Inflationen aftager, men markedet indpriser endnu en rentestigning fra FED

Inflationen aftager, men markedet indpriser endnu en rentestigning fra FED

Markedsudvikling | 12.04.2023

Inflationen er aftaget i både Danmark og USA. Kerneinflationen har dog bidt sig fast, og forventningen er, at vi vil se endnu en rentestigning fra den amerikanske centralbank i begyndelsen af maj.

Inflationen er fortsat blandt de største risikofaktorer på de finansielle markeder og en afgørende faktor i forhold til centralbankernes styring af renten. Derfor afventes inflationstal og potentielle tegn fra centralbankerne selvsagt også med spænding i ejendomsbranchen.

Efter sidste uges stærke jobrapport fra USA har investorerne indpriset en forventning til en renteforhøjelse på 25 bp fra den amerikanske centralbank på mødet den 3. maj. Denne uges inflationstal (særligt de amerikanske) har dog afgørende betydning for de forventninger, og selvfølgelig for FED’s fremadrettede ageren.

Danske inflationstal
Som en form for opvarmning til de amerikanske vice versa kom de danske inflationstal ud tirsdag morgen. Her faldt inflationen i marts til 6,7 procent fra 7,6 procent i februar. Selvom en stor del af faldet kan henføres til energipriserne, så faldt kerneinflationen også fra 6,7 procent til 6,4 procent.

Ser vi en måned frem, forventer vi, at inflationen målt år til år vil tage endnu et markant nøk ned. De meget store energiprisstigninger fra april 2022, der trak inflationen gevaldigt op, falder ud af tallene, og derfor er det ikke urealistisk, at inflationen kommer ned omkring 5 procent i april. Der var også store stigninger måned til måned for kerneinflationen i april og maj 2022, og derfor er der også god mulighed for et fald her.

Amerikanske inflationstal
I dag kom så de amerikanske inflationstal, der ved første øjekast så positive ud. Inflationen målt år til år faldt i marts til 5 procent fra 6 procent i februar. Et større fald end de ventede 5,2 procent. Det underliggende prispres er dog fortsat intakt, idet kerneinflationen som forventet steg en smule fra 5,5 procent til 5,6 procent.

Kombinationen af stærke jobtal og fortsat momentum i kerneinflationen øger sandsynligheden for endnu en renteforhøjelse fra FED i maj. Problemerne i banksektoren den seneste måned har dog klarlagt, at der er behov for balance for at sikre den finansielle stabilitet.

Vi forventer, at kombinationen af den markante opstramning i pengemængden, og de gentagende rentestigninger, vil gøre sig gældende de kommende måneder. Derfor vil den samlede inflation fortsætte med at falde betydeligt.

Læs også ”Kerneinflation stiger en spids – usikkert rentemiljø udfordrer investorer”

 

Se to grafikker i bunden af artiklen

Inflation i Danmark - ændring i forhold til måneden før

Gennem foråret og sommeren 2022 steg inflationen betydeligt fra måned til måned. Som stigningerne falder ud af statistikken på årsbasis, vil inflationen naturligt aftage.

Kilde: Danmarks Statistik

Inflation i USA - ændring i forhold til samme måned året før

Efter kraftigt prisstigninger i løbet af 2021 toppede inflationen i USA i juni 2021 i 9,1 procent. Siden har inflationen været faldende i samtlige måneder. Kerneinflationen viser dog, at prisstigningerne har bidt sig fast, og i seneste måned overhalede kerneinflationen inflationen.

Kilde: Danmarks Statistik

Til top