Høj og stigende efterspørgsel på byggegrunde til boliger og erhverv

   

Høj og stigende efterspørgsel på byggegrunde til boliger og erhverv

Markedsudvikling | 09.10.2024

Efterspørgslen på jordstykker til både bolig- og erhvervsprojekter ligger på et højt niveau, hvilket også vil være tilfældet i de kommende år, vurderer partner Kenneth Hansen hos Nordicals Sjælland. Aktiviteten er drevet af danske virksomheder og ejendomsinvestorer, men også udenlandske investorer og udviklere er på massiv jagt efter jord til lager- og logistikejendomme samt til let produktion.

Årets indtil videre to rentenedsættelser sammenholdt med markedsforventninger om minimum yderligere én rentenedsættelse har accelereret fremgangen i markedet for erhvervs- og investeringsejendomme inden for transaktionsdelen.

Hos Nordicals Sjælland mærker man også den generelt øgede markedsaktivitet.

Partner og erhvervsmægler Kenneth Hansen fremhæver dog særligt et delmarked, som udadtil måske er lidt underbelyst:

”Rundt i hele vores markedsområde på Sjælland mærker vi en både høj og måske lettere stigende efterspørgsel på jordstykker til byggeprojekter. Det gælder jord til både nye bolig- og erhvervsbyggerier.”

Disse erhvervsgrunde hitter
Nordicals Sjællands markedsområde dækker det samme geografiske område som Region Sjælland. Særligt Midt- og Østsjælland er efterspurgt.

Zoomer vi først ind på grunde til erhvervsprojekter, er investorefterspørgslen drevet af jordstykker til transportrelaterede erhverv. Konkret gælder det hovedsageligt langs eller tæt på motorvejsstrækninger i kommunerne Køge, Solrød, Ringsted, Roskilde og Slagelse.

Og konkret drejer det sig om byggegrunde til lager, logistik og let produktion – lettere industri – samt grunde til domicilprojekter.

”Aktiviteten er drevet af danske virksomheder og ejendomsinvestorer, men også udenlandske investorer og udviklere er på massiv jagt efter jord til lager- og logistikejendomme samt til let produktion.”

”Det er vigtigt at vide, at det ikke kun gælder facadegrunde ud til motorvejsnettet, men grunde inden for en afstand på måske 1-2 kilometer, hvilket oftest sikrer let adgang til motorvejen,” fremhæver Kenneth Hansen.

Disse boligbyggegrunde hitter
Vender vi blikket væk fra erhvervsgrunde for i stedet at fokusere på byggegrunde til boliger, er den solide efterspørgsel udvidet til også at inkludere Kalundborg, Holbæk og Næstved. I de to førstnævnte kommuner er efterspørgslen en direkte konsekvens af, at Novo Nordisk i disse år og i den kommende årrække investerer et stort tocifret milliardbeløb på at udvide medicinalkoncernens produktionsfaciliteter, hvoraf en markant andel af de nye bygninger skal opføres på arealer, Nordicals har medvirket til salget af de seneste år.

Læs mere i Nordicals Sjælland har medvirket til grundsalget af Novo Nordisk-udvidelser”

Læs også ”Novos giga-investeringer løfter Kalundborg og danner ringe i hele Vestsjælland”

”Hvad angår boligsegmenter er der særligt fokus på seniorboliger – og helst placeret i rækkehuse i ét plan, fordi det passer til målgruppen, som typisk har nået en alder, hvor mange folk gerne vil sælge deres ejendom for i stedet at bo til leje. På den måde kan de få frigivet kapital til andre spændende ting i livet,” forklarer Kenneth Hansen fra Nordicals Sjælland med forretninger i Roskilde, Køge, Slagelse, Holbæk og Næstved.

Tendensen og udviklingen med seniorboliger til leje gør sig gældende i hele landet. Også i nogle områder med stagnerende eller måske faldende indbyggertal.

”Det kan lade sig gøre mange steder, fordi der især i små og mellemstore bysamfund i mange år ikke er blevet investeret i for eksempel seniorboliger og andre boligtyper- og former, der matcher dagens og fremtidens efterspørgsel og behov.”

Også stor efterspørgsel fremover
Med hensyn til den videre markedsudvikling siger Kenneth Hansen:

”Den fremtidige efterspørgsel på byggegrunde til boliger og erhverv vil i de kommende år fortsat ligge på et højt niveau og måske nok endda være stigende. Det kan vi med stor sikkerhed sige om i hvert fald det næste års tid frem.”

”Det skyldes, at hele processen frem til at gøre en byggegrund klar til salg er tidskrævende og mere kompliceret end en klassisk ejendomshandel – særligt grundet myndighedsgodkendelser og en række ukendte faktorer som for eksempel miljøundersøgelser og lokalplanprocesser,” forklarer Kenneth Hansen.

Læs også ”Stærk stigende interesse for at bygge certificerede ejendomme – især for boliger”

Læs også ”Nordicals Sjælland: Investorer kan øjne yderligere huslejestigninger”

Til top