Fremtidens kontor

Et skrivebord, en stol og en computer. Det er grundessensen af et kontor. Men noget tyder på, at fremtidens kontorer ikke bare skal være en simpel arbejdsstation, men et sted, der indbyder til velvære og kreativitet.

Fremtidens kontor

Hos forsikringsselskabet Codan har man de sidste år indført store tiltag, der skal sikre, at det bliver en mere fleksibel arbejdsplads. Den enkelte medarbejder får mulighed for at skabe de rammer, som passer denne bedst, så medarbejderen ikke er låst til en fast arbejdsstation. Det fortæller Codans administrerende direktør Christian Baltzer.

”Vi indretter vores kontorer meget anderledes, end vi traditionelt har gjort. Det skal være en oplevelse at gå på arbejde og samarbejdet og fællesskabet skal være i fokus. Det forsøger vi blandt andet at understøtte med loungeområder, kreative zoner og muteboxe. Det skal være et miljø, hvor man får lyst til at arbejde.”

 

Book en kontorplads

Udover de ændrede fysiske rammer, har Codan implementeret et bookingsystem, hvor medarbejderne inden arbejdsdagen booker en kontorplads. Tiltaget skal øge fleksibiliteten blandt medarbejderne.

”Tanken med bookingsystemet er, at det skal bringe folk tættere på hinanden, så man ikke sidder låst fast til den samme plads. Derudover giver det et overblik over, hvor ens kollegaer er – både hvor de er på kontoret, eller om de arbejder hjemmefra.

Vi har lavet undersøgelser af, hvordan vores medarbejdere ønsker at benytte kontoret. 80 procent ønsker at arbejde hjemmefra to dage om ugen. De sidste 20 procent, der ønsker at møde ind hver dag, skal selvfølgelig have den mulighed. Så det er et system, der bygger på individets behov, fremfor en generel linje for alle,” lyder det fra Christian Baltzer.

Han tilføjer dog også fortæller, at det, på grund af coronanedlukninger og restriktioner, har været svært at måle den fulde effekt af bookingsystemet, hvorfor det også er under løbende udvikling.

 

Arbejd hos svigermor

Grundet coronanedlukninger og ugentlige beskeder om nærkontakter, har de fleste vænnet sig til mere eller mindre alternative kontorpladser. Et børneværelse, ved spisebordet eller ude i garagen. Ordet hjemmearbejde kan derfor give ubehagelige minder om Teams møder med skrigende børn i baggrunden eller mailskrivning omgivet af Barbiedukker. Det er derfor heller ikke hjemmearbejdspladsen, så meget som det er fleksibiliteten, der er i fokus hos Codan.

”Det er vigtigt at sige, at når vi siger ’hjemmearbejde’ så er det ikke nødvendigvis, at man bare sidder derhjemme. Det er mere tale om fleksibelt arbejde, hvor man også kan sidde i sit sommerhus eller hos sine svigerforældre, hvis det er det, der fungerer bedst for en,” siger Christian Baltzer.

Dét, at arbejdspladsen skal tilpasse sig individet og ikke omvendt, kommer også til udtryk i hele den tankegang, som Codan baserer deres kontorer på.

”I bund og grund skal vi spørge os selv: Hvordan skaber vi et godt arbejdsmiljø for individet? Har man små børn derhjemme, så vil man måske helst være på kontoret hver dag, eller også vil man prioritere mere tid hjemme ved dem. Samtidig har andre kun behov for at være på kontoret, når de skal samarbejde med andre og tænke mere kreativt. Kontoret skal derfor både kunne facilitere, at man skal kunne stå ved en tavle og tegne, og at man skal kunne finde ro til at koncentrere sig om sit eget arbejde. Vi har ikke noget krav om, hvad folk skal vælge. Så længe medarbejderne gør deres arbejde og opnår deres mål, så har vi fuld tillid til, at de ved, hvad der er bedst for dem,” fortæller den administrerende direktør.

 

Fremtidens kontor bygger på individets behov

Når det drejer sig om etableringen af fremtidens kontorer, som skal bejle til kreativitet og medarbejdernes ønsker, har Christian Baltzer en bøn til dem, der skal bygge dem.

”Jeg tror på, at fremtidens arbejdsplads skal indeholde fede miljøer, som folk selv er med til at skabe. Her kunne både byggebranchen og os store, etablerede virksomheder kigge mod små start-ups, da det netop er sådanne arbejdsmiljøer, vi gerne vil ramme.”

Formålet med hele den store omlægning og investering i nye miljøer hos Codan kan ifølge den administrerende direktør koges ned til et enkelt budskab.

”Vi vil gerne gå væk fra, at man skal gå på arbejde – som man, groft sagt, tidligere nærmest har været tvunget til – til at være på arbejde. Til at man tager ind på kontoret, fordi man faktisk får noget ud af det og ikke fordi, man skal. ”

Codan Forsikring

  • Ét af Skandinaviens største og ældste forsikringsselskaber
  • Ejet 50 procent af canadiske Intact Financial Corporation og 50 procent af danske Tryg A/S
  • Cirka 1.000 medarbejdere
  • Har to kontorer i henholdsvis Aarhus og København
  • Har siden februar 2020 været med Christian Baltzer i spidsen som CEO

Til top