Spirende optimisme på MIPIM


Hos Nordicals var vi igen i år stærkt repræsenteret på verdens største ejendomsmesse i sydfranske Cannes. 
Vil du vide mere om de temaer, som prægede vores mange gode dialoger med investorer, udviklere og branchen i bred forstand – og hvordan man kunne spore en spirende optimisme for 2024? Så læs med herunder.

Tema 1

Investorer signalerer klar til køb


Et af de primære emner, der gik igen på MIPIM, var naturligvis den generelle temperatur på markedet. Selvom den rå transaktionsstatistik endnu ikke har vist, at markedet er kickstartet, så fornemmede man i det sydfranske, at optimismen er begyndt at spire.

Der er nemlig langt større underliggende aktivitet på markedet end for et år siden. Deriblandt er der en tydelig tendens i, at antallet af investorer, der signalerer, at de er klar til at købe, er stigende. Det samme gælder i øvrigt hos projektudviklerne, der viser stigende interesse i køb af byggeretter. Flere projektudviklere forventer, at renten vil falde og lejen stige i perioden fra projektering til færdigt byggeri.

Spørgsmålet er så, om investorerne er klar til at købe til et afkast, der matcher sælgers forventninger. Baseret på adskillige dialoger i løbet af MIPIM tyder det på, at vi er ved at være der.

Halvandet års relativt stillestående marked, hvor investorernes og fondenes likviditetsopsparinger er steget, har skærpet investeringsappetitten. Den spirende optimisme får samtidig flere og flere sælgere til at overveje, om det er tid til at gå i markedet. Derfor forventer vi, at den stigende underliggende aktivitet vil vise sig i transaktionsmarkedet allerede i løbet af første halvår af 2024.

Tema 2

Lager og logistik er fortsat i fokus


Et af de næste store temaer var, hvilke segmenter der i 2024 skal investeres i. Lager- og logistiksegmentet var forsat i stort fokus, og de sidste års stigende popularitet synes umiddelbart ikke at være aftaget endnu. Der var også stort fokus på boligudlejningsejendomme. Det skyldes ikke mindst udsigten til en positiv befolkningstilvækst i Danmark, samtidig med at tomgangstallene er lave i store dele af landet, og at der på nuværende tidspunkt bliver opført færre nybyggerier. Tilsammen vil det styrke efterspørgslen på den eksisterende bygningsmasse.

Der er fortsat skepsis omkring kontorsegmentet – særligt fra de internationale investorer. Udfordringerne på det amerikanske kontormarked er velbeskrevne, og mange forventer, at tomgangen på det amerikanske marked kun vil stige det kommende år.

Tema 3

Sale-and-lease-back er i høj kurs hos de internationale investorer


Et andet emne, der fortsat høster interesse (særligt fra de udenlandske investorer), er sale-and-lease-back ejendomme. Her kan investorerne få et lidt højere direkte afkast end på fx boligejendomme, og med en lang lejekontrakt er der mulighed for at sikre et stabilt cash flow over en lang årrække.

I og med låneomkostningerne ikke har udsigt til at falde drastisk i 2024 vil sale-and-lease-back fortsætte med at være en attraktiv løsning for virksomheder for at realisere værdien af ellers illikvide ejendomsaktiver.

Med andre ord er der interesse fra investorerne og positive bevæggrunde for potentielle sælgere.

Tema 4

Et transparent og tredobbelt bundlinjefokus er blevet en ny standard


Et sidste emne, der er omdrejningspunkt for mange dialoger, er den bæredygtige omstilling. EU’s CSRD-direktiv, der trådte i kraft fra årsskiftet, presser investorer, udviklere og rådgivere til at integrere et transparent og tredobbelt bundlinjefokus i deres forretningsdrift og -strategi.

Der er med andre ord ikke længere nogen, der kan slippe udenom at forholde sig til den bæredygtige agenda. Udfordringen ejendomsbranchen står overfor er at forvandle forpligtelser til virkelighed. Her er MIPIM en fantastisk platform ift. at udveksle ideer og løsninger.

Stærkt repræsenteret på MIPIM 2024


Hos Nordicals var vi igen i år stærkt repræsenteret på MIPIM med 16 partnere og ejendomseksperter på tværs af hele landet. Herunder kan du møde vores repræsentanter på årets ejendomsmesse i Cannes.

kjck

Erik Andresen

CEO | Partner | Erhvervsmægler | MRICS

Kædekontor

Phillip Adler

Associeret partner, Erhvervsmægler & Diplomvaluar

København

Lisette Østergreen Nielsen

Udlejningschef

København

Christian Jessen

Indehaver & Erhvervsmægler, MDE

Nordsjælland

Jakob Mygind

Partner, Erhvervsmægler

Nordsjælland

Per Ahlgreen

Indehaver, erhvervsmægler, MDE

Horsens

Nikolai Høgh

Indehaver, erhvervsmægler

Horsens

Morten Nielsen

Indehaver, erhvervsmægler, MDE, Valuar

Odense

Morten Rasmussen

Indehaver, erhvervsmægler, MDE, DiplomValuar

Odense

Jens H. Mårtensen

Indehaver, erhvervsmægler

Odense

Mattias Manstrup

Indehaver, erhvervsmægler MDE, HD(R)

Aalborg

Peter Rom Christiansen

Indehaver, erhvervsmægler MDE, HD(FR)

Aalborg

Steen Storgaard Møller

Indehaver

Aarhus

Jon Stefansen

Indehaver

Trekantområdet

Hans Peter Poulsen

Indehaver, MDE

Haderslev

René Damkjær

Indehaver, erhvervsmægler, MDE

Haderslev

VIL DU VIDE MERE OM MARKEDSUDVIKLINGEN?


Hvis du vil vide mere om, hvor markedet står i dag og bevæger sig hen i morgen, så udforsk Nordicals Foresight – et digitalt, datadrevet univers med den nyeste viden om ejendomsmarkedet på tværs af hele Danmark.


Udforsk Nordicals Foresight

Seneste nyt

Til top