Lagerlokaler bliver revet væk i Vestjylland

Trods coronakrisen er der tre kvartaler i træk blevet færre ledige lager- og produktionslokaler i Vestjylland, viser tal fra erhvervsportalen Ejendomstorvet.dk. Efterspørgslen er særlig stor i Herning og Ikast.

Lagerlokaler bliver revet væk i Vestjylland

Af Nordicals

D. 26.05.21

Da Danmark blev lukket ned i foråret 2020, bremsede erhvervslivet op, og mange steder kom der flere ledige erhvervslokaler. Men siden er andelen af udbudte lagerlokaler, logistikejendomme og fabrikshaller i Vestjylland faldet tre kvartaler i træk ifølge tal fra Ejendomstorvet.dk, landets største portal for erhvervslokaler.

”I kølvandet på den første nedlukning steg antallet af ledige lager-kvadratmeter i de otte vestjyske kommuner, men siden er udbuddet af lagerlokaler faldet med over 61.000 kvadratmeter. Dermed er næsten en tredjedel af udbuddet forsvundet – et areal svarende til 8-9 fodboldbaner – fordi virksomheder har lejet eller købt flere lokaler.  Nu står blot 1,5 procent af lagerlokalerne tomme i Vestjylland, og det er den laveste andel i de ni landsdele, vi løbende følger,” siger adm. direktør Jakob Wegener fra Ejendomstorvet.dk.

Portalen er ejet af landets ejendomsmæglere ligesom ”søsterportalen” Boligsiden.dk. På landsplan er 1.169 lagerlokaler, logistikejendomme og produktionsbygninger udbudt til leje eller salg via Ejendomstorvet.dk lige nu. Heraf ligger 80 i Vestjylland – for et halvt år siden var der 100 lokaler at vælge imellem. I Ikast-Brande er der blot 7 lokaler mod 17 for et halvt år siden. De største udbud findes i Ringkøbing-Skjern og Viborg, begge med 17 lokal mod 19 hhv. 20 for seks måneder siden. I Herning er udbuddet skrumpet til 15 lokaler mod 21 for et halvt år siden.

”Vi genkender billedet. Efter den første nedlukning i marts sidste år bremsede erhvervslivet op, men så vendte det sidste sommer, og siden har vi haft stor efterspørgsel på lokaler. Det gælder især inden for nethandel og de erhverv, som har haft øget omsætningen under coronakrisen, fx møbler og byggeri. Vi har dog også oplevet, at fx leverandører til storkøkkener og kantiner – som var lukket i lang tid – havde brug for ekstra lagerplads, fordi deres salg bremsede op,” siger Pauli Bach, partner i Nordicals Herning.

Stor interesse for Ikast og Herning

”I Ikast havde vi et lejemål på 2.000 kvadratmeter, og tre virksomheder var nærmest i kamp om at overtage det. I Herning Vest udlejede vi for et par måneder siden hele 7.500 kvadratmeter til en møbelvirksomhed, som havde brug for mere plads og allerede har spurgt, om vi kan skaffe mere areal,” siger Pauli Bach.

Samlet har Vestjylland lidt over 9,4 mio. kvadratmeter lagerlokaler, logistikejendomme og fabrikshaller. Det svarer til knap 14 procent af det samlede areal i landet, kun overgået af Sydjylland og Østjylland.

Seneste artikler

Finanstilsynets lånevejledning kan forværre underudbud

Finanstilsynets vejledning for lån til udlejningsejendomme og ejendomsprojekter er overregulering. De firkantede regler kan føre til et underudbud af nye erhvervsejendomme, der i sidste ende rammer erhvervslivet og lejerne.

Klumme: Olie og hvede følger med brugtvognspriserne

Efter en tid med økonomisk usikkerhed ser vi nu de første tegn på, at vi går mod lysere tider. For en måneds tid siden så vi, at brugtvognspriserne i USA begyndte at falde, og nu følger priserne på en lang række råvarer med samtidig med, at finansinstitutternes renteprognoser ser fornuftige ud. Dette er af afgørende betydning for, om vi fortsat kommer til at se et stabilt ejendomsmarked.

Boligøkonom maner til ro: hold igen med hjælpepakker og lad forbruget dæmpe sig

De høje rente- og inflationsstigninger har skabt usikkerhed i den finansielle verden og dermed også i ejendomsbranchen. Men de sidste mange års meget lave inflation har ikke stået mål med den vækst, vi har oplevet. Derfor kan den voldsomme stigning vi ser i øjeblikket ses som en form for tilbagebetaling for lang tid med så lav en inflation, hvorfor boligøkonom Mikkel Høegh fra Jyske Realkredit maner til ro. Så længe vi dæmper vores forbrug og holder igen med økonomiske hjælpepakker, skal der nok komme mere balance i tingene.

Nordicals med rekordregnskab i 2021

Nordicals landede i 2021 rekordomsætning. Resultatet er baseret på fremgang i hele landet, og administrerende direktør, Erik Andresen, melder om et stærkt første halvår af 2022.

Circle House hæver barren for bæredygtigt byggeri

Den almene boligorganisation Lejerbos nye byggeri Circle House, der ligger i østjyske Lisbjerg, er det første almene byggeri i verden, der bygger på cirkulære principper. Circle House bliver bygget til adskillelse, så det i fremtiden er let at genbruge alle elementerne, uden at de taber værdi.

Til top