”Vi er overbeviste om, at markedet i Odense kommer i gang igen”

”Vi er overbeviste om, at markedet i Odense kommer i gang igen”

Markedsudvikling | 22.03.2024

Hos Nordicals Odense er partner Morten Rasmussen ikke i tvivl om, at markedet for erhvervs- og investeringsejendomme igen er på vej mod lysere tider med udsigt til bedre lånevilkår og stigende priser. Generelt er der i Odense stilstand i det klassiske investeringsmarked og fornuftig aktivitet i brugermarkedet.

Også i år har Nordicals – med 16 ledere – været stærkt repræsenteret på den branchevigtige ejendoms- og investormesse MIPIM, som sidste uge løb af stablen i sydfranske Cannes.

Fra Fyn har partner i Nordicals Odense Morten Rasmussen deltaget, og han er vendt hjem med spirende optimisme i bagagen hvad angår markedet for erhvervs- og investeringsejendomme.

– Hvilke tre temaer, synes du, var de vigtigste på årets MIPIM?

”Det er spørgsmålene om, hvornår de første rentefald kommer, og hvor mange der kommer. Markedet kommer ikke til at falde yderligere, men der er stadigvæk et stykke vej mellem sælger og køber. Mange har midlerne klar til at kunne investere, og de glæder sig til, at der kommer gang i markedet igen,” erfarer Morten Rasmussen.

Læs også ”Spirende optimisme blandt investorer og udviklere på MIPIM”

Markedsudvikling i Odense
– Hvordan tror du, at mulige rentefald helt konkret kommer til at påvirke markedsudviklingen i Odense?

”Markedet i Odense og på Fyn er stadigvæk lidt afventende, og investorerne deler de samme opfattelser som det, vi oplevede på MIPIM. Vi havde ligesom mange andre håbet på, at rentefaldene ville være startet nu eller senest her i marts, men vi må væbne os med lidt mere tålmodighed.”

”Vi er dog overbeviste om, at markedet kommer i gang igen, men udviklingen er skubbet et par gange, og nu vil vores investorer se konkrete resultater i stedet for prognoser. De handler, vi ser, er primært handler, hvor sælgerne har strukket sig det sidste stykke vej for at møde køberne,” forklarer Morten Rasmussen.

”Det er helt klart købers marked – i hvert fald lidt endnu.”

– I forhold til ved årsskiftet hvordan vil du så – her nær indgangen til 2. kvartal – karakterisere den overordnede markedsstatus for erhvervs- og investeringsejendomme i Odense?

”Markedet er måske stagneret en smule mere, og der er stadigvæk en fornuftig efterspørgsel på brugerejendomme – særligt tomme erhvervsejendomme til kontor, industri, lager og produktion er attraktive.”

”Vilkår for finansiering af ejendomme er blevet en anelse bedre, men ikke mærkbart. Generelt er der stilstand i det klassiske investeringsmarked og fornuftig aktivitet i brugermarkedet.”

Stigende lejeniveauer på erhverv – men ikke nok
– Markedet afventer stadig faldende markedsrenter. Udover bedre lånevilkår og -muligheder hvad kan så for alvor forbedre situationen på investeringsmarkedet i Odense, vurderer du?

”Det er blevet dyrere at bygge, det er blevet dyrere at låne, og afkastkravet er steget, så det eneste, jeg ser, som kan hjælpe markedet i gang – udover bedre lånevilkår – må være stigende lejeniveauer.”

”Lejeniveauer på erhverv har været stigende og bliver nødt til at stige mere, ellers kan projekterne ikke hænge sammen. På boliger har vi stadigvæk et mindre overudbud, hvilket taler imod stigende lejeniveauer.”

”Men der er også kommet et markant fald i nye projekter, så inden for en kort årrække vil der være et underudbud igen og dermed basis for stigende lejeniveauer,” forklarer erhvervsmægleren.

Læs også ”Nordicals Odense: Der er nu et vindue i markedet, hvor man kan lave nogle rigtig fornuftige handler”

– Hvis vi skifter fokus fra investeringsmarkedet til udlejningsmarkedet i Odense, hvordan vil du så karakterisere den overordnede markedsstatus her nær indgangen til 2. kvartal i forhold til ved årets begyndelse?

”Der er stadigvæk godt gang i udlejningsmarkedet, der er begyndt at mangle gode, ledige lejemål til alle typer anvendelse – særligt gode, nye kontorlokaler samt moderne lager- og logistikejendomme er en mangelvare.”

”Butikker på de gode beliggenheder er også stadigvæk attraktive og efterspurgte.”

”Hvis vi også skal vende udlejningsmarkedet for boliger, ser vi projekter på +100 boliger, der udlejes inden for en måned, og vi ser projekter på +100 boliger, der ikke bliver udlejet på to år.”

”Det er vigtigt at bygge i en ordentlig kvalitet, med gode planløsninger og i de rigtige størrelser – det er ikke et regneark, som flytter ind i boligerne, så projektudviklerne skal gøre deres forarbejde grundigt, hvis de vil have succes i et marked, hvor lejerne nu har fået noget at vælge i mellem.”

Læs også ”Boliginvestorer i Odense skal være nytænkende i øget kamp om lejere”

– Hvor er markedet helt overordnet på vej hen, vurderer du?

”Jeg er ikke i tvivl om, at markedet er på vej mode lysere tider, stigende priser og bedre lånevilkår. Det vil overraske mig meget, hvis ikke det sker i år. Mit bedste bud er, at vi ser en mærkbar forbedring i Q3 og Q4 i år,” siger Morten Rasmussen, partner i Nordicals Odense. 

Læs også ”Høj aktivitet på lejemarkedet: Nordicals Odense oplever bred efterspørgsel på alle segmenter”

Læs også ”Fyn ligger lunt i svinget – indbyggertallet vokser og vokser”

 

Vil du være opdateret på markedsudviklingen nationalt, lokalt eller regionalt? Eller over det dele?

I vores datadrevne, digitale indholdsunivers Nordicals Foresight kan du læse om faktorer, der påvirker det danske ejendomsmarked. Læs om den nationale udvikling her, mens du i CityForesight her kan følge det professionelle marked i over 20 danske byer og områder.

Til top