Markedsudvikling | 27.10.2023
Alle tal og statistikker de senere år samt fremtidige prognoser viser, at den positive udvikling fortsætter mange år frem i Horsens Kommune, som i fjor var den kommune af alle i landet, der solgte både mest bolig- og erhvervsjord. Lokal Nordicals-partner forudser mere fremgang.
Horsens har i løbet af relativt få år udviklet sig til en af landets absolut stærkeste vækstbyer.
Det viser alle statistikker om blandt andet investeringer, demografi, arbejdspladser samt erhverv- og boligbyggerier, som tilsammen udgør en stærk tiltrækningskraft – og vækstrejsen fortsætter mange år frem, viser prognoser, som på forskellige måder viser en by og kommune i fremgang over hele linjen.
Et naturligt udgangspunkt for et indblik i Horsens er at se på befolkningsudviklingen. Den viser, at Horsens Kommune – ifølge Danmarks Statistik – i 2015 havde 86.400 indbyggere, inden tallet ved indgangen til 2023 var vokset til 96.500. Og ifølge befolkningsfremskrivningen fra Danmarks Statistik kan den østjyske kommune se frem til en befolkningsvækst på imponerende 12,9 procent over de kommende 12 år, så indbyggertallet kommer op på omkring 108.900 i 2035. Til sammenligning forventes en samlet befolkningsvækst i Danmark på 3,5 procent i samme periode, 2023-35.
Det er primært personer i alderen 30-49 år, som er kendetegnede ved en klar overvægt af børneforældre, børn og unge under 20 år samt personer over 70 år, der har drevet og kommer til at drive befolkningsfremgangen i Horsens. Generelt højere boligpriser i Aarhus får især børnefamilier til at søge til omegnskommunerne, hvilket Horsens nyder godt af. Kun flyttebalancen for de 20-24-årige – på grund af uddannelse og arbejde uden for kommunen – viser en negativ nettotilflytning. I 2022 var den negativ med 133 personer.
Massiv befolkningsvækst – også fremover
Den særdeles stærke befolkningsudvikling betyder, at Horsens Kommune kun er overgået af nabokommunen Silkeborg, når det gælder danske kommuner med størst forventet vækst i personer i den arbejdsdygtige alder frem mod år 2040. Konkret forventes Horsens Kommune – ifølge en opgørelse, som Dansk Erhverv har udarbejdet på baggrund af befolkningsstatistikken og -fremskrivningen fra Danmarks Statistik – at vokse med hele 11 procent – svarende til 6.600 personer – i den arbejdsdygtige alder (20-69 år) i perioden fra 2022 til 2040. Samtidig er der tale om et højt og støt stigende uddannelsesniveau, hvorved arbejdskraften også er vel kvalificeret, fremhæver Per Ahlgreen, der er partner i Nordicals Horsens.
Som erhvervsmægler har han en indgående viden om det horsensianske marked for erhvervs- og investeringsejendomme samt de faktorer, som på forskellig vis påvirker og driver den lokale udvikling.
”Horsens er på alle måder en kommune i fremgang. Den positive udvikling med befolkningsvækst og generel vækst og fremgang tog fart efter finanskrisen, hvor mange boligbyggeriet og erhvervsbyggerier – særligt lager- og logistikejendomme – har tiltrukket store ejendomsinvestorer fra ind- og udland,” forklarer Per Ahlgreen.
Trods omfattende boligbyggerier – både de gennemførte, de delvist gennemførte og kommende byudviklingsprojekter – som Nørrestrand, Bygholm Bakker, omdannelse af inderhavnen i Horsens Havn til et boligområde, ombygning af midtbyen og å-projektet samt udstykning af nye erhvervsgrunde har for alvor løftet Horsens som by og kommune og givet markant større tiltrækningskraft som både investerings- og bosætningsby.
Blandt boliginvestorer, som enten er kommet til Horsens, har øget sin eksponering i byen efter finanskrisen eller har et eller flere projekter på vej, er blandt andet Birch Ejendomme, M+ Ejendomme, Mortensen, Svane Gruppen, Heimstaden, Goldman Sachs, AP Pension, Pædagogernes Pension og PFA.
Stor vækst i boligbehov
Befolkningsfremgangen og de mange boligbyggerier hænger i sagens natur tæt sammen, og med det fremtidige, forventede boligbehov in mente giver det god mening, hvorfor nye boliger bygget af udlejere, deciderede boliginvestorer og private personer fortsætter mange steder, primært i og i udkanten af Horsens.
Således viser 2022-rapporten ”Flere danskere – Nye behov og strukturer” udgivet af Boligøkonomisk Videncenter, som Realdania står bag, at boligbehovet frem til år 2040 forventes at stige mærkbart i 85 ud af landets 98 kommuner.
Zoomer vi ind på Region Midtjylland figurerer tre kommuner på top-10 over kommuner med størst, forventet vækst i boligbehovet. Det drejer sig om Aarhus, Horsens og Skanderborg med et stigende boligbehov i perioden 2018-40 på henholdsvis 28.400, 7.000 og 5.000 boliger fordelt på tværs af segmenter og ejerforhold.
Læs mere i ”Disse byer i Region Midtjylland får størst vækst i boligbehovet frem mod 2040”
Tilbage hos Nordicals Horsens forklarer Per Ahlgreen, at Horsens’ solide befolkningsvækst er den afgørende forklaring på, hvorfor mange investorer har fået øjnene op for Horsens som investeringsområde:
”Dels fordi man kan købe sig ind på et lavere niveau end i for eksempel Aarhus, Silkeborg og Trekantområdet, og dels fordi befolkningsvæksten også fremover sikrer en balance mellem udbud og efterspørgsel på både boliginvesteringsmarkedet og det private marked.”
Danmarksmester i salg af jord
I 2022 var Horsens Kommune ifølge kommunen selv den kommune af alle, der med 640.000 kvadratmeter solgte både mest bolig- og erhvervsjord.
”Alle prognoser viser, at Horsens Kommune er blandt de allerhurtigste voksende kommuner vest for Storebælt målt på både befolkningsvæksten det seneste årti og målt på den fortsatte, forventede vækst mange år frem baseret på befolkningsfremskrivningen, forklarer Per Ahlgreen, der forudser mere fremgang.
Han peger på Horsens’ beliggenhed tæt på Aarhus og E45, det generelle lavere prisniveau i byen i forhold til Aarhus, Silkeborg og Trekantområdet – samt som nævnt en fortsat stærk befolkningsvækst – som de vigtigste drivere for Horsens’ enorme vækst og fremgang.
Med en omsætning på 1,5 milliard kroner blev 2022 det stærkeste transaktionsår nogensinde på det horsensianske ejendomsinvesteringsmarked.
Læs mere i ”Horsens er en vækstmotor”
Læs også ”Midtjylland er Danmarks mest vækstende region”
Vil du være opdateret på markedsudviklingen nationalt, lokalt eller regionalt? Eller over det dele?
I vores datadrevne, digitale indholdsunivers Nordicals Foresight kan du læse om faktorer, der påvirker det danske ejendomsmarked. Læs om den nationale udvikling her, mens du i CityForesight her kan følge det professionelle marked i over 20 danske byer og områder.
Seneste artikler
”Fremtidens vinderbyer bliver de byer, der klimatilpasser og -sikrer”
Nordicals og Proark lander kæmpe lejeaftale med Harald Nyborg
Tidligere Esbjerg bank-hovedsæde solgt
Svendborg ændrer strategi for at imødekomme fremtidens vandudfordringer
Vestegnens Kraftvarmeselskab I/S sætter kontordomicil i Albertslund til salg
Til top