Motorvejen har sat fuld fart på vækstmotoren i Silkeborg

Motorvejen har sat fuld fart på vækstmotoren i Silkeborg

Markedsudvikling | 23.08.2023

Siden åbningen af Silkeborgmotorvejen i 2016 har Silkeborg været blandt de danske kommuner med højest indbyggervækst i forhold til størrelsen. Den massive vækst har haft en afsmittende effekt mange steder – og den positive udvikling fortsætter, mærker Nordicals Silkeborg.

Silkeborg-området har altid været kendt for mange søer og skovene omkring, sandede arealer, lyngklædte bakker, hedearealer og Gudenådalen. De naturskønne omgivelser med kuperet terræn er blevet skabt over mange år, men særligt én dag i nyere tid har været skelsættende for byen Silkeborg, men også for kommunen som helhed.

Det drejer sig om 11. september 2016, da den færdigbyggede Silkeborgmotorvej åbnede, og som især giver god forbindelse til Aarhus.

”Man kan sætte en tydelig streg for Silkeborgs start på den massive vækst. Væksten startede, da motorvejen åbnede for syv år siden,” fortæller Mads Faber, der er daglig leder og associeret partner i Nordicals Silkeborg.

Som erhvervsmægler har han en indgående viden om det silkeborgensiske marked for erhvervs- og investeringsejendomme samt de faktorer, som på forskellig vis påvirker og driver den lokale udvikling.

”Vi har været igennem en periode med ekstrem høj vækst på stort set alle parametre, fordi mange ting har en positiv, afsmittende effekt og derfor følges ad. Silkeborg er blandt de danske kommuner, som de seneste år har haft den højeste indbyggervækst i forhold til størrelsen. Befolkningsvæksten med byggeri af flere tusinde nye boliger til følge trækker også detailhandlen og hele erhvervslivet fremad,” forklarer Mads Faber.

Vækstmotorer
I 2015 havde Silkeborg Kommune 90.000 indbyggere, inden tallet ved indgangen til 2023 var vokset til 99.400, og den stærke befolkningsvækst fortsætter de næste mange år. Det viser befolkningsfremskrivningen fra Danmarks Statistik. Således forventes indbyggertallet at være vokset yderligere til omkring 114.300 i 2035. Det svarende til en samlet befolkningsvækst på imponerende 15 procent over de kommende 12 år mod en forventet, samlet befolkningsvækst i Danmark på 3,5 procent i samme periode, 2023-35.

Det er primært personer i alderen 30-49 år, som er kendetegnede ved en klar overvægt af børneforældre, børn og unge under 20 år samt personer over 70 år, der har drevet og kommer til at drive befolkningsfremgangen i Silkeborg. Generelt højere boligpriser i Aarhus får især børnefamilier til at søge til omegnskommunerne, hvilket Silkeborg og kommunens erhvervsliv nyder godt af.

Som Nordicals skrev for nylig, indtager Silkeborg en attraktiv førsteplads, når det gælder danske kommuner med størst forventet vækst i personer i den arbejdsdygtige alder frem mod år 2040. Konkret forventes Silkeborg Kommune – ifølge opgørelsen, som Dansk Erhverv har udarbejdet på baggrund af befolkningsstatistikken og -fremskrivningen fra Danmarks Statistik – at vokse med hele 12 procent – svarende til 7.100 personer – i den arbejdsdygtige alder (20-69 år) i perioden fra 2022 til 2040. Samtidig er der tale om et højt og støt stigende uddannelsesniveau, hvorved arbejdskraften også er vel kvalificeret, fremhæver Mads Faber.

Læs også ”Disse byer i Region Midtjylland får størst vækst i boligbehovet frem mod 2040”

Investering og erhvervsliv
Den positive udsigt løfter i den grad Silkeborg til også i mange år fremover at være en attraktiv kommune at investere i hvad angår fast ejendom.

”Befolkningstilvæksten er ikke kun interessant i investeringssammenhæng, men også når erhvervslivet kigger på fremtidig placering af deres virksomheder. I en tid, hvor virksomhederne efterspørger kvalificeret arbejdskraft, og medarbejderne efterspørger work-life-balance, er Silkeborg et af de mest interessante steder at etablere virksomhed i for fremtiden. Nærhed til naturen og motorvej til Aarhus er simpelthen en attraktiv kombination for både indbyggere, investorer og erhvervslivet,” forklarer Mads Faber.

Silkeborg Kommune sælger cirka 200.000 kvadratmeter erhvervsgrunde årligt og fik i 2022 et rekordhøjt antal nye virksomheder bestående af 180 nye virksomheder, heraf 67 tilflyttende virksomheder.

Læs også ”Midtjylland er Danmarks mest vækstende region”

Erhvervstomgang flugter med Aarhus
Er man som investor på udkig efter udviklingsprojekter eller eksisterende erhvervsejendomme i Region Midtjylland med fokus på Aarhus eller i periferien rundtom, kan man med fordel kigge på Silkeborg, mener erhvervsmægleren.

”Der er formentlig ikke mange, der ved det, men tomgangsniveauerne på erhvervslokaler i Silkeborg minder ekstremt meget om dem i Aarhus med for eksempel tomgangsprocenter på under 2 procent på detail og industri i Silkeborg. Som ejendomsinvestor har man altså samme tryghed her som i større byer, men man får blot en anelse højere afkast, fordi man ikke på samme måde er i konkurrence med store, udenlandske investorer,” forklarer Mads Faber og peger på svenske Heimstaden som en af få udenlandske ejendomsinvestorer i Silkeborg.

Mens det silkeborgensiske boliginvesteringsmarked for 10-15 år siden var præget af lokale håndværksmestre, som med tiden havde samlet en portefølje op af mindre ejendomme, har den Silkeborg-baserede boligudvikler Birch Ejendomme samt nationale investorer nu også indtaget markedet i takt med boligbyggeriet.

Mere vækst i sigte
Efter flere år med kraftigt boligbyggeri giver det ifølge Mads Faber mening, at Silkeborg Kommune nu har ”trådt på bremsen” hvad angår udstykning af nye byggegrunde til boliger:

”Lige nu er der et lille overudbud af lejeboliger, men med en forventet årlig vækst på 1.000-1.500 nye indbyggere i byen Silkeborg over de næste mange år, vil det relativt hurtigt – og helt af sig selv – blive indhentet."

”Jeg forventer, at den rivende udvikling, som Silkeborg Kommune, og Silkeborg i særdeleshed, er i, i de næste mange år bidrager til øget aktivitet, vækst og efterspørgsel på ejendomme til investering og virksomheders eget brug," siger den daglige leder i Nordicals Silkeborg.

Læs også ”Historisk lav tomgang for kontorer i Midt- og Vestjylland”

 

Vil du være opdateret på markedsudviklingen nationalt, lokalt eller regionalt? Eller over det dele?

I vores datadrevne, digitale indholdsunivers Nordicals Foresight kan du læse om faktorer, der påvirker det danske ejendomsmarked. Læs om den nationale udvikling her, mens du i CityForesight her kan følge det professionelle marked i over 20 danske byer og områder.

Til top