Udsigt til store gevinster

Anders Strange, direktør for forretningsudvikling (CCO), arkitekt og medgrundlægger af AART fortæller om den digitale udvikling og brugen af kunstig intelligens i arkitektbranchen.

Udsigt til store gevinster

Af Nordicals

D. 19.09.23

Fotokredit: Jesper Johansen og Bricks

Artiklen er en del af temaet om proptech i Nordicals' MarketForesight Q3 2023 - download det samlede magasin her.

Anders Strange er direktør for forretningsudvikling (CCO) og medgrundlægger af Aart - en af Skandinaviens største arkitektvirksomheder med over 300 ansatte i blandt andet Aarhus, København, Oslo og Stockholm. Han fortæller her, hvordan kunstig intelligens og proptech er med til at optimere arkitekternes arbejde.

”Arkitekter har længe brugt digitale værktøjer som fx BIM-modeller til at designe bygninger, og vi oplever stigende interesse fra bygherrerne for at bruge data til at optimere bygninger og deres indretning.”

”Når vi som arkitekter fx indtænker brugernes adfærd, så har det traditionelt været baseret på intuition og det, vi tror – og ikke nødvendigvis på noget, vi ved. Det kan brug af data ændre på. Kunstig intelligens kan give store gevinster – fx med indhentede data fra registreringer af brugernes faktiske adfærd. I Aart bruger vi data til at levere højere kvalitet hurtigere.”

”Et konkret eksempel er flerbrugerkontorhuse (som der kommer flere af, red.). Her designer vi de fælles møderum – deres indretning, størrelse og antal – ud fra det forventede brug af lokalerne, men vi ved jo ikke, hvor meget lokalerne reelt bliver brugt, og i hvilket omfang der over tid sker ændringer i brugen. Med registreringer (fx fra sensorer, red.) og ved systematisk at indsamle data kan vi kortlægge det reelle forbrug af mødelokalerne. Disse data anvender vi dels til at optimere brugen i det daglige, dels til at designe mere optimale flerbrugerhuse med lavere tomgang og dermed bedre udlejning for ejerne.”

Seneste artikler

Optimisme at spore i Q4 2023

Rentetoppen er ved at være nået, og vi ser ind i en stabilisering af renterne. Det – og et opsparet transaktionsbehov – vil bidrage til, at aktiviteten stiger på transaktionsmarkedet i slutningen af året.

Nordicals Trekantområdet: Lager- og logistikejendomme er en sikker investering

Midlertidig opbremsning i transaktionsmarkedet betyder mindre i forhold til den attraktive investering på mellemlang og lang bane i Trekantområdet. Det siger lokal Nordicals-partner, der forklarer, hvorfor Trekantområdet også fremover vil være Danmarks logistikhub.

Aabenraa og Haderslev satser massivt på flere lager- og logistikejendomme

Med forventning om yderligere vækst inden for lager- og logistiksegmentet går to sønderjyske kommuner målrettet efter at drage mere fordel af placeringen i grænselandet, hvor motorvej E45 i tilfælde af en ny midtjysk motorvej vil blive endnu vigtigere. Både Aabenraa og Haderslev kommuner arbejder netop nu på grundsalg og flere udstykninger til erhvervsprojekter.

Enormt byudviklingsprojekt skal fremtidssikre Randers

Udviklingsplan for Flodbyen Randers sætter den overordnede retning for byudviklingen, klimatilpasningen og etableringen af ny infrastruktur i midtbyen, hvor et 59 hektar stort område står over for en gedigen transformation. Den skal gøre Randers endnu mere attraktiv som både investerings- og bosætningsby, siger lokal Nordicals-partner.

”I Herning får vi altid tingene til at ske, fordi vi kæmper og står sammen”

Et driftigt erhvervsliv og alsidigt kulturliv samt en speciel evne til at få ting ført ud i livet ligger dybt i Hernings dna. Det forklarer lokale Nordicals-partnere i dette portræt af Herning, der igen i år netop er blevet kåret som en af Danmarks mest erhvervsvenlige kommuner, og som kan se frem til en solid befolkningsvækst.

Til top