Odense CityForesightTM


Som Danmarks største, partnerdrevne erhvervsmæglerkæde er vi ikke alene tæt på markedsudviklingen i Odense. Vi er også på forkant af den. Det er vi med vores 360° analyser af, hvor markedet står i dag og bevæger sig hen i morgen. Vi kalder det CityForesight, og med det stiller vi vores kunder stærkere i morgendagens odenseanske marked.
”Nordicals Odense ser optimistisk på 2024, hvor vi tror på, der kommer mere gang i investeringsmarkedet igen. Vi kunne allerede ultimo 2023 fornemme, at købere og sælgere er ved at nærme sig hinanden igen, også i relation til den forventede nedadgående rente. Brugermarkedet vil stadigvæk være meget stærkt med mange gode udlejninger.”
Morten Nielsen, partner i Nordicals Odense

360° lokalt perspektiv

Med Odense CityForesight møder vi vores kunder med et 360° perspektiv på, hvordan man optimerer ens forretning inden for salg, udlejning eller investering i ejendomme i Odense. Det gør vi med datadrevne analyser af:

  • Transaktionsvolumen
  • Afkast og leje
  • Planlagt byggeri
  • Demografisk udvikling

 

Kontakt Nordicals Odense

Nyheder og perspektiver

Læs om tendenser, der driver markedsudviklingen lokalt i Odense og på resten af Fyn.

Transaktionsvolumen

 

Vi holder dig opdateret på udviklingen i transaktionsvolumenen i Region Syddanmark og giver dermed værdifuld indsigt i udviklingen samt investeringsniveauet i markedet for erhvervs- og investeringsejendomme.

Transaktionsvolumen

Det samlede billede

Med en omsætning på 5,25 mia. kr. var 2023 blandt de stærkeste transaktionsår nogensinde på markedet for erhvervs- og investeringsejendomme i Region Syddanmark, selvom relativt høje renter som følge af inflationspres lagde en dæmper på markedet. Placeringsbehovet var – trods generel opbremsning i store dele af det danske professionelle ejendomsmarked – relativt stort for især danske investorer.

Som et af landets største investeringsmarkeder for lager- og logistikejendomme trak Trekantområdet helt naturligt en væsentlig del af investeringerne, ligesom Odense gjorde det på Fyn inden for primært boligudlejningsejendomme.

Kilde: Nordicals (datasæt for Region Syddanmark)

Transaktionsvolumen

Segmenter

Kigger vi på de mest handlede ejendomssegmenter, var bolig også i 2023 det mest eftertragtede segment i Region Syddanmark. Det flugter fint med, at boligsegmentet på landsplan i mange år har været det største segment.

Kilde: Nordicals (datasæt for Region Syddanmark)

Transaktionsvolumen

Investorer

Danske investorer dominerede også i 2023 transaktionsvolumenen i Region Syddanmark. Det skete med en andel på 79% mod 21% udenlandske investorer.

Kilde: Nordicals (datasæt for Region Syddanmark)

Markedsdata


Vi holder dig opdateret på den lokale markedsudvikling i Odense. Det gør vi ikke mindst ved at analysere markedet med fokus på, hvordan markedsdata som afkast, leje og tomgang udvikler sig og ser ud netop nu.

Markedsdata

Afkast

Med forventning om en stagnerende eller en eller flere mindre rentenedsættelser i løbet af 2. halvår 2024 forventer Nordicals, at markedsafkastet vil være relativt stabilt med positive tendenser til faldende afkastkrav blandt investorer i de forskellige ejendomssegmenter.

Afkast betegner det forventede årlige startafkast.

Kilde: Nordicals

Markedsdata

Leje

Markedslejen for boligenheder på 65-85 kvm med primær og sekundær beliggenhed samt stand i Odense lå primo 2024 på henholdsvis 1.400 og 1.200 kr. pr. kvm pr. år. Nordicals forventer, at de to lejeniveauer forbliver i samme niveauer resten af året.

Leje betegner forventet leje eksklusive lejerbetalte driftsudgifter og skatter.

Kilde: Nordicals

Bolig

Boligejendomme har i mange år været det foretrukne investeringssegment på landsplan. Det var det også i Region Syddanmark i 2023.

Bolig | Byggeri

Planlagte projekter

Udviklere, investorer og andre professionelle ejendomsejere har i hele 2024 og frem til udgangen af 2027 enten påbegyndt eller aktuelt planlagt nybyggeri af boligejendomme med første spadestik i fireårsperioden for samlet 8,5 mia. kr. – mere præcist 8.464 mio. kr. – i Odense Kommune. Det viser projektprognose fra Byggefakta.

Boligbyggerierne fordeler sig på 59 projekter og i alt 666.000 kvm og er drevet af 20 projekter på alle +150 mio. kr. med en samlet investeringssum på 7.272 mio. kr. – svarende til 86% af den samlede investeringssum på de nye boligprojekter i Odense. Ud af de i alt 666.000 kvm er hele 268.000 kvm – 40% – p.t. indrapporteret til at blive DGNB-certificeret målt på areal.

Kilde: Byggefakta (prognose opdateret med data pr. 1. maj 2024)

Bolig | Demografi

Befolkningsudvikling

Befolkningstallet er vokset i Odense Kommune den seneste årrække, og væksten fortsætter de næste mange år frem. Det viser befolkningsstatistikken og -fremskrivningen fra Danmarks Statistik. Mens der – såfremt prognosen holder stik – kommer en mindre nedgang i antallet af unge i 20’erne og seniorer mellem 50 og 69 år frem mod år 2035, så vil børnefamilier og ældre være i vækst i kommunen. Det øgede antal børnefamilier vil skabe større efterspørgsel på større lejligheder, rækkehuse og parcelhuse i Odense. Tilmed indikerer en stigning i antallet af personer i den ældre befolkningsgruppe, at der fremover bliver en øget efterspørgsel på boligtyper og koncepter, der møder den ældre befolkningsgruppes behov.

Kilde: Danmarks Statistik bearbejdet af Nordicals (den nyeste, årlige befolkningsfremskrivning for Odense Kommune)

Bolig | Demografi

Flyttebalance

Som studieby har Odense det helt store plus på nettotilflytningen blandt de unge i starten af 20’erne, når nye studerende flytter til – særligt fra det øvrige Fyn og Sydjylland. Efter endt studie flytter en stor del af de unge til gengæld fra kommunen i slutningen af 20’erne og starten af 30’erne. Her ligger en opgave for kommunen i forhold til at fastholde den aldersgruppe, der er på vej ind på arbejdsmarkedet og ofte i gang med familieudvidelse. Et af midlerne til at fastholde børneforældrene i kommunen er betalbare boliger med plads til en lille familie.

Kilde: Danmarks Statistik bearbejdet af Nordicals (den nyeste, årlige flyttebalance for Odense Kommune)

Bolig | Forbrugerperspektiv

Betalingsvillighed på lejligheder

Grafen viser forskellen mellem betalingsvillighed og salgspris for en lejlighed i Odense Kommune. Det vil sige forskellen mellem den gennemsnitlige pris en potentiel beboer er villig til at betale for køb eller leje af lejlighed og den gennemsnitlige pris og leje for en lejlighed.

Indeksskalaen går fra -10 til +10 og et positivt tal indikerer, at betalingsvilligheden er større end salgs- eller lejeprisen.

Kilde: Exometric | Betalingsvilligheden er baseret på svar fra Exometrics årlige, nationale måling med 11.000 interviews.

Bolig | Forbrugerperspektiv

Efterspørgsel på lejligheder

Grafen viser forholdet mellem efterspørgslen efter lejligheder og lejlighedsboligmassen i Odense Kommune. Det vil sige forskellen mellem den aktuelle andel af en boligtype og efterspørgslen på en given boligtype (målt som en andel af den samlede efterspørgsel).

Indeksskalaen går fra -10 til +10 og et positivt tal indikerer, at efterspørgslen efter lejligheder er større end den nuværende lejlighedsboligmasse.

Kilde: Exometric | Efterspørgslen efter lejligheder er baseret på svar fra Exometrics årlige, nationale måling med 11.000 interviews.

Kontor

 

Kontorejendomme anses generelt som et attraktivt investeringssegment – særligt i disse år, hvor mange kapitalstærke investorer som følge af et placeringsbehov leder efter investeringsmuligheder i ejendomsmarkedet.

Kontor | Byggeri

Planlagte projekter

I hele 2024-27 er der hverken påbegyndt eller aktuelt planlagt nybyggeri af kontorejendomme med byggestart i fireårsperioden i Odense Kommune. Det viser projektprognose fra Byggefakta.

Bemærk: Der er i Odense planlagt flere erhvervsprojekter, men på grund af uklarhed om den endelige fordeling af kontorkvm og andre typer kvm er projekterne ikke medtaget i denne prognose, som udelukkende fokuserer på kontorkvm.

Kilde: Byggefakta (prognose opdateret med data pr. 2. april 2024)

Kontor | Demografi

Arbejdspladser

Akkurat som på landsplan er det de offentlige erhverv samt handel og transport, der dækker det største antal arbejdspladser i Odense Kommune. I Odense er andelen af arbejdspladser i de offentlige erhverv endda væsentligt større end på landsplan. Det skyldes blandt andet universitetshospitalet og universitetet, der er byens to største arbejdspladser.

Kilde: Nordicals og Danmarks Statistik

Kontor | Demografi

Uddannelse

Odense har en større andel end landsgennemsnittet af personer, hvor højest gennemførte uddannelse er gymnasiet, en bacheloruddannelse eller en mellemlang uddannelse. Den større andel af personer med gymnasial eller bacheloruddannelse skyldes det høje antal studerende i byen, der endnu ikke har færdiggjort deres uddannelse. Særligt universitetsuddannelserne uddanner til jobs, der i overvejende grad består af kontorarbejde i større eller mindre grad. Byer med en højtuddannet arbejdsstyrke har derfor god chance for på den lange bane at tiltrække virksomheder, der søger de kompetencer, som byens arbejdsstyrke kan tilbyde. Det kan derfor fremadrettet understøtte efterspørgslen på kontorkvm særligt, hvis kommunen lykkes med at fastholde en større andel af de nyuddannede i kommunen.

Kilde: Nordicals og Danmarks Statistik

Vil du vide mere?

Med Odense CityForesight giver vi indsigt i udviklingen i Odense. Det gør vi med vores lokale forankring og analytiske bearbejdning af egen data samt data fra eksterne videnspartnere. Så vil du vide mere om udviklingen i byens ejendomsmarked så kontakt os. Vi står klar med 360° rådgivning.

Kontakt Nordicals Odense

Til top