Rekordmange bor alene – udviklingen stiller nye krav til boligmarkedet

Rekordmange bor alene – udviklingen stiller nye krav til boligmarkedet

Markedsudvikling | 19.04.2023

På få år er der sket en markant stigning i antallet af singlehusstande, hvilket især skyldes ”de tre s’er”. Alene i Region Midtjylland er der i løbet af fem år kommet knap 27.000 flere boliger med én beboer. Nordicals-partnere kommenterer udviklingen.

En generelt øget velstand kombineret med et ændret familiemønster samt nye individuelle ønsker og behov har gjort det muligt for flere og flere at bo alene, og nu bekræfter nye tal fra både Danmarks Statistik og Boligøkonomisk Videncenter, at antallet af singlehusstande fortsat er stigende både nationalt og regionalt.

Således er antallet af boliger med en enkelt beboer fra 2018 til 2023 steget med hele 99.458, så antallet af singlehusstande ved årets indgang havde rundet 1,1 million på landsplan – 1.122.489 var det eksakte antal. Opgørelsen omfatter alle personer, der er tilmeldt Det Centrale Personregister (CPR) med adresse i Danmark. Det svarer til, at antallet af singlehusstande er steget med 9,7 procent på fem år. Til sammenligning er det samlede befolkningstal i femårsperioden ifølge Danmarks Statistik vokset med 2,6 procent – og dermed er antallet af singlehusstande steget knap fire gange så meget som indbyggertallet.

Nye boligkrav – mikroboliger vinder frem
Udviklingen, som er nyttig viden for især boliginvestorer, udviklere, ejendoms- og grundejere samt byplanlæggere – i privat såvel som i offentligt regi – og rådgivere i ejendomsbranchen, stiller nye krav til boligmarkedet. Det afspejles af den øgede efterspørgsel på mindre boliger og forklarer samtidig, hvorfor ejendomsudviklere i Danmark de senere år har fået øjnene op for mikroboliger – også kaldet Micro Living. Mikroboliger er 1-værelsesboliger typisk på 30 kvadratmeter, og hvor beboerne, som i overvejende grad består af studerende og young professionals-segmentet, har adgang til fællesfaciliteter.

Herhjemme er særligt boliginvestorerne 1927 Estate og Koncenton kendt for at satse på mikroboliger. Koncenton vil over de kommende år investere i ejendomme i de 20 største danske studiebyer, og ambitionen er at opkøbe omkring 500 mikroboliger. I starten af 2023 blev de første to ejendomme, som ligger i henholdsvis Aarhus og Vejle, købt til ”Simple Living”-fonden, som i alt skal investere knap 1 milliard kroner i mikroboliger.

Stigning skyldes især ”de tre s’er”
Det er i populær tale ”de tre s’er”, der skyldes den stigende andel af singlehusstande. De tre s’er dækker over flere studerende, flere skilsmisser og flere seniorer. Hertil skal lægges et stigende antal par, der vælger at bo hver for sig – også kaldet ”cola” eller ”couples living apart”. Det forklarede Bo Sandberg, der er skatte- og boligøkonom i Dansk Industri (DI), i fjor i en kommentar til en lignende undersøgelse af antallet af singlehusstande i Danmark, hvor han oplyste, at singlehusstandene udgjorde 36 procent af husstandene i 1997 mod 40 procent i 2022. Desuden fremhævede han, at udviklingen er accelereret de seneste fire-fem år.

Forskel på by og land
I rapporten ”Flere danskere – Nye behov og strukturer” fra Boligøkonomisk Videncenter fremhæves det, at der skal ses på mere end på enkeltindivider, når boligbehovet skal undersøges.

”Det afgørende er, i hvilken udstrækning folk lever alene eller i parhold, og hvor mange hjemmeboende børn, de har. Singler bor i højere grad i lejlighed end i hus. Ægtepar med børn har større tilbøjelighed til at leve i ejerbolig og i særlig grad i hus sammenlignet med singler,” fremgår det af rapporten udgivet i efteråret 2022 af Boligøkonomisk Videncenter, som den filantropiske forening Realdania står bag.

De mange unge, enlige i byerne har behov for mindre, betalbare lejligheder.

”De ældre, enlige i landdistrikterne sidder ofte tilbage i landejendommenes stuehuse og i enfamiliehuse. I den udstrækning at de ønsker at flytte, vil det ofte være til udlejningsboliger – i hvert fald for de ældste i denne gruppe,” forklares det videre i rapporten.

Læs også ”Stigende interesse for seniorboliger giver plads til eftertragtede børnefamilier”

27.000 flere singlehusstande i Region Midtjylland
I denne artikel og indsigtsanalyse zoomer Nordicals Foresight-redaktionen ind på Region Midtjylland. Nordicals Foresight er et nyt, datadrevet, digitalt indholdsunivers, hvor Nordicals bearbejder, sammenkæder og kvalificerer viden og opdaterede informationer fra flere kilder og giver perspektiver på, hvad der driver og definerer dagens ejendomsmarked, men i høj grad også, hvad der driver morgendagens marked.

Mens der – som nævnt indledningsvis – er kommet 99.458 flere singlehusstande fra starten af 2018 til starten af 2023 på nationalt niveau, er antallet 26.747 isoleret for Region Midtjylland. Det flugter fint med, at knap en fjerdedel af landets befolkning bor i den midtjyske region.

Små lejligheder udlejes hurtigst i Aarhus
Hos Nordicals Aarhus forklarer partner Steen Storgaard Møller, hvordan erhvervsmægleren mærker den markante vækst i antallet af singlehusstande:

”Der har de senere år været et betydeligt nybyggeri i Aarhus. De mange nye lejligheder har Aarhus Kommune forsøgt at fordele på forskellige størrelser, så der ikke kun blev bygget studieboliger, men også flere familielejligheder med tre-fire værelser.”

”Nu ser vi, at det netop er de store lejligheder, som er sværest at udleje, hvorimod de helt små lejligheder udlejes væsentligt hurtigere. Udviklingen forklares ofte med, at Aarhus er en studieby, men den forklaring skal suppleres med, at der også generelt i samfundet er en bevægelse henimod, at flere bor alene,” siger Steen Storgaard Møller.

Partneren i Nordicals Aarhus forklarer desuden, hvorfor konceptet med mikroboliger vinder frem:

”Mikroboligerne er et alternativ til den delevenlige 2-værelseslejlighed, som primært har henvendt sig til studerende. De personer, som vælger at bo alene, har manglet en boform, som har kunnet opfylde ønsket om at bo alene og samtidig være økonomisk overkommelig med én indkomst.”

Læs også ”Børneforældre bliver igen størst i Aarhus”

Også stor efterspørgsel i Holstebro
Et andet sted i Region Midtjylland, nærmere bestemt i Holstebro 100 kilometer i fugleflugtslinje nordvest for Aarhus, mærker man også udviklingen med flere og flere singlehusstande.

”Vi mærker en stigning i efterspørgslen på boliger til singler i området, hvilket skyldes en ændret familiestruktur, hvor fokusset er på personlig frihed og selvstændighed,” forklarer Kasper Bergenhammer Andersen, der er partner i Nordicals Holstebro.

Han er overbevist om, at udviklingen også i de kommende år fortsætter med en stigning i antallet af singlehusstande. Det skyldes også, at flere og flere ønsker at bo i mindre og mere effektive boliger set i forhold til at reducere den økonomiske byrde samt en generel hensyntagen til miljø og bæredygtighed, forklarer Kasper Bergenhammer Andersen.

Læs også ”Midtjylland er Danmarks mest vækstende region”

 

Se to grafikker i bunden af artiklen

 

Vil du være opdateret på markedsudviklingen nationalt, lokalt eller regionalt? Eller over det dele?

I vores datadrevne, digitale indholdsunivers Nordicals Foresight kan du læse om faktorer, der påvirker det danske ejendomsmarked. Læs om den nationale udvikling her, mens du i CityForesight her kan følge det professionelle marked i over 20 danske byer og områder.

Antal singlehusstande i Danmark i 2018-2023*

Der er kommet 99.458 flere singlehusstande fra starten af 2018 til starten af 2023. Det svarer til en stigning på 9,7 procent på fem år.

Opgørelsen omfatter alle personer, der er tilmeldt Det Centrale Personregister (CPR) med adresse i Danmark. 

* Per 1. januar.

Kilde: Danmarks Statistik

Antal singlehusstande i Region Midtjylland i 2018-2023*

Mens der er kommet 99.458 flere singlehusstande fra starten af 2018 til starten af 2023 på nationalt niveau, er antallet 26.747 isoleret for Region Midtjylland. Det flugter fint med, at knap en fjerdedel af landets befolkning bor i den midtjyske region.

Opgørelsen omfatter alle personer, der er tilmeldt Det Centrale Personregister (CPR) med adresse i Danmark. 

* Per 1. januar.

Kilde: Danmarks Statistik

Til top