Markedsudvikling | 08.04.2025
Kombination af stor efterspørgsel og begrænset udbud af industri- og logistikejendomme vil føre til svagt stigende lejeniveauer, vurderer partner i Nordicals København, Phillip Adler.
Sammen med Trekantområdet har Storkøbenhavn – især den vestlige del – i efterhånden mange år været dominerende hvad angår danske lokationer for industri- og logistikejendomme.
Dette forventes også at være tilfældet i fremtiden.
I denne artikel zoomer vi ind på udlejningsmarkedet for industri- og logistikejendomme i Storkøbenhavn og ser nærmere på, hvilket faktorer og tendenser der aktuelt driver markedet. Det gør vi sammen med partner i Nordicals København, Phillip Adler, der peger på følgende otte drivere:
- Stigende e-handel øger behovet for moderne, fleksible og energieffektive lager- og logistiskfaciliteter.
- Lav tomgang, høj efterspørgsel og begrænset udbud grundet industriområder, der bliver nedlagt for at bygge boliger.
- Stigende efterspørgsel på certificerede ejendomme med fokus på bæredygtighed og/eller ESG.
- Øget fleksibilitet – både hvad angår lejemålets størrelse og indretning samt vilkårene i lejekontrakten – er blevet vigtigt for mange lejere.
- Ønsker til højloftet lager med funktionelle til- og afkørselsforhold.
- Mulighed for at finde lejere med lang uopsigelighed, som skal have særindretninger.
- Omdannelse af erhvervsområder, hvor faciliteterne bliver optimeret.
- Efter coronapandemien stilles der nu større krav til blandt andet kvalitet, loftshøjde, lejemålets energiforbrug, tilkørselsforhold, antal porte og ramper.
Meget lav tomgang
Coronapandemien i 2020-21 pressede markedet med stor efterspørgsel på industri- og logistikejendomme mange steder i Danmark, herunder ikke mindst i Storkøbenhavn. Spørgsmålet er, hvordan udviklingen i udlejningsmarkedet for industri og logistik i Storkøbenhavn har udviklet sig siden.
”Generelt har der været øget efterspørgsel, og efter en meget lav, strukturel tomgang tæt på 0 er tomgangsprocenten siden 2022-23 fladet ud. Dog er det vigtigt at bemærke, at tomgangsprocenten stadig ligger på et relativt lavt niveau på omkring 0,5-1,0 procent,” fremhæver Phillip Adler.
Den svagt stigende tomgang kan primært tilskrives, at der er blevet opført relativt mange nye kvadratmeter de seneste år samtidig med, at nogle større aktører i industri- og logistikmarkedet er fraflyttet eller har investeret i nyopførte domiciler. Nordicals oplever derfor grundlæggende, at der er bedre balance i markedet nu end tidligere, hvor tomgangen var unaturligt lav.
Ifølge Nordicals-data var tomgangsprocenten for industri- og logistikejendomme i Storkøbenhavn 0,7 procent i 4. kvartal 2024 mod 0,5 procent i både 4. kvartal 2023 og 4. kvartal 2022.
Mangel på udvikling af grunde til industri og logistik i Storkøbenhavn er medvirkende til den lave tomgangsprocent.
Svagt stigende lejeniveauer i sigte
Kigger vi på lejeniveauerne i samme periode på 2 år, har de været svagt stigende. Således er primære industri- og logistikejendomme steget til en årlig nettoleje på cirka 750 kroner pr. kvadratmeter mod 700 kroner pr. kvadratmeter i både 4. kvartal 2023 og 4. kvartal 2022.
For sekundære aktiver er den årlig nettoleje i samme område steget til cirka 550 kroner pr. kvadratmeter mod cirka 500 kroner pr. kvadratmeter i både 4. kvartal 2023 og 4. kvartal 2022.
Kombination af stor efterspørgsel og begrænset udbud af industri- og logistikejendomme vil føre til svagt stigende lejeniveauer, vurderer Phillip Adler.
”Upside’en ved at bygge nye ejendomme til industri og logistik er udfordret i forhold til byggeomkostningerne. Derfor kan der potentielt komme en stigende leje for at dække ejers udgifter hertil,” siger partneren i Nordicals København.
Seneste artikler
Primære kontorer løber fra sekundære kontorer i København
Nordicals Sjælland: Dette område skal du holde særligt øje med
Nordicals bistår Catena i køb af ny logistikejendom til 289 mio. kr.
Nordicals Odenses forventninger til industri- og logistikmarkedet på Fyn
Færre udbudte butikslejemål i Svendborg
Til top