Stigende husleje overhalet som boliglejernes største bekymring

Stigende husleje overhalet som boliglejernes største bekymring

Markedsudvikling | 02.10.2023

Ny undersøgelse om boliglejernes største bekymringer viser, hvad boligudlejere og -investorer skal være særligt opmærksomme på for at fastholde og tiltrække lejere. ”Udviklingen er interessant for udlejere,” siger Morten Rasmussen, der er partner i Nordicals Odense.

Stigende husleje har historisk været det, der bekymrede boliglejerne mest. Men med stigende energipriser i fokus i både 2022 og i starten af 2023 er huslejen rykket ned på andenpladsen over lejernes største bekymringer.

Det viser årets udgave af undersøgelsen ”Danskerne i det byggede miljø” udarbejdet af den filantropiske forening Realdania og Videncentret Bolius.

Konkret har 60,4 procent af boliglejerne svaret, at stigende energipriser og -afgifter nu er det, der bekymrer dem mest. Andelen er på niveau med i fjor, hvor den var 60,5 procent efter næsten en procentuel fordobling fra 33,9 procent i 2021.

Til sammenligning svarer 57 procent af boliglejerne i 2023-undersøgelsen, at stigende husleje er det, som bekymrer dem næstmest. 2022 og 2021 var tallet henholdsvis 53,7 og 53,3 procent.

Lejernes tredjestørste bekymring er stadig ”Dårlig økonomi og problemer med at have råd til min bolig”. Denne bekymring hænger selvsagt tæt sammen med de to største bekymringer – ”Stigende husleje” og ”Stigende energipriser og -afgifter”. Men det er for både nuværende boligudlejere og boliginvestorer på udkig efter nye projekter og/eller opkøbs-/investeringsmuligheder værd at bemærke, at bekymringen atter er steget i år. Nu til en andel på 40 procent mod 37 og 33,9 procent i henholdsvis 2022 og 2021.

Vigtigt for lejerne i et økonomisk perspektiv
I Odense siger Morten Rasmussen, der er partner i erhvervsmægleren Nordicals Odense, i en kommentar til undersøgelsen:

”Udviklingen er interessant for boligudlejere, fordi den nye undersøgelse viser, at lejerne er meget fokuserede på de energimæssige forhold, når de lejer en bolig. Tidligere blev energimærkets karakter og energikilden blot betragtet som en uvæsentlig detalje – i dag er det med i overvejelserne hos lejerne. Det vægter højt sammen med flere andre aspekter, men i et marked, hvor lejerne de fleste steder og i de fleste tilfælde har flere boliger at vælge imellem, så kan de tillade sig at være kræsne, og det medfører, at de nu også fokuserer på boligens energiforbrug.”

”Det er en tendens i samfundet, men det er også vigtigt for lejerne i et økonomisk perspektiv,” forklarer Morten Rasmussen.

Læs også ”Flere og flere bor til leje – og forskydningen mod lejebolig fra ejerbolig fortsætter”

Læs også ”Rekordmange bor alene – udviklingen stiller nye krav til boligmarkedet”

Andre bekymringer
Efter boliglejernes største bekymringer om stigende energipriser og -afgifter samt stigende husleje og dernæst bekymring om at have råd til boligen følger – også i nævnte rækkefølge – ”Dårligt indeklima (råd og skimmelsvamp)”, ”Dårligt naboskab”, ”Rotter og andre skadedyr”, ”Indbrud”, ”Udlejer opsiger lejeaftalen” og ”Klimaændringer, der fører til flere skybrud, stormfloder mv.” Det fremgår af årets undersøgelse, hvis formål er at belyse boligens betydning for beboernes hverdag og livskvalitet, hvilket er nyttig viden for alle boligudlejere.

Undersøgelsen ”Danskerne i det byggede miljø” er baseret på i alt 7.399 repræsentative interviews foretaget af Kantar Gallup i marts 2023 blandt personer i den danske befolkning over 25 år.

Boligudlejere skal være nytænkende
Den nye, prioriterede bekymringsliste fra boliglejerne giver sammen med Nordicals Odenses nylige råd til boligudlejere om, at de skal være nytænkende i den øgede kamp om lejere i Odense, et bedre forståelse for, hvordan udlejere og lejere når tættere på hinanden for at optimere lejeforholdet til gavn for begge parter.

I artiklen ”Boliginvestorer i Odense skal være nytænkende i øget kamp om lejere” sagde Morten Nielsen, der også er partner i Nordicals Odense, blandt andet:

”Et godt råd til boliginvestorer i Odense er, at de generelt skal gøre deres boligudlejningsejendomme en anelse mere attraktive, for vi kan i stigende grad mærke, hvordan kampen om de gode, stabile lejere er blevet intensiveret – og konkurrencen vil kun tage til i fremtiden. Det er samtidig vigtigt, at man som udlejer kan tilbyde en lidt bedre service/være mere tilgængelig end naboen og ikke bare springe over, hvor gærdet er lavest. Det handler dybest set om at fremtidssikre ejendommen.”

For udviklere, investorer og boligudlejere gælder det altså om hele tiden at være nytænkende, herunder at kunne yde bedre service over for både nuværende og potentielt kommende lejere – og som en del heraf være mere tilgængelig. Her pegede Morten Nielsen på nye eller forbedrede koncepter inden for alt fra ”fuld-service”, blandt andet med tøjvask, rengøring, til delebilsordninger.

Læs også ”Odense fortsætter med at vokse – men der bliver færre af de yngste seniorer”

Læs også ”Fynsk boliginvesteringsmarked står robust trods ændrede markedsvilkår”

 

Vil du være opdateret på markedsudviklingen nationalt, lokalt eller regionalt? Eller over det dele?

I vores datadrevne, digitale indholdsunivers Nordicals Foresight kan du læse om faktorer, der påvirker det danske ejendomsmarked. Læs om den nationale udvikling her, mens du i CityForesight her kan følge det professionelle marked i over 20 danske byer og områder.

Til top