Markedsudvikling | 18.06.2024
Hidtil har stigende fokus på bæredygtighedscertificerede boliger i høj grad været udbredt blandt store investorer – typisk pensionskasser og udenlandske investorer. Men i fremtiden vil markedet ændre sig markant grundet kommercielle interesser, herunder fremtidssikring af ejendomme, kombineret med lovstramninger. Det forudser partner Morten Rasmussen fra Nordicals Odense.
I fremtiden vil også mindre og mellemstore investorer for alvor få øjnene op for mere bæredygtige boliger, herunder særligt for bæredygtighedscertificerede boliger.
Dermed vil et fortsat stigende fokus på grønne boliger ikke kun være drevet af store investorer – typisk pensionskasser og udenlandske investorer.
Den er den klare vurdering hos Nordicals Odense.
Flere faktorer vil drive den grønne omstilling
”Den primære årsag til, at mindre og mellemstore investorer også vil begynde at fokusere på bæredygtige boliger er – efter min opfattelse – kommercielle interesser. Altså på grund af muligheden for bedre afkast,” siger Morten Rasmussen, partner og erhvervsmægler hos Nordicals Odense.
Han uddyber:
”Hvis brugerne i bolig- og erhvervsejendomme begynder at stille større krav til ESG i forbindelse med valg af lejemål og ejendomme, tvinger det helt automatisk de sidste investorer til at øge deres fokus på ESG i forbindelse med både nye og eksisterende ejendomme.”
Morten Rasmussen forudser, at det næste, der kommer til at skubbe yderligere til mere klimavenlige ejendomme på tværs af investorsegmentet, blandt andet bliver lovstramninger og øgede krav fra finansieringskilder:
”Det er stadigvæk min opfattelse, at ESG-udviklingen ikke vil blive drevet af lyst eller interesse hos investorer og udviklere, men af kommercielle interesser kombineret med krav og tvang.”
”Dem, som aktuelt har fokus på bæredygtige boliger, er pensionskasser, kapitalfonde, banker mv., hvilket automatisk smitter af på alle andre, da man vil opføre et produkt, som på sigt kan afsættes til store investorer,” forklarer partneren hos Nordicals Odense.
Læs også ”Nordicals Odense: Det bliver snart udlejers marked igen”
Forudser markant stigning i DGNB-boliger
Byggefaktas projektprognose viser, at 40 procent af alle boligprojekter, som udviklere, investorer og andre professionelle ejendomsejere enten har igangsat eller planlagt til at gå i jorden i 2024-27 i Odense Kommune, aktuelt er indrapporteret til at blive DGNB-certificeret. Andelen er blandt de højeste af alle danske kommuner. Og alt peger på, at DGNB-andelen blot vil stige med tiden.
”Det er vanskeligt at forestille sig, at DGNB-andelen ikke blot vil stige fremover. Jeg er faktisk lidt overrasket over, at andelen ikke allerede er højere,” siger Morten Rasmussen.
Han er overbevist om, at andelen af bæredygtighedscertificerede boliger kommer til at stige markant, selvom efterspørgslen på dem i dag er begrænset fra lejernes side:
”Det viser de tilbagemeldinger, vi får fra de fynske udlejere. Men det er klart, at hvis certificerede boliger betyder lavere udgifter til forbrug, så har det en positiv indvirkning, hvilket selvsagt også er til fordel for lejerne. Og så er lejerne mere positive indstillede.”
Læs også ”Boliginvestorer i Odense skal være nytænkende i øget kamp om lejere”
Prioritering af bæredygtighed blandt boliglejere
Nordicals Odenses vurdering af, at mange husstande stadig befinder sig i et relativt tidligt stadie, når det gælder prioritering af bæredygtige boliger, bliver understøttet af en ny boligmåling foretaget af Exometric og Kuben Management og præsenteres i den nye ”Kommunerapport 2023”.
En måling viser, at 39 procent af de adspurgte husstande i Region Syddanmark svarer, at bæredygtigheds indflydelse på valg eller fravalg af bolig har ”mindre betydning i forhold til andre faktorer”. Næststørste andel – 32 procent – svarer ”meget stor betydning, men andre faktorer betyder mere”, mens 26 procent mener ”ingen betydning”. Endelig svarer 3 procent ”højeste prioritet i forhold til alt andet”. Til sammenligning er landsgennemsnit-svaret her 4 procent.
”Det er vores klare opfattelse, som tallene også bekræfter, at lejerne har fokus på mange andre faktorer førend fokus på bæredygtighed. Vi forventer som forklaret, at det vil ændre sig over tid. Bæredygtighed er for de fleste stadigvæk ”nice to have”, men ikke ”need to have”,” erfarer Morten Rasmussen.
Han bakkes op af Nikolaj W. Pfeiffer, direktør i Exometric:
”Mens det er imponerende, at nogle husstande mener, at bæredygtigheden er af større værdi for dem end for eksempel beliggenhed og pris, så må man dog alligevel antage, at det har sine begrænsninger.”
Kilde: Exometrics Exobase. Tabel: Nordicals
Fakta: DGNB-boligprojekter i Odense, Middelfart og Svendborg
Byggefaktas projektprognose for nybyggeri af boligejendomme med første spadestik i fireårsperioden 2024-27 viser per 15. juni 2024 følgende for Fyns tre vigtigste boligmarkeder:
– Odense Kommune: Ud af i alt 666.000 kvadratmeter er hele 268.000 kvadratmeter – 40 procent – indrapporteret til at skulle DGNB-certificeres.
– Middelfart Kommune: Ud af 109.000 kvadratmeter er 2.000 kvadratmeter – 2 procent – indrapporteret til at skulle DGNB-certificeres.
– Svendborg Kommune: Ingen af planlagt 46.000 kvadratmeter med byggestart i 2024-27 er på nuværende tidspunkt registreret til at skulle DGNB-certificeres.
Vil du være opdateret på markedsudviklingen nationalt, lokalt eller regionalt? Eller over det dele?
I vores datadrevne, digitale indholdsunivers Nordicals Foresight kan du læse om faktorer, der påvirker det danske ejendomsmarked. Læs om den nationale udvikling her, mens du i CityForesight her kan følge det professionelle marked i over 25 danske byer og områder.
Seneste artikler
Bruger- og udlejningsmarkedet i Aalborg forventes fortsat at klare sig godt i 2025
Nordicals-partner: Transaktionsmarkedet i Aalborg vil vækste i 2025
Nordicals sikrer Esbjerg Havn 19 hektar stor udvidelse
Horsens Kommune sætter pragtpalæ til salg
Skibsbyggerivej 5 i Aalborg melder fuldt hus på 8.245 kvadratmeter
Til top