Massiv vækst og velfungerende detailhandel sikrer Silkeborg vækst mange år frem

   

Massiv vækst og velfungerende detailhandel sikrer Silkeborg vækst mange år frem

Markedsudvikling | 11.09.2024

Silkeborg er på alle måder i vækst, og gang på gang opnår kommunen og byen flotte placeringer i diverse erhvervsundersøgelser og kåringer af Danmarks bedste handelsby. Lokal Nordicals-leder Mads Faber er overbevist om, at Silkeborgs særdeles stærke befolkningsvækst vil understøtte den gode udvikling.

Er man som ejendomsinvestor eller -udvikler, butiksejer, virksomhedsejer eller borger på udkig efter spændende muligheder med masser af vækstpotentiale og generelt gode forhold, er Silkeborg et oplagt sted at se nærmere på.

For som en af landets absolutte mest attraktive vækstbyer taler meget for, at Silkeborg er et godt sted at slå sig ned. De senere år har kommunen, staten, regionen og private investeret massivt i både byudvikling og erhvervsforhold, der – kombineret med fortsat solid befolkningstilvækst – har løftet både Silkeborg som by og kommune til nye højder.

Blandt andet er Silkeborg i 2022-24 blevet kåret som Danmarks bedste handelsby med over 20.000 indbyggere. Den hæderfulde pris er vundet efter investeringer for at gøre især bymiljøet endnu mere attraktivt. Eller som juryen begrunder:

”Den største attraktion ved en by er handelslivet. Det både gavner borgerne og tiltrækker nye beboere og virksomheder. Selvom Silkeborg i dansk sammenhæng er en forholdsvis ny by, som først i år 1900 blev købstad, er byen med sin centrale beliggenhed og spændende indhold kendt af de fleste.”

”Bymidten består af flere attraktive gågader, som på smukkeste vis danner en helhed, der absolut er en omvej værd. Bymidten er under stadig udvikling, og der er fortsat mange planer, som enten er ved at blive realiseret, eller som er under planlægning.”

Velfungerende detailhandel
Hos Nordicals glæder man sig selvsagt over Silkeborgs positive udvikling, hvilket også afspejles i og understøtter det lokale marked for erhvervs- og investeringsejendomme.

”Vi har en velfungerende detailhandel med boksbutikker centreret i og omkring Center Nord samt små og mellemstore nichebutikker beliggende i gågaderne. Der er ingen tomgang i Center Nord, mens tomgangen i bymidten må siges at være begrænset sammenlignet med andre danske bymidter, hvor især e-handlen udfordrer,” siger Mads Faber, daglig leder og associeret partner i Nordicals Silkeborg.

I 2015 startede et enormt gravearbejde til en stor parkeringskælder lige midt i Silkeborg. I 2018 stod et helt nyt og moderne Asger Jorn-inspireret torv færdigt ovenpå den nye parkeringskælder, inden de sidste gågader efter mere end tre års renovering og udvikling blev indviet i sommeren 2022. Blandt de nye åndehuller er en naturlegeplads.

”I det hele taget er der nu mange flere åndehuller og opholdssteder i gågaderne. Det flugter fint med, at folk i dag søger mod gåderne for at få en oplevelse og noget unikt, man ikke sådan lige kan købe på nettet,” forklarer Mads Faber.

I modsætning til stort set alle andre byer i Silkeborgs størrelse skiller den østjyske by sig ud ved ikke at have et shoppingcenter. Hverken i bymidten eller i byens udkant. Fremskredne byggeplaner om et shoppingcenter til 55-60 butikker blev i 2018 droppet, efter flere potentielle lejere havde trukket følehornene til sig som følge af usikkerhed om, hvornår centret kunne stå færdigopført.

”Jeg tror, vi skal være glade for, at shoppingcentret blev droppet, fordi de nuværende forhold med en stor parkeringskælder under Torvet gør, at det er superlet som bilist at nå gåderne, hvilket er til gavn og glæde for både detailhandlen og dem, der kommer for at handle og hygge sig,” siger den daglige leder hos Nordicals Silkeborg.

Flere 20-69-årige frem mod 2050
Zoomer vi ud fra detailhandlen og kigger bredere på erhvervsudviklingen i Silkeborg Kommune de senere år, ser den særdeles flot ud. Udviklingen tog især fart, da den færdigbyggede Silkeborgmotorvej – som især giver god forbindelse til Aarhus – åbnede i 2016.

Læs mere i ”Motorvejen har sat fuld fart på vækstmotoren i Silkeborg”

Alene i femårsperioden 2019-23 har Silkeborg Kommune haft en nettoflytning på i gennemsnit 80 virksomheder om året. Senest i fjor flyttede 303 virksomheder til kommunen, mens 218 fraflyttede – altså en nettotilflytning på hele 85 virksomheder. Væksten har kastet mange arbejdspladser af sig, hvilket samtidig har fungeret som accelerator for befolkningsudviklingen, som også fremover kan fremvise solide vækstestimater på listen over landets hurtigst voksende kommuner.

Konkret viser befolkningsprognosen fra Danmarks Statistik, at Silkeborg estimeres at vokse med 27,1 procent til 128.000 indbyggere i 2050.

Vækst så langt øjet rækker
Samtidig viser en analyse fra Dansk Erhverv, at Silkeborg indtager en fornem tredjeplads – kun overgået af Horsens og Høje-Taastrup – på listen over danske kommuner, som forventeligt står over for den største procentuelle befolkningsvækst målt på udviklingen i antallet af 20-69-årige.

Således lyder vækstestimatet på 17,4 procent for aldersintervallet 20-69 år i perioden 2024-2050. Det svarer til 10.700 flere indbyggere i den eftertragtede aldersgruppe i Silkeborg Kommune.

”Det er også værd at bemærke, at Silkeborg både har og tiltrækker mange købestærke indbyggere og handlende, herunder turister. Alt i alt er der intet, der indikerer, at væksten i Silkeborg Kommune ikke også kommet til at fortsætte i mange år frem.”

”Det er i hvert fald vores klare forventning i Nordicals Silkeborg,” siger Mads Faber.

Læs også ”Østjysk befolkningsvækst vil drive dansk fremgang mange år frem”

Til top