Markedsudvikling | 27.10.2023
I en tid, hvor detailhandlen er udfordret mange steder rund i landet, er butiksområde i Viborg for første gang blevet fuldt udlejet, siden det blev bygget omkring finanskrisen. Lokal Nordicals-partner forventer desuden yderligere byvækst i tilfælde af en fremtidig motorvej.
Viborg-området har ligesom Silkeborg altid været kendt for sine naturskønne omgivelser med kuperet, grønt terræn, og selvom de to midtjyske byer på overfladen kan minde om hinanden, så er det forskellige faktorer, der driver den lokale udvikling.
Den ene er befolkningsudviklingen, hvor fremskrivningen fra Danmarks Statistik viser, at Silkeborg Kommune kan se frem til en bred befolkningsvækst på 15 procent over de kommende 12 år, mens byen Viborg i samme periode, 2023-35, estimeres en befolkningsfremgang på 4,7 procent til 44.400 indbyggere i 2035, ifølge kommunens befolkningsprognose. Fremgangen er trukket af byen Viborg og byerne inden for en radius af 15 kilometer fra hovedbyen i landkommunen, som med et areal på 1.409 kvadratmeter er Danmarks næststørste målt på areal.
Den anden væsentligste faktor, som er forskellig mellem Viborg og Silkeborg, er Silkeborgmotorvejen, som især giver Silkeborg god forbindelse til Aarhus. Den åbnede i 2016, og mange i Viborg drømmer om, at en kommende motorvej også vil føre til en række afledte, positive effekter for Viborg, herunder at gøre byen endnu mere attraktiv inden for bosætning, detailhandel, det øvrige erhverv – og i det hele taget som investeringsby.
Det fortæller Morten Lundhøj, der er partner i Nordicals Viborg.
Som erhvervsmægler har han en indgående viden om det viborgensiske marked for erhvervs- og investeringsejendomme samt de faktorer, som på forskellig vis påvirker og driver den lokale udvikling.
Butiksområde for første gang fuldt udlejet
”Viborg er på mange måder en skøn by, hvor det går godt mange steder. Men ligesom andre byer kan vi selvfølgelig også mærke en generel opbremsning i markedet,” siger Morten Lundhøj, der blandt andet glæder sig over, at detailhandelsområdet Center Vest for første gang er blevet fuldt udlejet.
”Det er en god historie, at vi i Nordicals er lykkedes med at få de to sidste lejemål udlejet.”
Center Vest blev bygget for cirka 15 år siden omkring finanskrisen, oplyser erhvervsmægleren.
Udlejningen af de to lejemål, hvoraf finske Kirppu, som selv betegner sig som et ”loppesupermarked”, så sent som 30. september slog dørene op, skyldes hovedsageligt, at kommunen har lempet kravene til butikkerne i området fra tidligere at være forbeholdt butikker med særligt pladskrævende varegrupper til nu også at være for butikker med udvalgsvarer.
Desuden har Nordicals Viborg netop udlejet cirka 2.000 kvadratmeter butiksareal ved Viborg Storcenter.
Læs også ”Disse byer i Region Midtjylland får størst vækst i boligbehovet frem mod 2040”
”Viborg Baneby er en succeshistorie”
Zoomer vi ud fra detailhandlen og ser på, hvad der har drevet byudviklingen i Viborg de senere år, peger alle pile på det store udviklingsprojekt Viborg Baneby. Med investeringer på omkring 5 milliarder kroner er det tidligere industriområde syd for banegården i fuld gang med at blive konverteret til en dynamisk og mangfoldig ny bydel med institutioner, erhverv og boliger.
”Opførelsen af Viborg Baneby, hvor man er nået et godt stykke med over 1.000 færdigopførte boliger, er en succeshistorie, og udviklingen er gået hurtigere, end man havde forventet,” siger Morten Lundhøj, der peger på gunstige markedsvilkår som forklaringen på succeshistorien med Viborg Baneby.
Viborg Kommune går foran i udviklingen af Viborg Baneby med en række forskellige projekter. Pensionskassen ATP er blandt boliginvestorerne.
Af andre spændende boligprojekter fremhæver Morten Lundhøj højhuset Viborg View. Projektet omfatter 68 boliger i et byggeri med varierende etageantal i 16 etager, 13, 11 og 12 etager mellem Gammel Århusvej og Søndersø. Bag projektet står selskabet Cheetah Capital ejet af en række lokale investorer.
”I det hele taget bliver der investeret i boliger i Viborg. Blandt andet af pensionskasserne ATP og PFA, ligesom Goldman Sachs har overtaget boliger fra Birch Ejendomme,” bemærker Morten Lundhøj.
Befolkningsudviklingen i kommunen
Et kig på befolkningsudviklingen i Viborg Kommune som helhed viser, at den i de kommende år fortsætter med at have et relativt stabilt indbyggertal. I 2015 havde Viborg Kommune ifølge Danmarks Statistik 95.000 indbyggere, inden tallet ved indgangen til 2023 var vokset til 97.750. Tallet forventes dog ifølge befolkningsfremgangen fra Danmarks Statistik at falde til omkring 96.200 i 2035 – svarende til et samlet befolkningsfald på 1,6 procent over de kommende 12 år. Det er primært personer over 70 år og i mindre grad personer i alderen 30-49 år, som er kendetegnede ved en klar overvægt af børneforældre, samt børn og unge under 20 år, der minimerer befolkningsnedgangen, viser prognosen.
Læs også ”Midtjylland er Danmarks mest vækstende region”
Vil du være opdateret på markedsudviklingen nationalt, lokalt eller regionalt? Eller over det dele?
I vores datadrevne, digitale indholdsunivers Nordicals Foresight kan du læse om faktorer, der påvirker det danske ejendomsmarked. Læs om den nationale udvikling her, mens du i CityForesight her kan følge det professionelle marked i over 20 danske byer og områder.
Seneste artikler
Nordicals formidler salg af usædvanligt stor investeringsejendom i Haderslev
Storkøbenhavn: Disse faktorer driver industri- og logistikmarkedet
Primære kontorer løber fra sekundære kontorer i København
Nordicals Sjælland: Dette område skal du holde særligt øje med
Nordicals bistår Catena i køb af ny logistikejendom til 289 mio. kr.
Til top