorboliger og friplejehjem i ti større byer. Baggrunden er blandt andet en Epinion-måling, som PFA fik gennemført i 2020. Den viste, at 19 pct. af danskerne over 55 år – altså næsten hver femte – gerne ville bo i boligfællesskab for seniorer, når de skulle på pension.

Om få måneder indvier PFA det fuldt udlejede Sønderborg Bofællesskab i Sønderjylland med 44 boliger på to-tre værelser fordelt på 66-86 kvadratmeter. PFA har allerede et bofællesskab for seniorer i Odense og forventer at kunne åbne tilsvarende bebyggelser næste år i Slagelse på Vestsjælland og i Horsens i Østjylland.

Til top