En ny virkelighed for ejendomsmarkedet?

Aktiviteten på ejendomsmarkedet er stilnet af i tredje kvartal efter at have vedholdt et højt tempo i første halvår. Usikkerhed om inflation, rente og efterspørgsel har efterladt investorerne afventende for en stund, men hvor længe varer det ved?

En ny virkelighed for ejendomsmarkedet?

Nordicals Markedsindsigt Q4 2022 er på gaden og administrerende direktør for Nordicals A/S giver i denne klumme en status på ejendomsmarkedet.

 

Måler vi det første halvår af 2022 op mod det første halvår af 2021 var aktiviteten på ejendomsmarkedet nogenlunde på samme niveau. I tredje kvartal af 2022 har usikkerheden dog sat sig i markedet, og aktiviteten har været lavere end samme periode sidste år.

Forklaringen på nedgangen i markedet skal man ikke lede længe efter. Ustabile forsyningskæder, buldrende inflation, gentagende renteforhøjelser fra centralbankerne og forventningen om en recession, der kan presse lejerefterspørgslen mod syd. Alle faktorer, der har gjort potentielle købere mere forsigtige.

Sælgerne har samtidig ledt efter tegn på, om det er en ny virkelighed vi ser ind i, eller om det blot er en forbigående periode med markedsuro. Det har for en tid øget afstanden mellem køber og sælger og medført en nedgang i transaktionsaktiviteten.

Vi har dog set de første tegn på, at inflationen har nået toppen – i hvert fald i USA. Det er selvfølgelig højrelevant, fordi ejendomsmarkedet er afhængigt af finansieringsrenten – og finansieringsvilligheden hos bankerne. Med de seneste inflationstal for USA er der nu overvejende forventninger i markedet til, at den amerikanske centralbank vil nedsætte størrelsen på renteforhøjelserne i december.

Forventningen er, at vi i de kommende kvartaler ser ind i en recession. Der er dog god grund til at tro på, at det bliver en relativt blød landing. Vi kommer fra en historisk lang højkonjunktur, der har ført til et meget stramt arbejdsmarked.

Spørgsmålet er så, hvornår vi kan se ind i en normalisering af ejendomsmarkedet?

Allerede nu fornemmer vi en spirende vilje til at få afstemt pris- og afkastforventningerne, så vi kan nå et nyt niveau. Og fornemmelsen er, at parterne små småt begynder at finde hinanden igen.

Får vi recessession vil det understøtte et fald i inflationen. Det vil give tegn til centralbankerne om, at de kan sætte renteforhøjelserne på pause og på den lidt længere bane nedsætte renterne. Dermed får vi mere stabile renteforhold, hvilket også vil hjælpe med at nedbringe den usikkerhed, der pt. har indfundet sig på ejendomsmarkedet.

I Nordicals nyeste markedsindsigt giver vi en status på ejendomsmarkedet, og vi ser nærmere på de tendenser, der vil præge morgendagens marked.

Download Nordicals Markedsindsigt Q4 2022 her

Til top