Danmarks logistikeventyr i Trekantområdet – projekter for milliarder på vej

Frem til ultimo 2025 er der i Trekantområdet planlagt industri- og logistikprojekter med byggestart for samlet 3,5 milliarder kroner. Nordicals Foresight sammenkæder flere interessante oplysninger, der belyser investeringsniveauet i det eftertragtede, centrale område.

Danmarks logistikeventyr i Trekantområdet – projekter for milliarder på vej

Af Nordicals Foresight-redaktionen

D. 06.03.23

Med en omsætning på 3,7 milliarder kroner blev 2022 – sammen med 2020 – det stærkeste transaktionsår nogensinde på markedet i Trekantområdet, der i Nordicals-regi omfatter Vejle, Kolding og Fredericia.

Placeringsbehovet var stort for både danske og udenlandske investorer, og som et af Danmarks mest attraktive investeringsmarkeder inden for lager- og logistiksegmentet trak Trekantområdet helt naturligt en betydelig del af investeringerne.

I de senere år har lager- og logistik været det første, man tænkte på, når Trekantområdet bliver nævnt. Den store interesse for knudepunktet mellem E45 og E20 har fået danske og udenlandske investorer til at investere tungt i markedet. Senest har den amerikanske investor Hines købt en 503.000 kvadratmeter stor grund til et fremtidigt lager- og logistikprojekt ved Kolding. Hines er blot en af flere markante investorer, som ser et stort lys i Trekantområdet.

I 2023 og frem til udgangen af 2025 er der i Trekantområdet planlagt nybyggeri af industri- og logistikejendomme med byggestart i perioden for samlet 3,5 milliarder kroner. Projekterne fordeler sig på i alt 19 projekter og 485.000 kvadratmeter. De fem største projekter udgør alene 2,3 milliarder kroner og 348.000 kvadratmeter – målt i byggesum udgør de dermed cirka 65 procent af de planlagte projekter i treårsperioden.

Partner hos Nordicals Trekantområdet Jon Stefansen melder, at det travle lager- og logistikmarked stadig har fuld fart på – og tendensen viser, at efterspørgslen fortsat overgår udbuddet i markedet. Det understøttes blandt andet af den britiske investor Verdion, som bygger spekulative lager- og logistikbygninger i området. Verdion melder om stigende strukturel efterspørgsel på lager- og logistikkvm, hvilket blandt andet skyldes, at nethandlen fortsætter med at vokse.

Hvad betyder de spekulative logistikbyggerier for antal arbejdspladser?
Antallet af arbejdspladser er sammen med befolkningsudviklingen også steget markant. Siden 2015 er antallet af arbejdspladser inden for handel og transport steget med 13,5 procent. I samme billede kan befolkningsprognosen fremhæves. Den viser en forventet vækst i antallet af borgere på hele 11 procent. Disse tal giver et klart billede af et område i rivende udvikling.

Nordicals har en klar forventning om, at Trekantområdet vil forsætte sin vækst og hermed blive en essentiel del af det skandinaviske logistikmarked, som forbinder Skandinavien med resten af Europa.

 

Se tre grafikker i bunden af artiklen

 

Læs meget mere om markedet i Trekantområdet på Trekantområdet CityForesightsom er en del af indholdsuniverset Nordicals Foresight.

 

Fakta: Nordicals Foresight
Nordicals Foresight er et nyt, datadrevet, digitalt indholdsunivers, hvor Nordicals med udgangspunkt i erhvervsmæglerkædens 24 forretninger giver kunder og ejendomsbranchen som helhed viden om og perspektiver på, hvordan, hvorhen og hvorfor ejendomsmarkedet bevæger sig – fra det nationale niveau og ned på det lokale på tværs af hele landet. Det gør Foresight-redaktionen med et flow af væsentlige, inspirerende – men også overraskende – nyheder, indsigter, analyser og kommentarer målrettet primært investorer, udviklere og rådgivere.

Seneste artikler

Disse byer får størst vækst i boligbehovet frem mod 2040

Aarhus og to andre kommuner i Region Midtjylland er med på listen over danske kommuner med størst, forventet vækst i boligbehovet. Nordicals-partnere kommenterer udviklingen i en region med generel solid fremgang.

Aalborg har brug for moderne kontorejendomme – Nordicals ser behov for nye projekter

Aalborg oplever fortsat stor interesse for de bedst beliggende og moderne kontorlejemål, men ifølge Mattias Manstrup, partner i Nordicals Aalborg, bliver der behov for flere nye kontorprojekter, hvis byen skal undgå, at attraktive kontorer bliver en mangelvare i de kommende år.

Rolig start på transaktionsåret, men udsigt til højere tempo

I årets første fire måneder har transaktionsniveauet været lavere end de foregående år. De udenlandske investorer har været afventende, og størrelsen på de indgåede handler har været mindre end tidligere. Til gengæld er der udsigt til, at tempoet stiger senere på året.

Fald i boligbyggeri gavner investorer

Højere rente, stigende byggeomkostninger og økonomisk usikkerhed udløser et flerårigt dyk i nybyggeriet af boliger. Det kan ifølge eksperter og branchefolk presse lejeniveauerne op – til gavn for udlejere samt de investorer og projektudviklere, som fortsat opfører nye boliger. På længere sigt har især hovedstaden et stort boligefterslæb.

Rækkehuse-efterspørgsel stiger fortsat rundt på Sjælland – slut med standardboliger

Rækkehuse henvender sig til en bred skare af befolkningen. Lige fra børnefamilien til senioren. Samtidig er der en klar forventning hos både Nordicals og investorer om, at fremtidens boligmarked er præget af specialboliger.

Planlagte industri- og logistikprojekter i Trekantområdet i 2023-2025

I 2023 og frem til udgangen af 2025 er der i Trekantområdet planlagt nybyggeri af industri- og logistikejendomme med byggestart i perioden for samlet 3,5 milliarder kroner.

Kilde: Byggefakta 

Befolkningsudvikling Trekantområdet 

Graf over befolkningsudviklingen i Trekantområdet i 2015-2035.

Kilde: Danmarks Statistik (data per 1. januar 2023)

Arbejdspladser i Trekantområdet 

Graf over fordeling af arbejdspladser.

Kilde: Danmarks Statistik

Til top