Markedsudvikling | 19.09.2023
Anders Strange, direktør for forretningsudvikling (CCO), arkitekt og medgrundlægger af AART fortæller om den digitale udvikling og brugen af kunstig intelligens i arkitektbranchen.
Artiklen er en del af temaet om proptech i Nordicals' MarketForesight Q3 2023 - download det samlede magasin her.
Anders Strange er direktør for forretningsudvikling (CCO) og medgrundlægger af Aart - en af Skandinaviens største arkitektvirksomheder med over 300 ansatte i blandt andet Aarhus, København, Oslo og Stockholm. Han fortæller her, hvordan kunstig intelligens og proptech er med til at optimere arkitekternes arbejde.
”Arkitekter har længe brugt digitale værktøjer som fx BIM-modeller til at designe bygninger, og vi oplever stigende interesse fra bygherrerne for at bruge data til at optimere bygninger og deres indretning.”
”Når vi som arkitekter fx indtænker brugernes adfærd, så har det traditionelt været baseret på intuition og det, vi tror – og ikke nødvendigvis på noget, vi ved. Det kan brug af data ændre på. Kunstig intelligens kan give store gevinster – fx med indhentede data fra registreringer af brugernes faktiske adfærd. I Aart bruger vi data til at levere højere kvalitet hurtigere.”
”Et konkret eksempel er flerbrugerkontorhuse (som der kommer flere af, red.). Her designer vi de fælles møderum – deres indretning, størrelse og antal – ud fra det forventede brug af lokalerne, men vi ved jo ikke, hvor meget lokalerne reelt bliver brugt, og i hvilket omfang der over tid sker ændringer i brugen. Med registreringer (fx fra sensorer, red.) og ved systematisk at indsamle data kan vi kortlægge det reelle forbrug af mødelokalerne. Disse data anvender vi dels til at optimere brugen i det daglige, dels til at designe mere optimale flerbrugerhuse med lavere tomgang og dermed bedre udlejning for ejerne.”
Fotokredit: Jesper Johansen og Bricks
Til top