Nordicals Nordsjælland: Markedet i 2024 vil overgå 2023

Nordicals Nordsjælland: Markedet i 2024 vil overgå 2023

Af Søren Duran Duus, chefredaktør for Nordicals Foresight

D. 08.01.24

08.01.2024

Markedet for erhvervs- og investeringsejendomme kommer her i det nye år til at overgå det forgangne. Det gælder både udlejnings- og transaktionsmarkedet, forudser partner i Nordicals Nordsjælland og melder om et aktuelt stærkt nordsjællandsk udlejningsmarked med stor søgning på alle lejemål.

Det nordsjællandske marked for erhvervs- og investeringsejendomme kommer i 2024 til at overgå 2023.

Sådan lyder håbet og forventningen hos Nordicals Nordsjælland her ved indgangen til det nye år.

Optimismen gælder for både investerings- og udlejningsmarkedet.

”I Hillerød og Frederikssund er vi på investeringsmarkedet begyndt at se mere interesse for specielt kontorejendomme, mens der stadig er interesse for boligudlejningsejendomme. Jeg tror, vi skal ind i 2. kvartal, før vi for alvor ser, at det begynder at går mere fremad,” siger Christian Jessen, der er partner i Nordicals Nordsjælland.

Forventninger til i investeringsmarkedet
Christian Jessen bemærker, at de mindre klassiske rødstensejendomme i prisklassen op til 15 millioner kroner fortsat har det svært, fordi det stadig er svært at få en belåning, der svarer til de priser, ejendommene er sat til salg for.

På investeringsmarkedet i Helsingør står specielt rødstensejendommene ”meget stille”.

”Her skal vi nok frem til 3. kvartal, før niveauet kommer op igen. Der er brug for en betydelig rentenedsættelse, før der for alvor kommer skub,” siger erhvervsmægleren.

I Helsingør efterspørger især kontorejendomme, boligudlejningsejendomme og projektjord til boligbyggeri. I Hillerød efterspørges også boligudlejningsejendomme og projektjord til boligbyggeri, ligesom investorer viser interesse for ejendomme inden for lager og logik samt rene erhvervsejendomme.

”Aktiviteten i både Hillerød og Frederikssund vil stige i forhold til i dag – især hvis den korte rente falder, som banker og kreditforeninger forudser. Hvad angår Helsingør så tror jeg, at vi skal på den anden side af sommer, før vi ser et bedre marked,” siger Christian Jessen.

Læs også ”Investeringer for over 45 milliarder: Hillerøds massive vækst fortsætter mange år frem”

Mangler udenlandske investorer
Generelt har det danske marked for bruger- og investeringsejendomme – især transaktionsmarkedet – siden sommeren 2022 været ramt af en markant opbremsning som følge af mindre gunstige rente- og belåningsforhold samt den begrænsede sigtbarhed i markedet og slørede udsigt ind i den videre udvikling.

Christian Jessen mener dog ikke, at det udelukkende er bedre lånevilkår og -muligheder, der for alvor kan forbedre situationen på investeringsmarkedet:

”Nej, de mellemstore investeringsejendomme, der typisk også er ejet af finansielle store aktører – såsom pensionskasser – vil gerne afvikle nogle af disse ejendomme. Flere danske investorer, herunder fonde, er stadig i markedet og vil gerne handle, hvis pris og afkast er markedskonform.”

”Vi mangler i Nordsjælland de udenlandske investorer, som stadig holder på pauseknappen og har en forventning til, at markedet sætter sig yderligere, og at vi i Danmark ikke har set bunden endnu,” siger Christian Jessen.

Læs også ”Øget fokus på kulturliv og byfornyelse af havneområdet har styrket Helsingør”

Stor aktivitet inden for udlejning
Ændrer vi fokus fra investeringsmarkedet til udlejningsdelen oplever Nordicals Nordsjælland p.t. ”stor” aktivitet.

”Udlejningsmarkedet i Nordsjælland går aktuelt rigtig godt. Der er stor søgning på alle lejemål, herunder butikker, kontorer og lager, i alle områder i Nordsjælland. Store som små byer. Det hænger godt sammen med, at det er blevet sværere at købe end tidligere – og så stiger søgningen på lejemål,” påpeger Christian Jessen

Nordicals Nordsjællands dækker fra sine kontorer i Hillerød og Helsingør 12 kommuner i det nordsjællandske.

Læs også ”Sjællandske Nordicals-partnere: Ejendomsinvesteringsmarkedet på vej mod comeback”

 

Vil du være opdateret på markedsudviklingen nationalt, lokalt eller regionalt? Eller over det dele?

indholdsuniverset Nordicals Foresight kan du læse meget mere om faktorer, der påvirker det danske ejendomsmarked. I CityForesight, som er en del af Foresight-universet, kan du følge det professionelle ejendomsmarked i over 20 danske byer og områder. Vælg blot en by og klik på danmarkskortet her.

 

Forventninger til 2024:
Dansk transaktionsvolumen vender tilbage til præ-2021-niveau

– Den økonomiske aktivitet, renterne og en række flere faktorer påvirker, hvordan transaktionsmarkedet udvikler sig i 2024. Siden slutningen af 2023 har der været tegn på, at det danske transaktionsmarked så småt er på vej op i tempo igen.

– Med baggrund i udsigten til rentenedsættelser, en forventning om, at de internationale købere igen nærmer sig 50 procent af den samlede volumen, og en mængde af opsparet kapital, der aldrig har været større, forventer Nordicals-kæden, at den samlede danske transaktionsvolumen i 2024 vil nå et niveau omkring årene før rekordårene 2021 og 2022. Det vil sige i niveauet 60-70 milliarder kroner.

– I den modsatte ende kan de velpolstrede danske ejendomsejere, hvor kun et fåtal er tvunget til sælge, og et potentielt nyt ekstra kapitalkrav på udlån til ejendomssektoren være med til at begrænse aktiviteten i det kommende år.

– Læs meget mere om Nordicals-kædens markedsforventninger til 2024, hvor vi på nationalt niveau løfter sløret for vores forventninger til transaktionsvolumenen og økonomi, ligesom vi ser på planlagte ejendomsprojekter og bæredygtighed. Kig med i krystalkuglen her

 

Vil du være opdateret? Følg markedsudviklingen på Nordicals Foresight
Nordicals Foresight er et nyt, datadrevet, digitalt indholdsunivers, hvor Nordicals med udgangspunkt i vores 24 erhvervsmæglerforretninger giver kunder og ejendomsbranchen som helhed viden om og perspektiver på, hvordan, hvorhen og hvorfor ejendomsmarkedet bevæger sig – fra det nationale niveau og ned på det lokale på tværs af hele landet. Det gør Nordicals Foresight-redaktionen med et flow af væsentlige, inspirerende – men også overraskende – nyheder, indsigter, analyser og kommentarer målrettet primært investorer, andre ejendomsejere, projektudviklere og rådgivere. Alt sammen på markedsniveau.

Til top