Boliginvestering i Roskilde forbliver en sikker investering

Boliginvestering i Roskilde forbliver en sikker investering

Markedsudvikling | 02.11.2023

Fortsat solid befolkningsvækst kombineret med beliggenheden ved København og god infrastruktur vil også fremover give et robust ejendomsmarked i domkirke- og universitetsbyen Roskilde. Det siger partner i Nordicals Sjælland, der peger på tre igangværende boligprojekter.

”Roskilde har historisk været et stærkt og sikkert sted at investere i boliger – og sådan vil det også være fremover, for alle faktorer peger i en positiv retning, herunder en stor, lokal købekraft grundet en markant højere indkomst i forhold til mange andre sjællandske byer og ikke mindst en fortsat solid befolkningsvækst mange år frem.”

Det siger Kenneth Hansen, der er partner i Nordicals Sjælland med forretninger i Roskilde, Køge, Slagelse og Næstved.

”I forhold til andre byer i Region Sjælland har folk i Roskilde altid været vant til at betale mere for deres bolig, hvilket betyder, at man som investor har en underligger på, hvad man kan få i husleje,” forklarer erhvervsmægleren.

Stor tiltrækningskraft
Nordicals’ data viser, at det forventede, årlige startafkast på primære udlejningsboliger på 65-85 kvadratmeter i Roskilde faldt til 4,75 procent fra 5,0 procent fra årets 2. til 3. kvartal, mens det sammenlignelige afkast lå på 4,5 procent i 3. kvartal 2022. For udlejningsboliger med sekundær beliggenhed og stand lå det forventede, årlige startafkast uændret på 5,5 procent i 2. og 3. kvartal mod 4,75 procent i 3. kvartal 2022.

For samme boligstørrelse på 65-85 kvadratmeter lå den årlige husleje i 3. kvartal 2023 uændret i niveauet 1.750 og 1.350 kroner per kvadratmeter for henholdsvis primære og sekundære boliger i Roskilde. Det er markant over lejeniveauet i Region Sjællands næststørste by, Næstved, hvor lejen ligget stabilt på 1.300 og 850 kroner for henholdsvis primære og sekundære boliger på 65-85 kvadratmeter.

”Mange vil gerne bo i Roskilde, fordi byen har det hele. Udover at være en universitetsby nyder byen godt af sin placering ved København, en god infrastruktur med motorvej og hyppige togforbindelser. Desuden kan mange godt lide den historiske bymidte med domkirken, mens andre synes godt om eller har hørt godt om byen på grund af Roskilde Festival.”

”I det hele taget forbinder mange Roskilde med noget positivt, hvilket også ses på befolkningsvæksten, som igen fører til andre afledte, positive effekter,” forklarer Kenneth Hansen om Roskilde, der på grund af sin størrelse, vækst og attraktivitet kan betegnes som Region Sjællands ukronede hovedstad.

Mellemstore boligprojekter
I modsætning til for eksempel store projekter i Køge, som også hører under Nordicals Sjælland, er markedet for boliginvesteringsejendomme i Roskilde by præget af mellemstore projekter.

I den forbindelse peger Kenneth Hansen på tre igangværende projekter, hvoraf Industriens Pension er ved at bygge et større boligprojekt på den tidligere parkeringsplads på Sortebrødre Plads i hjertet af Roskilde. Her er projekteret 68 lejeboliger, 30 almene boliger samt café og detailhandel. Det samlede bygningsareal for Klosterhaverne er på cirka 10.800 kvadratmeter inklusive parkeringskælder.

I et andet boligprojekt er Core Property Management på hjørnet af Køgevej og Søndre Ringvej ved at erstatte et område med en tidligere Fakta-butik og to udtjente daginstitutioner med et nyt byggeri, som skal munde ud i 131 nye lejelejligheder, en ny dagligvarebutik og yderligere et erhvervslejemål samt en parkeringskælder – i alt cirka 13.000 kvadratmeter.

Det tredje og sidste igangværende boligprojekt, som Kenneth Hansen fremhæver, er egentlig ikke ét boligprojekt, men et nyere byområde, hvor der i bydelen Musicon er blevet bygget meget de senere år, herunder først og fremmest boliger, men også erhverv. Der er stadig boligprojekter under opførelse i Musicon.

”I løbet af de seneste 5-10 år er der begyndt at komme flere byudviklingsprojekter centralt i Roskilde, ligesom der virkelig er begyndt at ske udvikling i omegnsbyer, hvor boligprojekter skyder op i byer som Vindinge, Gadstrup og Viby Sjælland,” fortæller erhvervsmægleren.

Dét satser Roskilde Kommune på
Modsat flere kommuner i Storkøbenhavn eller i periferien, blandt andet Køge, satser Roskilde ikke på det voksende segment for lager- og logistikejendomme.

”I stedet ønsker Roskilde Kommune at tiltrække især liberale og videnstunge erhverv inden for forskning, innovation og udvikling og på den måde være relativt stærk inden for erhverv og kontor,” forklarer Kenneth Hansen og oplyser, at kommunen har lokalplanlagt nye områder til kontorprojekter.

”Det bliver spændende at følge den videre udvikling i Roskilde, hvor der ingen tvivl er om, at boliginvestering forbliver en sikker investering.”

Læs også ”Rækkehuse-efterspørgsel stiger fortsat rundt på Sjælland – slut med standardboliger”

Læs også ”Fremadstormende sjællandsk marked slår atter ny transaktionsrekord”

Solid befolkningsvækst fortsætter
Et kig på befolkningsudviklingen i Roskilde forklarer, hvorfor blandt andet pensionskasser og store ejendomsfonde finder det attraktivt at investere i netop boligprojekter i domkirkebyen. For konkret viser befolkningsstatistikken og -fremskrivningen fra Danmarks Statistik, at Roskilde Kommune i de kommende år fortsætter med at have en solid befolkningsvækst.

I 2015 havde Roskilde Kommune 85.000 indbyggere, inden tallet ved indgangen til 2023 var vokset til 90.450. Tallet forventes at vokse yderligere til omkring 94.700 i 2035 – svarende til en indbyggervækst på 4,7 procent over de kommende 12 år. Til sammenligning forventes en samlet befolkningsvækst i Danmark på 3,5 procent i samme periode, 2023-35.

Som i mange andre kommuner rundt i landet er det primært personer over 70 år og i mindre grad personer i alderen 30-49 år, som er kendetegnede ved en klar overvægt af børneforældre, samt børn og unge under 20 år, der kommer til at drive befolkningsfremgangen i Roskilde, viser prognosen fra Danmarks Statistik. Kun flyttebalancen for de 20-29-årige viser – på grund af uddannelse og arbejde uden for kommunen – en negativ nettotilflytning. I 2022 var den negativ med 398 personer.

Læs også ”Sådan ser investeringsmarkedet aktuelt ud i Region Sjælland – og hér er det på vej hen”

 

Vil du være opdateret på markedsudviklingen nationalt, lokalt eller regionalt? Eller over det dele?

I vores datadrevne, digitale indholdsunivers Nordicals Foresight kan du læse om faktorer, der påvirker det danske ejendomsmarked. Læs om den nationale udvikling her, mens du i CityForesight her kan følge det professionelle marked i over 20 danske byer og områder.

Til top