Investeringer for over 45 milliarder: Hillerøds massive vækst fortsætter mange år frem

   

Investeringer for over 45 milliarder: Hillerøds massive vækst fortsætter mange år frem

Markedsudvikling | 06.09.2023

Der investeres som aldrig før i Hillerød, som rider på en bølge bestående af en landets højeste befolkningsvækster, enormt boligbyggeri i to nye bydele, Novo Nordisks og Fujifilms investeringer i nye fabrikker samt opførelse af supersygehus. Der bliver især brug for større kontorejendomme og lejeboliger, forudser Nordicals Nordsjælland.

Indtil for få år siden var Hillerød som mange andre danske byer, men de seneste fem-syv år har byen oplevet en eksplosiv udvikling målt på alle parametre, der kendetegner en by og kommune i solid fremgang.

Væksten er først og fremmest meget virksomhedsbetonet og drevet af en stærk befolkningsfremgang, der er blandt landets højest, og som – ifølge befolkningsfremskrivningen fra Danmarks Statistik – fortsætter de næste mange år med en vækst på hele 7,6 procent over de kommende 12 år mod en forventet, samlet befolkningsvækst i Danmark på 3,5 procent i samme periode, 2023-35.

Det er primært personer i alderen 30-49 år, som er kendetegnede ved en klar overvægt af børneforældre, børn og unge under 20 år samt personer over 70 år, der kommer til at drive befolkningsfremgangen i Hillerød Kommune. Generelt højere boligpriser i København og på Frederiksberg får især børnefamilier til at søge til omegnskommunerne, hvilket Hillerød med Frederiksbro og Favrholm som nye bydele nyder godt af.

”Der er sket kolossalt meget i Hillerød, og med nye kæmpeinvesteringer hos Novo Nordisk og Fujifilm samt åbningen af det nye sygehus om få år bliver der skabt mange flere tusinde arbejdspladser, hvilket vil gøre både byen og området som bosætningssted og investeringsområde endnu mere attraktivt,” siger Christian Jessen, der er partner i Nordicals Nordsjælland.

Som erhvervsmægler har han i sagens natur en solid viden om markedet for erhvervs- og investeringsejendomme samt i særdeleshed de faktorer, som på forskellig vis påvirker og driver udviklingen i Nordsjælland.

Nyt supersygehus og to nye bydele
Fremgangen og væksten i Hillerød er hovedsageligt drevet af fem enorme byggeprojekter, der både under byggefasen og efter opførelserne kaster mange arbejdspladser af sig.

Et af projekterne er opførelsen af Nyt Hospital Nordsjælland, der – som følge af prisstigninger og et usikkert marked ifølge Region Hovedstaden har været udfordret med at forhandle aftaler med entreprenører – forventes at kunne modtage de første patienter i slutningen af 2026. Nyt Hospital Nordsjælland, der bliver akuthospitalet for hele Nordsjælland og arbejdsplads for cirka 4.000 ansatte, kommer til at ligge i grønne omgivelser i den kommende bydel Favrholm i den sydlige del af Hillerød.

Favrholm bliver en blandet bydel med op imod 4.000 boliger, uddannelse, kultur, idræt, kontorer, produktions- og serviceerhverv med fokus på Life Science samt Nyt Hospital Nordsjælland og et nyt fodboldstadion i Stadionkvarteret. Bydelen får sin egen togstation, der allerede åbner ved udgangen af i år.

Mere centralt i Hillerød er M. Goldschmidt-koncernen i fuld gang med at bygge Frederiksbro, som også er en helt ny bydel. Når bydelen står færdigopført, vil den samlet bestå af 115.000 kvadratmeter boliger og 5.000 kvadratmeter erhvervslejemål og parkeringskælder. Der kommer i alt cirka 1.300 lejeboliger, der bliver hjem for omkring 3.000 beboere. Over 500 rækkehuse og lejligheder er allerede opført.

Læs også ”Rækkehuse-efterspørgsel stiger fortsat rundt på Sjælland – slut med standardboliger”

Novo Nordisk og Fujifilm med store udvidelser
Udover opførelserne af Nyt Hospital Nordsjælland med et byggebudget på 7,2 milliarder kroner og Frederiksbro, hvor M. Goldschmidt-koncernen forventer den nye bydel færdigopført inden for tre-fem år efter en samlet investering på cirka 4 milliarder kroner, samt forventninger om andres investeringer for flere milliarder kroner i Favrholm-bydelsprojektet – foruden opførelsen af supersygehuset – har medicinalkoncernerne Novo Nordisk og Fujifilm Diosynth Biotechnologies (FDB) offentliggjort svimlende investeringssummer i nye fabrikker i Hillerød.

Japanske FDB har aktuelt 97.000 kvadratmeter fabrikker under opførelse, hvilket betyder, at virksomheden har investeret 23 milliarder kroner medregnet opkøbet for 5,9 milliarder kr. i 2019, hvor FDB overtog den dengang 55.000 kvadratmeter store fabrik. Bag salget stod den amerikanske medicinalvirksomhed Biogen, som byggede fabrikken i 2001. Alene FDB’s seneste fabriksudvidelse til 11 milliarder kroner – annonceret i fjor – vil ifølge den storsatsende virksomhed skabe cirka 450 nye arbejdspladser, når byggeriet efter planen afsluttes i 2026.

Investeringer for over 45 milliarder kroner
Også Novo Nordisk er klar til at investere yderligere i den danske koncerns produktionsfaciliteter i Hillerød. I juni meddelte Novo Nordisk planer om at investere 15,9 milliarder kroner fra og med 2023 i at udvide de eksisterende produktionsfaciliteter med et nyt anlæg på 65.000 kvadratmeter. Opførelsen er gået i gang, og udvidelsen forventes at skabe 340 nye arbejdspladser, når byggeriet efter planen står opført i 2029, og når anlægget er fuldt udstyret.

Med andre ord er der enten afsat eller forventninger om investeringer for samlet over 45 milliarder kroner alene i forbindelse med de fem største projekter i Hillerød.

Læs også ”Sjællandske Nordicals-partnere: Ejendomsinvesteringsmarkedet på vej mod comeback”

Læs også ”Fremadstormende sjællandsk marked slår atter ny transaktionsrekord”

Brug for større kontorejendomme og lejeboliger
De massive investeringer og vækst vil betyde mangel på kontorejendomme og lejeboliger, forudser Christian Jessen fra Nordicals Nordsjælland:

”De fem største investeringer og andre i Hillerød vil med mange nye arbejdspladser til følge medføre en øget bosætning, hvilket igen vil have en positiv, afsmittende effekt på både kommunekassen og det generelle investeringsmiljø i Nordsjælland, herunder markedet for erhvervs- og investeringsejendomme.”

Erhvervsmægleren har flere, der allerede nu søger efter større kontorejendomme fra typisk 2.000 til 6.000-7.000 kvadratmeter:

”Disse kontorejendomme har vi ikke i Hillerød. De findes ganske enkelt slet ikke her. Vi har brug for investorer, der vil bygge disse kontorejendomme/domiciler. De skal dog lidt ud af byen for at finde en grund, hvor der kan bygges, men det bliver heller ikke et problem, tror jeg, for dér får du blandt andet gode parkeringsmuligheder.”

”Hvad angår lejeboliger så er det i dag muligt at få en lejebolig i Hillerød, men der er brug for flere med den tilgang af folk, der kommer. Det er der slet ingen tvivl om,” siger Christian Jessen.

Vil du være opdateret på markedsudviklingen nationalt, lokalt eller regionalt? Eller over det dele?

I vores datadrevne, digitale indholdsunivers Nordicals Foresight kan du læse om faktorer, der påvirker det danske ejendomsmarked. Læs om den nationale udvikling her, mens du i CityForesight her kan følge det professionelle marked i over 20 danske byer og områder.

Til top