Rift om nybyggede lager- og logistikejendomme

Rift om nybyggede lager- og logistikejendomme

Markedsudvikling | 18.09.2023

Der er blevet bygget en del i for eksempel Trekantområdet, Horsens/Skanderborg, Odense og Køge, men det er et sundt marked med stor efterspørgsel, siger partner i Nordicals Trekantområdet.

Ved første øjekast ser det ikke optimalt ud, for antallet af udbudte eller tomme kvadratmeter til lager, logistik og produktion er steget fire kvartaler i træk og ligger 34 procent højere end for et år siden, viser data fra Ejendomstorvet.dk, landets største portal for erhvervslokaler drevet af erhvervsmæglerne i Danmark.

Udbuddet kom for et år siden lige akkurat under 1 million kvadratmeter og er nu nået op over 1,3 million kvadratmeter, men i samme tidsrum er der bygget næsten 2,4 millioner kvadratmeter, så reelt er tallene udtryk for, at langt det meste nybyggeri kommer i brug med det samme – af virksomheder, der enten lejer lokaler eller selv ejer bygningerne. I procent er udbuddet steget fra rekordlave 1,3 sidste år til 1,7 procent, men det er fortsat meget lavt, for eksempel lavere end under højkonjunkturen i 2007 lige før finanskrisen.

På landsplan er lidt over 9.700 erhvervslejemål og ejendomme aktuelt udbudt via Ejendomstorvet.dk, heraf er 1.262 lagerbygninger, logistikejendomme, fabrikshaller og værksteder.

Har endelig fået varer på hylderne
Hos Nordicals glæder man sig over, at der er kommet gang i nybyggeriet af lokaler til lager, logistik og produktion. Da finanskrisen ramte, blev tomgangen på få år tredoblet og toppede med 6 procent i 2011-12 – og dét afskrækkede flere år frem virksomheder og investorer fra at bygge nyt i større målestok. Men gradvis begyndte erhvervslivet igen at få travlt, og stigende nethandel har givet øget behov for kvadratmeter til lager og logistik, så der er blevet rift om lokalerne. På to år har nybyggeri resulteret i 4,3 millioner ekstra kvadratmeter.

”Før måtte vi skuffe folk, der var på jagt efter nye eller større lokaler, og for et par år siden var det nærmest håbløst. Men nu har vi endelig varer på hylderne. Der er blevet bygget en del i for eksempel Trekantområdet, Horsens/Skanderborg, Odense og Køge, men det er et sundt marked med stor efterspørgsel,” siger Jon Stefansen, der er partner i Nordicals Trekantområdet.

Læs også ”Nordicals Trekantområdet: Lager- og logistikejendomme er en sikker investering”

Ved indgangen til 3. kvartal har Danmark 77,6 millioner kvadratmeter lokaler til lager, logistik og produktion, heraf ligger 63 procent i Jylland. Sydjylland inklusive Trekantområdet har flest med næsten 15,2 millioner kvadratmeter eller en femtedel af det samlede lagerareal. Derefter følger Østjylland med 13,3 millioner kvadratmeter eller godt en sjettedel, mens både Vestjylland og Nordjylland har lidt over 10 millioner kvadratmeter.

Læs også ”Aabenraa og Haderslev satser massivt på flere lager- og logistikejendomme”

Læs også ”Danmarks logistikeventyr i Trekantområdet – projekter for milliarder på vej”

 

indholdsuniverset Nordicals Foresight kan du læse meget mere om faktorer, der påvirker det danske ejendomsmarked. I CityForesight, som er en del af Foresight-universet, kan du følge det professionelle ejendomsmarked i 23 danske byer og områder. Vælg blot en by og klik på danmarkskortet her.

 

Fakta: Nordicals Foresight
Nordicals Foresight er et nyt, datadrevet, digitalt indholdsunivers, hvor Nordicals med udgangspunkt i erhvervsmæglerkædens 23 forretninger giver kunder og ejendomsbranchen som helhed viden om og perspektiver på, hvordan, hvorhen og hvorfor ejendomsmarkedet bevæger sig – fra det nationale niveau og ned på det lokale på tværs af hele landet. Det gør Foresight-redaktionen med et flow af væsentlige, inspirerende – men også overraskende – nyheder, indsigter, analyser og kommentarer målrettet primært investorer, andre ejendomsejere, projektudviklere og rådgivere.

Til top