Glaseksperten A/S i stor sale and lease-back transaktion

På 2021’s sidste dag skiftede Glasekspertens 20.000 kvadratmeter store produktionsejendom ejer til den norske investeringsbank Pareto Securities. Salget giver CEO hos Glaseksperten, Christian Larsen, mulighed for at fokusere og baner vejen for et generationsskifte.

Glaseksperten A/S i stor sale and lease-back transaktion

Ud til motorvej E39 ved Hjørring ligger knap 20.000 kvadratmeter moderne produktionsejendom. På facaden står der Glaseksperten, men ved årsskiftet ændrede ejendommen ejer. Glaseksperten er forsat bruger af ejendommen, og det kommer de til at være mange år fremover, men murstenene er nu ejet af den norske investeringsbank Pareto Securities.

Salget er gennemført i en sale and lease-back transaktion, der som navnet antyder indebærer, at CEO og ejer af Glaseksperten, Christian Larsen, solgte virksomhedens produktionsejendom for fremadrettet at leje sig ind. Salget handlede for Christian Larsen om at fokusere og skabe plads til at investere andetsteds:

”Bygningen var færdigudviklet, så det var en ren investeringsejendom. Ved at være ejendomsbesidder samtidig med, at man driver en stor produktionsejendom, komplicerer man også sin forretning. Det handler i høj grad om fokus, og i forbindelse med salget af ejendommen har jeg fået mulighed for at købe alle aktier tilbage i Glaseksperten,” udtaler Christian Larsen.

Salg baner vej for generationsskifte

Med salget af ejendommen har Christian Larsen kunnet lave nogle strukturelle ændringer og har skabt plads til et generationsskifte i Glaseksperten.

”Det har helt klart været et stort element i beslutningen. Det har været vigtigt for mig at få organisationen på plads i Glaseksperten og få banet vej for et generationsskifte. Med salget af ejendommen og overtagelsen af det fulde ejerskab har jeg forsimplet strukturen og gjort processen lettere.”

Partner hos Nordicals Aalborg, Mattias Manstrup, som er specialist i sale and lease-back handler, har ageret rådgiver i salgsprocessen, og han beretter, at strategiske motiver som håndtering af generationsskifte, interne ejerskifter og finansiering af vækst er hyppige bevæggrunde for sale and lease-back salg:

“Vi ser i øjeblikket en tendens til, at alle sale and lease-back transaktioner er motiveret af noget andet end blot at sælge. Det kan være finansiering af vækst eller nybyggeri, løsning af generationsskifte eller fokus på kernekompetencer og drift af virksomheden,” udtaler Mattias Manstrup.

Match mellem virksomhed og bygningsejer

Ifølge Christian Larsen var der flere gode grunde til at afhænde ejendommen nu.

”Timingen var god. Prisen i markedet var god. Og det passede med, at de midler, som salget genererede, kunne bruges på Glaseksperten. Først og fremmest skulle vi selvfølgelig afsøge, om der var interesserede købere, men det kunne vi med Mattias Manstrups netværk hurtigt konstatere, at der var.”

Efter interesse fra flere mulige købere faldt valget på den norske investeringsbank Pareto Securities.

”Det var Pareto Securities, der passede bedst med os. Det er deres historie, deres stabilitet, fordi de har været på markedet i mange år, og det er deres tilgang til investeringerne som langsigtede,” fortæller Christian Larsen.

Netop matchet mellem virksomhed og bygningsejer er ifølge Mattias Manstrup afgørende i sale and lease-back transaktioner.

”I handler som denne handler det i udpræget grad om at finde et match med de rette synergier imellem virksomhed og bygningsejer, så grundlaget for den fremtidige vækst styrkes. Det synes jeg i høj grad er lykkes i matchet mellem Glaseksperten og Pareto.”

Hver ejendom og virksomhed er unik

Mattias Manstrup fortæller, at for at sikre det rette match mellem virksomhedsejer og bygningsejer er det afgørende at forstå virksomheden.

”Hvis ikke man forstår virksomheden og dens behov, kan man ikke gennemføre opgaven. Hver eneste ejendom er unik, fordi hver eneste virksomhed er unik. Derfor har tilliden fra virksomheden og det tætte samarbejde med Christian Larsen været afgørende i processen.”

Glaseksperten

  • Stiftet af Christian Larsen i 1990
  • Producerer glas til bolig, erhverv og offentlige bygninger
  • Hovedsæde i Hjørring
  • Beskæftiger i dag 180 medarbejdere
  • Omsatte i 2021 for over 300 millioner kroner

Sale and lease back

"Hvis ikke man forstår virksomheden og dens behov, kan man ikke gennemføre opgaven. Hver eneste ejendom er unik, fordi hver eneste virksomhed er unik."

Kontakt Mattias Manstrup

Til top