Markedsudvikling | 10.06.2024
Et blomstrende erhvervsliv løftet af især verdens største vindmøllehavn med en underskov af associerede virksomheder kombineret med markante projekter inden for olie- og gassektoren, Power-to-X-anlæg samt datacentre sikrer stærk aktivitet på byens marked for erhvervsejendomme. Partner i Nordicals Esbjerg ser derfor særdeles positivt på både 2024 og de næste mange år frem.
Mens det danske marked for erhvervs- og investeringsejendomme de seneste to års tid langt de fleste steder er bremset op på grund af renteudviklingen, er der – stadig – fuld fart på brugermarkedet inden for erhvervsejendomme i Esbjerg.
Det skyldes først og fremmest, at landets femtestørste by kan bryste sig af at have verdens største vindmøllehavn med et tilhørende hav af associerede virksomheder, for eksempel ingeniørfirmaer, der har brug for kontorplads, samt markante projekter inden for olie- og gassektoren, Power-to-X-anlæg og datacentre.
Det fortæller René Lennart Madsen, der er partner og erhvervsmægler hos Nordicals Esbjerg:
”Esbjergs blomstrende erhvervsliv betyder, at vi har et utroligt stærkt brugermarked, især inden for produktions- samt lager- og logistikejendomme.”
René Lennart Madsen peger på Esbjerg Havn, som aktuelt er ved at blive udvidet for 2,5 milliarder kroner, og erhvervsområdet i forstaden Gjesing som de to mest attraktive områder for erhvervs- og investeringsejendomme.
Højt og stigende aktivitetsniveau
Trods det aktuelle renteniveau står det esbjergensiske brugermarked som nævnt stærkt.
”Det bunder i, at der dels er stor efterspørgsel på at købe, dels er stor efterspørgsel på at leje. Det var også tilfældet i 2023. Her i 2024 mærker vi et både højt og stigende aktivitetsniveau, og jeg kan på ingen måde forestille mig, at den positive udvikling ikke også fortsætter ind i 2. halvår og videre frem de næste mange år,” siger René Lennart Madsen.
De gode erhvervsforhold i den vestjyske hovedstad og troen på fremtiden betyder, at virksomheder ingen problemer har med finansiering af ejendomme til eget brug.
”Netop derfor er brugermarkedet kun i begrænset grad påvirket af renteudviklingen. Når banker og realkreditinstitutter vurderer brugerejendomme, ser de i princippet en produktionsenhed, der tjener penge, og hvor der er en historik og gode vilkår for videre udvikling. På den måde investerer virksomheder dybest set i deres egen ejendom fremfor at bo til leje,” forklarer René Lennart Madsen, der har en fortid i netop banksektoren.
Brugte brugerejendomme er attraktive
Især brugte brugerejendomme er efterspurgte for tiden. Det er også set i lyset af, at salgspriserne på brugte brugerejendomme historisk set ikke har oplevet høje spring, som tilfældet har været for nogle deciderede investeringsejendomme.
”Brugte brugerejendomme er pludselig blevet meget eftertragtede, fordi det som minimum koster det dobbelte, hvis man i dag skal opføre en tilsvarende ejendom som nybyggeri. Et helt almindeligt, sort, firkantet staldbyggeri til produktion, lager og logistik, som alle vil have, koster i dag typisk 7.000-10.000 kroner per kvadratmeter at opføre, mens kvadratmeterpriser på en brugt brugerejendom godt kan ligge på 4.500 kroner,” forklarer erhvervsmægleren.
Læs også ”Nordicals formidler salg af to industriejendomme i Esbjerg”
Læs også ”Nordicals formidler lynsalg af to investeringsejendomme i Esbjerg”
Største udfordring
Den største udfordring for markedet – og dermed også for Nordicals Esbjerg – er at skaffe, hvad der bliver efterspurgt af erhvervsejendomme. Flaskehalsen skyldes, at der i mange år ikke er blevet bygget nye erhvervsejendomme i byen.
Nu er investorerne dog begyndt at røre på sig, hvorfor der nu bygges ejendomme til produktion samt til lager og logistik.
”Forklaringen på de nye investeringer er, at markedet godt kan se, at det gode erhvervsliv i Esbjerg ikke sådan lige slutter, men derimod har udsigt til mange stærke år endnu – ikke mindst på grund af verdens største vindmøllehavn, som blandt andet supporterer markeder i Danmark, Tyskland, Storbritannien, Holland og Frankrig,” siger René Lennart Madsen.
Sats på datacentre og PtX-anlæg
Vender vi blikket lidt væk fra Esbjerg Havn, vækker især to projekter opmærksomhed. Det ene er, at Esbjerg Kommune er ved at ekspropriere 131.000 hektar jord til datacentre, hvilket flugter med det undersøiske søkabelprojekt ”Havfrue” etableret af et konsortium med blandt andet it-giganterne Google og Meta – koncernen bag Facebook. ”Havfrue” forbinder USA med det hurtigt voksende nordeuropæiske datamarked.
Læs mere i ”Sats på grøn energi og dataforsyning er det nye sort i Esbjergs opblomstring”
Det andet markante projekt er det kommende byggeri af Danmarks største Power-to-X-anlæg (PtX), hvor Kirkbi-familien sammen med Lars Larsen-familien og flere pensionskasser investerer cirka 15 milliarder kroner i en fabrik, som skal fremme den grønne omstilling.
Vil du være opdateret på markedsudviklingen nationalt, lokalt eller regionalt? Eller over det dele?
I vores datadrevne, digitale indholdsunivers Nordicals Foresight kan du læse om faktorer, der påvirker det danske ejendomsmarked. Læs om den nationale udvikling her, mens du i CityForesight her kan følge det professionelle marked i over 25 danske byer og områder.
Seneste artikler
Dansk kontortomgang er fortsat lav i en international kontekst
”Vores 2025-forventninger til udlejningsmarkedet i Esbjerg er superpositive”
Store og stigende forventninger til brugermarkedet i Esbjerg
2025-forventninger: Opadgående pres på lejepriserne på boliger i Aarhus
Stigende handelsaktivitet i Aarhus forventes øget i 2025
Til top