Markedsudvikling | 17.04.2023
Når seniorer fraflytter parcelhuse, giver det plads til børnefamilier, som gerne vil bo tæt på byen. Det skaber dynamik og nye flyttekæder i Region Nordjylland, hvor Aalborg oplever en stærk stigende andel af børnefamilier og personer over 50 år.
Den ændrede demografi med en voksende andel af personer på over 50 år – særligt drevet af den ældste del af befolkningen på 70+ – samt flere børnefamilier giver nye flytte- og bosætningsmønstre mange steder landet over.
Udviklingen åbner samtidig op for en række nye bosætningssteder og andre boligtyper for de pågældende befolkningsgrupper, ligesom nye markeder og forretningsmuligheder hele tiden åbner sig for især kommuner, investorer, udviklere og rådgivere i ejendomsbranchen.
Vækst i ældrebefolkningen og seniorboliger
Nordicals zoomer – med udgangspunkt i Region Nordjylland – denne gang ind på seniorboliger og seniorbofællesskaber.
Ældrebefolkningens kraftige vækst stiller nye krav til kommuner – særligt inden for boligområdet, hvor de skal sikre et tilstrækkeligt udbud af attraktive boligformer for seniorer. I denne sammenhæng skal kommunerne også forholde sig til, at nye ældregenerationer har boligønsker, der adskiller sig fra tidligere tiders ældre. Eksempelvis bor hver anden mellem 50 og 84 år i et parcelhus, men det er sandsynligt, at hver fjerde vil flytte inden for de næste fem år.
Det fremgår af rapporten ”Befolkningsudvikling og seniorboliger”, som den rådgivende ingeniør- og arkitektkoncern Cowi i 2022 lavede for den filantropiske forening Realdania. I rapporten er seniorer defineret som 50+-årige.
Nye flyttemønstre giver nye muligheder
Byggeri af attraktive seniorboliger kan igangsætte flyttekæder, hvor børnefamilier flytter ind i de fraflyttede boliger. Dermed kan etableringen af seniorboliger og seniorbofællesskaber også understøtte en dagsorden om bæredygtig byudvikling.
”Flere kommuner er begyndt at se gode muligheder i at etablere seniorbofællesskaber og gøre netop den boligform til en del kommunens seniorboligpolitik. Det er rigtig positivt,” siger Stig Hessellund, projektchef i Realdania, i en kommentar til rapporten om seniorboliger og seniorbofællesskaber.
I en national undersøgelse, som Cowi også lavede for Realdania i 2022, udtrykker hver fjerde adspurgte borger mellem 50 og 75 år interesse i at bo i et seniorbofællesskab.
Denne artikel og indsigtsanalyse har Nordicals Foresight-redaktionen skrevet efter at have bearbejdet, sammenkædet og kvalificeret Nordicals’ egne data samt viden og opdaterede informationer fra Realdania/Cowi, Danmarks Statistik og Byggefakta. Nordicals Foresight er et nyt, datadrevet, digitalt indholdsunivers, hvor Nordicals giver perspektiver på, hvad der driver og definerer dagens ejendomsmarked, men i høj grad også, hvad der driver morgendagens marked.
Flere børnefamilier og folk over 50 år i Aalborg
Kigger vi nærmere på Region Nordjylland og zoomer ind på Aalborg og Frederikshavn, hvor Nordicals har forretninger, viser befolkningsstatistikken og -fremskrivningen fra Danmarks Statistik, at den fortsatte befolkningsvækst i Aalborg Kommune frem til 2035 vil være drevet af børnefamilier bestående af personer i alderen 30-49 år, som er kendetegnede ved en klar overvægt af børneforældre, deres børn og unge under 20 år samt især af personer på over 70 år. Samtidig viser befolkningsfremskrivningen, at der i perioden fra 2015 til 2035 bliver omkring 20 procent flere personer på over 50 år, hvis prognosen holder stik. Det er et fint billede på, hvorfor seniorboligkoncepter vinder frem hos udviklere og investorer, og det forklarer, hvorfor der samtidig kan opstå nye flyttekæder, når børnefamilier kan overtage parcelhuse fra seniorer, der måske flytter til mindre seniorboliger eller seniorbofællesskaber.
Alle befolkningsgrupper medregnet vil indbyggertallet i Aalborg Kommune – ifølge fremskrivningen fra Danmarks Statistik – i 2035 være vokset til omkring 238.500 – svarende til en samlet befolkningsvækst på 7,1 procent over de næste 12 år.
Læs mere i ”Tre befolkningsgrupper driver befolkningsvæksten i Aalborg”
Seniorboligprojekter på vej
Aktuelt – medio april – har udviklere, investorer og andre ejendomsejere i hele 2023 og frem til udgangen af 2025 i Region Nordjylland planlagt nybyggeri af seniorboliger og seniorbofællesskaber med første spadestik i treårsperioden for samlet 683 millioner kroner, viser data fra Byggefakta. De seks projekter, hvoraf fem er i Aalborg Kommune, mens ét er i Frederikshavn Kommune, fordeler sig på i alt 55.000 kvadratmeter.
Hos Nordicals Aalborg mærker man befolkningsvæksten, den ændrede demografi og den stigende interesse for seniorboliger og seniorbofællesskaber.
”Flyttekæderne er positive for vores samfund, og vi oplever, at de gavner både Aalborg som regionens storby, men også de omkringliggende oplandsbyer. Aalborg har investeret massivt i nye og bedre boliger til seniorer, og vi har samtidig investeret massivt i kulturelle institutioner de sidste 10 år – begge forhold tiltrækker det økonomisk velfunderede ældresegment, som sælger deres forstadsvilla til unge børnefamilier og flytter til Aalborg for at komme tættere på de mange muligheder og tilbud, som byen kan byde på,” siger Mattias Manstrup, der er partner i Nordicals Aalborg.
Han fremhæver, at oplandsbyerne rundt om Aalborg til gengæld i fremtiden vil styrkes af tilflyttende børnefamilier. Det gavner de lokale foreninger, skoler og forretningslivet i byerne.
”Vi oplever derfor, at investorerne både finder interesse for investering i attraktive boligtilbud i Aalborg og i de omkringliggende byer,” siger Mattias Manstrup.
Læs også ”Nordjylland kan se frem til byggeprojekter for over 15 milliarder kroner”
Stor efterspørgsel i Frederikshavn
60 kilometer nordøst for den nordjyske hovedby, Aalborg, er der i Frederikshavn i 2023-2025 – som nævnt – planlagt ét seniorboligprojekt med byggestart i perioden.
”Vi oplever, at efterspørgslen på boliger til seniorsegmentet er stor i Frederikshavn, og det samme gør sig gældende i de mindre byer i kommunen, blandt andet Skagen og Sæby. Når seniorerne fraflytter parcelhuskvarterer, flytter børnefamilierne ind,” siger Tommy Kruse Fuglsang, partner i Nordicals Vendsyssel.
Han forklarer, at priserne på boliger i mange af disse områder typisk er i et andet prisleje, da de ikke er tilsvarende – og dermed henvender de sig til et andet segment end nybyggerkvartererne. Boligerne har desuden plads til renovering og optimering til mere energivenlige løsninger.
”Det skaber samtidig fornyet liv og byudvikling i de ældre etablerede områder,” siger Tommy Kruse Fuglsang.
Den demografiske udvikling i Frederikshavn er anderledes end i Aalborg, for i modsætning til Aalborg Kommune forventer Danmarks Statistik en samlet befolkningsnedgang på 3,7 procent i Frederikshavn Kommune frem mod 2035. Personer over 70 år er eneste voksende befolkningsgruppe, mens både personer i alderen 30-49 år (børneforældre) samt børn og unge under 20 år vil minimere befolkningsnedgangen ved at forblive stort set status quo de næste 12 år – såfremt prognosen holder.
Se to grafikker i bunden af artiklen
Vil du være opdateret på markedsudviklingen nationalt, lokalt eller regionalt? Eller over det dele?
I vores datadrevne, digitale indholdsunivers Nordicals Foresight kan du læse om faktorer, der påvirker det danske ejendomsmarked. Læs om den nationale udvikling her, mens du i CityForesight her kan følge det professionelle marked i over 20 danske byer og områder.
Seneste artikler
”Fremtidens vinderbyer bliver de byer, der klimatilpasser og -sikrer”
Nordicals og Proark lander kæmpe lejeaftale med Harald Nyborg
Tidligere Esbjerg bank-hovedsæde solgt
Svendborg ændrer strategi for at imødekomme fremtidens vandudfordringer
Vestegnens Kraftvarmeselskab I/S sætter kontordomicil i Albertslund til salg
Til top