Markedsudvikling | 04.10.2023
Flere års investeringer i Helsingør har gjort den nordsjællandske by mere attraktiv, hvilket giver bedre muligheder for især boliginvestorer, fordi ”byen har det hele”. Det fremhæver partner i Nordicals Nordsjælland.
Helsingør har på relativt få år via investeringer i kulturliv og byfornyelse af især byens gamle havneområde med to fremtrædende nyopførelser brugt kulturen som løftestang for byen, hvilket har været med til at gøre den endnu mere attraktiv.
Naturligvis er Kronborg Slot stadig den klart mest besøgte seværdighed i Helsingør, men det seneste årti har opførelsen af nye attraktioner som det BIG-tegnede M/S Museet for Søfart og Kulturværftet, der er et kulturhus, som rummer Nordsjællands største scene, et spisehus, udstillingsrum, møde- og konferencefaciliteter, museum og Biblioteket Kulturværftet, løftet byen.
Investeringerne har uden tvivl synliggjort og styrket Helsingør, dels som turistby, dels som bosætningsby, hvilket der fremover kan bygges videre på.
Det siger Christian Jessen, der er partner i Nordicals Nordsjælland.
Som erhvervsmægler har han i sagens natur en solid viden om markedet for erhvervs- og investeringsejendomme samt i særdeleshed de faktorer, som på forskellig vis påvirker og driver udviklingen i Nordsjælland.
”Helsingør har det hele”
”Helsingør er en attraktiv by for investorer og en kommune i vækst. Særligt boliger til børnefamilier og seniorer vil blive attraktivt for fremtidige investeringer,” siger Christian Jessen og fremhæver, at det nordsjællandske marked som helhed er både attraktivt og stabilt.
Aktuelt gør den relativt svage svenske krone dog, at antallet af svenske turister, som klart udgør størstedelen af turisterne i Helsingør på grund af den gode færgeforbindelse med blot 20 minutter til Helsingborg lige på den anden side af Øresund, for en stund er aftaget.
”Men der kommer helt sikkert igen en opblomstring, fordi Helsingør har det hele og er en flot, historisk by omgivet af fantastisk natur bestående af strande og skove, gode restauranter og natteliv,” siger Christian Jessen, der desuden fremhæver en fortsat befolkningsvækst.
I Helsingør Kommune er kulturen højt prioriteret, fordi den bidrager til fællesskab, oplevelser og kulturbegivenheder til gavn for borgere, institutioner, gæster og erhvervsliv. Budgetkredsen i byrådet, som i september 2023 indgik forlig om kommunens budget for 2024-27, ønsker at investere yderligere i kulturlivet, fordi kulturinstitutionerne også bidrager til et budget i balance, som lokalpolitikerne forklarer.
Markante projekter i byen
Mens byudviklingen i Hillerød, den anden af Nordsjællands to største byer, i disse år er præget af fem enorme investeringer – de to bydelsprojekter Frederiksbro og Favrholm, Novo Nordisks og Fujifilms nye fabrikker samt opførelsen af Nyt Hospital Nordsjælland – er udviklingen præget af mindre projekter i Helsingør.
Læs mere i ”Investeringer for over 45 milliarder: Hillerøds massive vækst fortsætter mange år frem”
Det drejer sig blandt andet om udviklingen af den tidligere stadiongrund, som Pensiondanmark købte i 2022 med henblik på at bygge 212 boliger og 4 fælleshuse. Bydelsprojektet er af pensionsinvestoren blevet navngivet Sommarivabyen.
Desuden – fremhæver Christian Jessen fra Nordicals Nordsjælland – fortsætter Marienlyst Strandhotel med at investere. Senest har det kendte spa og -konferencehotel, som blandt andet er ”hjem” for det danske herrelandshold i fodbold, udvidet med en ny værelsesfløj med 88 værelser som led i en plan om at nå op på i alt 330 værelser.
”På grund af den generelle aktuelle markedssituation med mindre gunstige rente- og belåningsforhold samt den begrænsede sigtbarhed i markedet er også markedet i Helsingør ramt af en opbremsning, især detailhandlen. Omvendt sikrer et solidt underliggende marked med befolkningsfremgang, at der bliver brug for især tidssvarende boliger, hvilket vil være med til at løfte byen,” siger Christian Jessen.
Stærk befolkningsvækst mange år frem
Helsingør fortsætter i de kommende år med at have en stabil befolkningsvækst, viser befolkningsstatistikken og -fremskrivningen fra Danmarks Statistik.
I 2015 havde Helsingør Kommune 61.600 indbyggere, inden tallet ved indgangen til 2023 var vokset til 63.400. Tallet forventes at vokse yderligere til omkring 66.400 i 2035 – svarende til en indbyggervækst på 4,7 procent over de kommende 12 år. Til sammenligning forventes en samlet befolkningsvækst i Danmark på 3,5 procent i samme periode, 2023-35.
Som i mange andre kommuner rundt i landet er det primært personer over 70 år og i mindre grad personer i alderen 30-49 år, som er kendetegnede ved en klar overvægt af børneforældre, samt børn og unge under 20 år, der kommer til at drive befolkningsfremgangen i Helsingør, hvor generelt højere boligpriser i København og på Frederiksberg får især børnefamilier til at søge til omegnskommunerne.
Reelt kun flyttebalancen for de 20-24-årige – på grund af uddannelse og arbejde uden for kommunen – viser en negativ nettotilflytning. I 2022 var den negativ med 274 personer.
Læs også ”Fremadstormende sjællandsk marked slår atter ny transaktionsrekord”
Vil du være opdateret på markedsudviklingen nationalt, lokalt eller regionalt? Eller over det dele?
I vores datadrevne, digitale indholdsunivers Nordicals Foresight kan du læse om faktorer, der påvirker det danske ejendomsmarked. Læs om den nationale udvikling her, mens du i CityForesight her kan følge det professionelle marked i over 20 danske byer og områder.
Til top