Postbygninger tilbage som byernes livsnerve

I Horsens-området er breve og pakker fortid i en række af byernes centralt beliggende ejendomme. Nordicals har været med at sikre nyt liv i posthusene, der traditionelt har været drivkraften i lokalsamfundene.

Postbygninger tilbage som byernes livsnerve

Af Jan B. Jensen

D. 14.05.19

Fra frimærker til fitness. Fra bundtede breve i dueslag til vinreoler og danske madoplevelser, mens byggematerialer og produktionsmaskiner har erstattet pakkebure og postcykler.

Gennem årtier har posthusene historisk set udgjort livsnerverne i lokalsamfundene. Det er fortid nu, men i Horsens-området har en række af de tidligere postbygninger med centrale beliggenheder fået nye roller som samlingspunkt.

Salget af posthuset i Horsens er den fjerde PostNord-ejendom i Østjylland, som Nordicals Erhvervsmæglere sikrer nyt liv. 1. september sættes definitivt punktum for 128 års post-historie på Vitus Berings Plads i centrum af Horsens. Forude venter en fremtid med udvikling af de godt 3.000 kvadratmeter til boliger og erhverv og måske en dagligvarebutik.

Horsens Postkontor overtages af en lokal investor, der lige nu overvejer flere muligheder for projektejendommen.

”Der er gode muligheder for at udvikle ejendommen til forskellige formål. Horsens er en af de byer, der står foran en markant vækst, og bygningen har en spændende historie og ikke mindst en super central placering,” siger indehaver og erhvervsmægler Per Ahlgreen fra Nordicals Horsens.

Posthus som spisested

I lighed med Horsens var det tidligere postkontor i Brædstrup også beliggende på byens torv indrettet med en fashionabel bolig til postmesteren på førstesalen. Her er den historiske bygning overtaget af en lokal investor, der er i gang med en totalrenovering. Samtidig er en del af bygningen revet ned, og kommunen benytter anledningen til at forny området omkring den centrale plads. 1. juni åbner en klassisk dansk restaurant og café med navnet ”Det Gamle Posthus”, mens førstesalen indrettes til lejligheder.

I Hedensted blev det tidligere posthus også overtaget af en lokal investor, der efterfølgende lejede lokalerne ud til et fitnesscenter, mens et tømrerfirma har overtaget det tidligere posthus i Juelsminde. Det var dog for nogle år tilbage flyttet fra byens centrum til et industrikvarter.

”Det er alle gode eksempler på, hvordan bygninger kan tjene nye formål, når tiden er løbet fra de oprindelige formål. Det handler om at se potentialet og tænke i nye baner,” siger Per Ahlgreen.

Livsnerven bevares

Salget af det gamle posthus i Horsens blev aktuelt, da PostNord besluttede at bygge et nyt distributionscenter i udkanten af Horsens.

”Som med mange andre tidligere postkontorer er der en fordums storhed over bygningen. Den oprindelige del fra 1891 er bevaringsværdig, mens der er bygget til i flere omgange. Det er oplagt at udvikle den til en kombination af boliger og erhverv kombineret med en dagligvarebutik. Lige nu holder den nye ejer alle muligheder åbne,” siger Per Ahlgreen.

 

Per Ahlgreen - Nordicals 

Per Ahlgreen, indehaver og erhvervsmægler: ”De fire PostNord-bygninger, vi senest har formidlet, er alle gode eksempler på, hvordan bygninger kan tjene nye formål, når tiden er løbet fra de oprindelige formål. Det handler om at se muligheder.”

Til top