Markedsudvikling | 25.09.2023
Et driftigt erhvervsliv og alsidigt kulturliv samt en speciel evne til at få ting ført ud i livet ligger dybt i Hernings dna. Det forklarer lokale Nordicals-partnere i dette portræt af Herning, der igen i år netop er blevet kåret som en af Danmarks mest erhvervsvenlige kommuner, og som kan se frem til en solid befolkningsvækst.
”I Herning vil vi være på forkant med vores omverden. Men at komme foran kræver mere end ord. Vi skal være enige om noget, tro på det samme, og vi skal gøre noget. For det er det, vi gør i Herning. Vi handler. Og vi handler sammen.”
Sådan skriver Herning Kommune i forbindelse med ”erhvervsløftet”, som er en plan for, hvordan kommunen bedst kan hjælpe erhvervslivet til succes – i dag og i fremtiden.
”Der er en virkelyst og en samarbejdsvilje, der gør, at vi kan løfte noget lokalt og sætte dagsorden nationalt og internationalt. I Herning findes der et stærkt potentiale på tværs af aktører, på tværs af det private og det offentlige, kultur og erhverv. Det er en del af vores dna. Det har det altid været, og det skal det blive ved med at være,” hedder det videre.
Erhvervsløftet er meget rammende for udviklingen, viljen, samarbejdet og – ikke mindst – det opnåede i Herning.
”Vi får altid tingene til at ske. Det gør vi, fordi vi kæmper, står sammen og finder en løsning, for her på den jyske hede får vi ikke noget forærende,” siger Pauli Bach og Michael Odderskjer Jensen, der begge er partnere i Nordicals Midtjylland.
Som erhvervsmæglere har de solid viden om markedet for erhvervs- og investeringsejendomme samt de faktorer, som på forskellig vis påvirker og driver den lokale udvikling. Det gælder især i Herning, Ikast-Brande og Ringkøbing-Skjern, som er de tre kommuner, Nordicals Midtjylland dækker.
Blandt de mest erhvervsvenlige kommuner
Erhvervsløftet i Herning flugter med, at kommunen – ligesom både Ikast-Brande og Ringkøbing-Skjern – år efter år indtager attraktive placeringer på DI’s liste over Danmarks mest erhvervsvenlige kommuner. For 12. gang ud af 14 mulige er Ikast-Brande Kommune netop blevet kåret som Danmarks mest erhvervsvenlige kommune, mens Herning i år kan bryste sig af en tredjeplads.
Med virksomheder følger som regel vækst i form af flere arbejdspladser, hvilket er godt for kommunens økonomi, nuværende indbyggere og evne til at kunne tiltrække nye borgere. Udviklingen kan videre igen gavne det generelle investeringsmiljø i området, herunder markedet for investerings- og brugerejendomme i form af øget efterspørgsel, som kan føre til andre afledte, positive effekter.
Et godt – og aktuelt – eksempel på dette er den danske industrikoncern Topsoe, som er ved at bygge en knap 23.000 kvadratmeter stor fabrik til fremstilling af elektrolyseanlæg til produktion af grøn brint, som er en mere bæredygtig energikilde, der kan bidrage til kampen mod klimaforandring.
Topsoe har hovedkontor i Lyngby-Taarbæk Kommune nord for København, men Hernings placering midt i Jylland gør, at byen har en optimal infrastruktur, der sikrer en effektiv transport af materialer til og fra fabrikken, forklarer Topsoe, der tidligere var kendt som Haldor Topsøe. Fabrikken er efter planen klar til produktion i 2025 og sikrer 150 nye medarbejdere.
”At Topsoe har valgt at komme til Herning er også et godt eksempel på den erhvervsvenlighed, der er mellem kommunen og erhvervslivet. Den gode erhvervsvenlighed og den måde, vi alle tænker på, vil helt sikkert også føre til flere investeringer i området, blandt andet på grund af den gode infrastruktur med mulighed for at ligge tæt på motorvejen, hvilket er en ideel placering for lager- og logistikejendomme,” siger Michael Odderskjer Jensen.
I maj blev første spadestik taget til fabrikken, der er den største i verden af sin slags. Satsningen ventes at koste Topsoe omkring 2 milliarder kroner.
Læs også ”Midtjylland er Danmarks mest vækstende region”
Byudvikling af gammel sygehusgrund
Centralt i Herning er der blevet mulighed for byudvikling af den gamle sygehusgrund, efter sygehuset er flyttet uden for byen i forbindelse med opførelsen af det nye supersygehus, Regionshospitalet Gødstrup, som siden i fjor har erstattet hospitalerne i Herning og Holstebro.
Allerede i 2018 købte den Herning-baserede udviklings- og entreprenørkoncern KPC, som sidenhen er blevet en del af Nordstern, cirka 60 procent af den nu tidligere sygehusgrund på 100.000 kvadratmeter med henblik på at omdanne den som led i et nyt, samlet bykvarter med navnet Herning+.
I alt indeholder Herning+-projektet tre etaper, hvoraf etape 1 består af cirka 600 boliger og etape 2 af omkring 100 boliger. På nuværende tidspunkt ejer Herning Kommune fortsat det, der svarer til etape 3. Kommunen forventer, at etape 1 og 2 er udbygget omkring år 2030. Blandt investorerne er pensionskassen PKA, som i starten af året tog hul på byggeri af 17.000 kvadratmeter fordelt på 198 boliger.
Gødstrup og HI-Park
Ved det nye Regionshospitalet Gødstrup 5 kilometer nordvest for bymidten i Herning er et nyt erhvervsområde ved at blive etableret, hvor et hotel indtil videre står færdigopført, mens andre investorer lurer på muligheder i området.
”Det bliver spændende at følge udviklingen i Gødstrup, som bliver en ny bydel med mange investeringsmuligheder og god infrastruktur lige ved motorvejen,” siger Pauli Bach.
Nordicals Midtjylland peger også på gode investeringsmuligheder i det hurtigtvoksende erhvervsområde HI-Park, som ligger tæt på Herning-Ikast Transportcenter og ved Herningmotorvejen mellem Herning og Aarhus. Aktuelt er 30.000 kvadratmeter lager med kontorfaciliteter med option på yderligere 20.000 kvadratmeter udbudt i HI-Park, der i dag består af omkring 300.000 kvadratmeter hovedsageligt til transport- samt lager- og logistikvirksomheder.
Noget af det, Pauli Bach og Michael Odderskjer Jensen generelt lægger stor vægt på, er deres grundige kunderådgivning.
”Vi er med hele vejen i processen og er blandt andet med til at støtte kundens salgsstrategi med både en klar rådgivnings- og markedsføringsstrategi, indtil sagen er helt afsluttet. Netop dette totale rådgivningsforløb oplever vi en enorm efterspørgsel på i år, og på denne måde er vi i Nordicals Midtjylland med til virkeligt at samarbejde med erhvervslivet,” forklarer de to erhvervsmæglere.
Læs også ”Rift om nybyggede lagerlokaler”
Læs også ”Historisk lav tomgang for kontorer i Midt- og Vestjylland”
Udsigt til befolkningsvækst over landsgennemsnit
Udover et stærkt erhvervsliv er Herning-området at godt sted at investere, fordi befolkningsvæksten fortsætter.
Konkret viser befolkningsfremskrivningen fra Danmarks Statistik, at Herning Kommune kan se frem til en vækst på 4,4 procent over de kommende 12 år mod en forventet, samlet befolkningsvækst i Danmark på 3,5 procent i samme periode, 2023-35.
Som i mange andre kommuner rundt i landet er det primært personer over 70 år og i mindre grad personer i alderen 30-49 år, som er kendetegnede ved en klar overvægt af børneforældre, samt børn og unge under 20 år, der kommer til at drive befolkningsfremgangen i Herning, viser prognosen.
Kun flyttebalancen for de 20-24-årige – på grund af uddannelse og arbejde uden for kommunen – viser en negativ nettotilflytning. I 2022 var den negativ med 391 personer.
Læs også ”Disse byer i Region Midtjylland får størst vækst i boligbehovet frem mod 2040”
Vil du være opdateret på markedsudviklingen nationalt, lokalt eller regionalt? Eller over det dele?
I vores datadrevne, digitale indholdsunivers Nordicals Foresight kan du læse om faktorer, der påvirker det danske ejendomsmarked. Læs om den nationale udvikling her, mens du i CityForesight her kan følge det professionelle marked i over 20 danske byer og områder.
Seneste artikler
Nordicals Odense forventer stigende leje på industri- og logistikejendomme
Færre udbudte butikslejemål i Svendborg
Fortsat godt udlejningspotentiale i industri og logistik i Trekantområdet
En af Esbjergs største og mest attraktive industriejendomme til salg
Nordicals formidler salg af undervisningsejendom fra Aalborg Handelsskole til A. Enggaard A/S
Til top