Nordicals Aalborg forventer et stabilt investeringsmarked i 2024

Nordicals Aalborg forventer et stabilt investeringsmarked i 2024

Markedsudvikling | 06.12.2023

Ejendomsinvesteringsmarkedet kommer til at opleve en fortsat forventningsafstemning mellem købere, sælgere og finansieringskilder i forhold til prissætning på kort og lang sigt. Det vurderer Nordicals Aalborg-partner Mattias Manstrup.

Der er – forhåbentlig – udsigt til lysere tider og mere aktivitet i det aalborgensiske ejendomsinvesteringsmarked i 2024.

Sådan lyder vurderingen fra Mattias Manstrup, der er partner i Nordicals Aalborg.

Generelt har det danske marked for erhvervs- og investeringsejendomme – især transaktionsmarkedet – siden sommeren 2022 været ramt af en markant opbremsning som følge af mindre gunstige rente- og belåningsforhold samt den begrænsede sigtbarhed i markedet og usikkerhed om fremtiden. Men denne nye temperaturmåling afspejler, at en opblødning i transaktionsmarkedet meget vel kan være på vej – og kan få hjælp af faldende, korte renter.

”Vores forventning til ejendomsinvesteringsmarkedet i Aalborg i 2024 er et stabilt marked, hvor vi forventeligt vil komme til at se et stigende udbud af ejendomme. Transaktionsvolumenen og omsætningshastigheden vil afhænge af, om sælgerne er realistiske med forventninger til prissætningen af ejendommene, eller om sælgerne har det fortsatte fornødne økonomiske råderum til selv at afgøre, om en ejendom skal sælges eller beholdes,” forklarer Mattias Manstrup.

Udsigt til mere aktivitet og flere handler
Efter et udfordret ejendomsinvesteringsmarked i 2023 er der udsigt til mere aktivitet og ikke mindst flere gennemførte handler i det nye år.

”Jeg tror, ejendomsinvesteringsmarkedet kommer til at opleve en fortsat forventningsafstemning mellem købere, sælgere og finansieringskilder i forhold til prissætning på kort og lang sigt. Finansieringskildernes meget kortsigtede værdiansættelser grundet Finanstilsynets regulativer og regler for låneudmålinger er et problem – og omvendt kan sælgerne heller ikke forvente at få samme værdi for ejendommene som for to-tre år siden, hvor renten var markant lavere.”

”Kort sagt: Transaktionsvolumenen kommer til at blive defineret af, om sælgerne har det økonomiske råderum til at beholde ejendommene, hvis ikke markedets prissætning på kort sigt er interessant for sælger,” pointerer Mattias Manstrup.

Forudser et stigende udbud af investeringsejendomme
Som erhvervsmægler i over 18 år har Mattias Manstrup en indgående viden om det aalborgensiske marked for erhvervs- og investeringsejendomme samt de faktorer, som på forskellig vis påvirker og driver den lokale udvikling.

I det snart forgangne kalenderår har især et begrænset udbud af gode investeringsejendomme udfordret det aalborgensiske investeringsmarked.

”Det skyldes, at ejerne har haft et solidt kapitalberedskab, og derfor har de ikke været nødsaget til at sælge. Den kraftig stigende rente har fjernet en stor del af investeringsincitamentet i investeringsejendomme.”

”I Aalborg har vi ikke oplevet en markant forskel mellem 1. og 2. halvår. Ejendomsinvesteringsmarkedet har generelt klaret sig godt i Aalborg, hvilket det altid gør. Også i svære tider. Men det er vores forventning, at vi i 2024 vil se et stigende udbud af investeringsejendomme,” siger Mattias Manstrup.

Han peger på kontorejendomme samt lager- og logistikejendomme som de segmenter inden for investeringsmarkedet, der har klaret sig bedst samlet i 2023.

Læs også ”Aalborg er en stabil by – også når det blæser”

Hvilke segmenter vil klare sig bedst i 2024?
Mens kontorejendomme samt lager- og logistikejendomme som nævnt har klaret sig i det aalborgensiske ejendomsinvesteringsmarked i 2023 er spørgsmålet, hvilket ejendomssegmenter, der har klaret sig bedst, når 2024 er omme?

”Det er meget svært at spå om – hvis der kommer en fornuftig prisafstemning mellem sælgerne og køberne, så kan det ikke afvises, at der igen i 2024 kommer en stigende transaktionsvolumenen i boligsegmentet,” siger Mattias Manstrup.

Hvilke tendenser og udviklinger ser du særligt frem til at følge tæt i 2024?

”I det nuværende marked – og i 2024 – holder vi særligt øje med og har særligt fokus på at være ”erhvervsmægler for alle” typer og størrelser af virksomheder, investorer, lejere, udlejere etc.”

”Derudover fokuserer vi på at have fingeren på pulsen i det relationelle netværk og at kunne matche en brugerejendom med en kunde, der har et behov. Lige nu er der stadig gode muligheder i brugermarkedet, og her har vi stort fokus.”

På markedet for investeringsejendomme er Nordicals Aalborgs fokus på lager- og logistikejendomme samt kontorejendomme og boligudlejningsejendomme.

”Vi har også styrket indsatsen i vores vurderingsafdeling og har afsat ekstra ressourcer til at bistå erhvervslivets rådgivere og kunderne med vurderingsrapporter,” oplyser Mattias Manstrup.

Transaktionsrekord i 2022
I Q1-Q3 2023 er der blevet handlet erhvervs- og investeringsejendomme for 0,9 milliard kroner i Aalborg, viser Nordicals’ transaktionsdatabase. Til sammenligning blev der i hele 2022 handlet ejendomme for omkring 2,2 milliarder kroner i det stærkeste transaktionsår nogensinde på det aalborgensiske marked.

I november-artiklen ”Nordjyske erhvervsmæglere: Udlejningsmarkedet er stabilt” kan du læse, at det nordjyske marked for udlejning af erhvervslejemål er stabilt og klarer sig relativt fornuftigt. Lav tomgang og god aktivitet generelt præger det aktuelle marked. Også 2024-forventningerne til denne del af markedet er positive.

 

Vil du være opdateret på markedsudviklingen nationalt, lokalt eller regionalt? Eller over det dele?

I vores datadrevne, digitale indholdsunivers Nordicals Foresight kan du læse om faktorer, der påvirker det danske ejendomsmarked. Læs om den nationale udvikling her, mens du i CityForesight her kan følge det professionelle marked i over 20 danske byer og områder.

 

Forventninger til 2024:
Dansk transaktionsvolumen vender tilbage til præ-2021-niveau

– Den økonomiske aktivitet, renterne og en række flere faktorer påvirker, hvordan transaktionsmarkedet udvikler sig i 2024. Her i slutningen af 2023 er der tegn på, at det danske transaktionsmarked så småt er på vej op i tempo igen.

– Med baggrund i udsigten til rentenedsættelser, en forventning om, at de internationale købere igen nærmer sig 50 procent af den samlede volumen, og en mængde af opsparet kapital, der aldrig har været større, forventer Nordicals-kæden, at den samlede danske transaktionsvolumen i 2024 vil nå et niveau omkring årene før rekordårene 2021 og 2022. Det vil sige i niveauet 60-70 milliarder kroner.

– I den modsatte ende kan de velpolstrede danske ejendomsejere, hvor kun et fåtal er tvunget til sælge, og et potentielt nyt ekstra kapitalkrav på udlån til ejendomssektoren være med til at begrænse aktiviteten i det kommende år.

– Læs meget mere om Nordicals-kædens markedsforventninger til 2024, hvor vi på nationalt niveau løfter sløret for vores forventninger til transaktionsvolumenen og økonomi, ligesom vi ser på planlagte ejendomsprojekter og bæredygtighed. Kig med i krystalkuglen her

Til top