I årets første fire måneder har transaktionsniveauet været lavere end de foregående år. De udenlandske investorer har været afventende, og størrelsen på de indgåede handler har været mindre end tidligere. Til gengæld er der udsigt til, at tempoet stiger senere på året.
Af Nordicals
D. 17.05.23
2023 har budt på en rolig start på transaktionsmarkedet. Det høje inflationstryk og renteniveau har betydet, at investorer – både danske og udenlandske – har holdt igen med nye investeringer. Med en samlet investeringsvolumen på 12,56 milliarder kroner i årets første fire måneder er det cirka en tredjedel af volumenen for samme periode i 2022.
Det er dog værd at bemærke, at selvom den samlede volumen er faldet, er der et højt aktivitetsniveau på markedet. Der er således stor interesse fra både købere og sælgere – der er dog stadig et spænd i prisforventningerne mellem de to parter. Selvom vi har set priskorrektioner, er de ikke på et niveau, hvor købere kan opnå samme egenkapitalforrentning som for et år eller to siden. Og sælgerne står med et aktiv i form af ejendomme, der stadig drifter attraktivt.
God drift og opsparing i danske ejendomme
Dykker vi ned i transaktionsdataene, har de udenlandske investorer holdt igen i begyndelsen af året. I perioden har der været en markant nedgang i transaktionssummen med en udenlandsk køber i forhold til samme periode sidste år. Den udenlandske handelsaktivitet har således været på blot 1,5 milliard kroner. Det er ikke unormalt, at investorer ser mod hjemmemarkederne i usikre tider. Derudover har de priskorrektioner, som vi har set, været mindre i Danmark end i flere af de øvrige europæiske lande. Det skyldes blandt andet, at driften fortsat er god, og at potentielle sælgere ikke er blevet presset ud i at sælge på grund af stor opsparing i de danske ejendomme.
Den samlede volumen for årets første måneder har desuden i høj grad været båret af mange mindre transaktioner. I modsætning hertil var handelsaktiviteten i begyndelsen af 2022 i højere grad præget af store porteføljetransaktioner, der dermed trak volumenen op. Den gennemsnitlige handelssum per transaktion var i årets første fire måneder cirka 30 millioner kroner, hvilket er et fald på over 40 procent sammenholdt med samme periode i 2022.
Gennemslagstid på effekt af hævede renter
Efter sommerferien vil meget afhænge af den økonomiske situation. Vi forventer, at inflationen de kommende måneder vil falde i et tempo, der gør, at den ikke længere er et emne i slutningen af året. De lange renter har allerede stabiliseret sig, og nu er det store spørgsmål, om centralbankerne tænker en forsikringspræmie ind på de næste rentemøder. Der er gennemslagstid på effekterne fra de hævede renter, men tør centralbankerne vente på de fulde effekter, eller vælger de at gå med livrem og seler og hæve renten yderligere? Hvis toppen er nået for renterne, fortæller historien os, at der går kort tid, før FED begynder at nedsætte renten igen.
Under alle omstændigheder vil et stabilt til faldende renteniveau bidrage til, at det bliver lettere for køber at matche sælgers forventninger. Vores forventninger til transaktionsaktiviteten er derfor, at vi sidst på året vil se en stigning.
Fakta: Transaktionsvolumen
Transaktionsvolumen referer til den samlede værdi af ejendomstransaktioner inden for en given tidsperiode. Den er dermed en indikator for aktiviteten på ejendomsmarkedet.
Nordicals indsamler informationer om tinglyste handler og selskabshandler med ejendomme. I opgørelsen frasorteres privatbolighandler og familieoverdragelser. En transaktion registreres den dag den er tinglyst, eller når en selskabshandel er officielt godkendt.
Seneste artikler
Optimisme at spore i Q4 2023
Rentetoppen er ved at være nået, og vi ser ind i en stabilisering af renterne. Det – og et opsparet transaktionsbehov – vil bidrage til, at aktiviteten stiger på transaktionsmarkedet i slutningen af året.
Nordicals Trekantområdet: Lager- og logistikejendomme er en sikker investering
Midlertidig opbremsning i transaktionsmarkedet betyder mindre i forhold til den attraktive investering på mellemlang og lang bane i Trekantområdet. Det siger lokal Nordicals-partner, der forklarer, hvorfor Trekantområdet også fremover vil være Danmarks logistikhub.
Aabenraa og Haderslev satser massivt på flere lager- og logistikejendomme
Med forventning om yderligere vækst inden for lager- og logistiksegmentet går to sønderjyske kommuner målrettet efter at drage mere fordel af placeringen i grænselandet, hvor motorvej E45 i tilfælde af en ny midtjysk motorvej vil blive endnu vigtigere. Både Aabenraa og Haderslev kommuner arbejder netop nu på grundsalg og flere udstykninger til erhvervsprojekter.
Enormt byudviklingsprojekt skal fremtidssikre Randers
Udviklingsplan for Flodbyen Randers sætter den overordnede retning for byudviklingen, klimatilpasningen og etableringen af ny infrastruktur i midtbyen, hvor et 59 hektar stort område står over for en gedigen transformation. Den skal gøre Randers endnu mere attraktiv som både investerings- og bosætningsby, siger lokal Nordicals-partner.
”I Herning får vi altid tingene til at ske, fordi vi kæmper og står sammen”
Et driftigt erhvervsliv og alsidigt kulturliv samt en speciel evne til at få ting ført ud i livet ligger dybt i Hernings dna. Det forklarer lokale Nordicals-partnere i dette portræt af Herning, der igen i år netop er blevet kåret som en af Danmarks mest erhvervsvenlige kommuner, og som kan se frem til en solid befolkningsvækst.
Til top